用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 東區邊間小學的老師有愛心D(2月終於可以轉校了) ...
樓主: purplem722
go

東區邊間小學的老師有愛心D(2月終於可以轉校了) [複製鏈接]

小西灣間漢華唔錯架, 以我所知中學好難入到, 而家由小學讀上, 入讀中學機會咪可以大d囉.

原帖由 babycancan 於 09-1-20 16:34 發表
咁係咪2月可以話比大家知?

24/1OK

醒目開學勳章

而家都安全放學啦, 可以開名未呀??  

原帖由 purplem722 於 09-1-21 19:13 發表

24/1OK

原帖由 purplem722 於 09-1-21 19:13 發表

24/1OK

我都想知,等得好心急!thanks!

我知大家都好心急想知道答案
我都好心急想話比大家知
我都忍得好辛苦
呢間極品就係…慈幼
其實一直以來諗都無諗過會報讀呢間學校
但後來基於以下的原因先會揀左呢間:

1 選校範圍只限東區,以免小朋友花太多時間於交通上

2 表哥四年前參加大抽獎,當時15、16網未合併,只得十間學校可選,最後獲派第九志願,那時家人替他四處叩門才可入讀心儀的學校,不過也要誇區,所以到小朋友選校時,儘量希望第一次OK,唔想參加大抽獎

3 在幼稚園的升小一家長會認識當時慈幼的詹校長,對校長的印象不錯,透過傾談,認同校長的辦學理念

4 其後參加該校的簡介會,透過校長及主任的講解,對學校的好感增加(而家諗返,可能係佢地SALE得好啩)

5 有同事的小朋友在該校讀中一,由小學部直升的,同事說自從換左詹校長後學校活了好多,幾年間把學校搞返好,由一年級只收到一班學生,到第二年有二班、第三、四年也收到三班一年班,校長很親切,小朋友小息或課後也會找校長傾偈,校長對小朋友好好,好愛錫小朋友

6 曾報讀港大同學會,但未被取錄,直資學校仲考過蘇淅,仲交埋留位費,而自行選校就交左表去慈幼,後來經過多月的考慮,到六月才決定放棄蘇淅學位,因面試時覺得蘇淅的老師好似比較嚴肅(我個人覺得有少少女皇的教室FEEL),於是便一心一意入慈幼。

點知八月尾到慈幼開家長會,竟發現已轉了校長,當時心已涼了一半,但心諗,雖然轉校長,但學校的運作應該不會受到太大的影響,點知,返學以後竟然會出現咁多不愉快的事件,但而家位校長好似黎學校擔當一個過渡期咁,樣樣事都唔理,我地好似求助無門咁,終於決定要轉校了。哎!作為家長,好似好對唔住小朋友咁,令佢由一個熱愛返學的小朋友,變成當別人問佢「返小學開唔開心呀?」佢的答案係「一D都唔開心!」(仲要用一種好強烈的語氣答)所以今次轉校我地都好有壓力,希望今次唔好再揀錯啦!

多謝你的資料,我也是住東區的,我個仔今年就要揀小學了,聽佐你咁講,我應該會考慮這間學校了,費事到時麻煩.

原帖由 purplem722 於 09-1-24 14:55 發表
我知大家都好心急想知道答案
我都好心急想話比大家知
我都忍得好辛苦
呢間極品就係…慈幼
其實一直以來諗都無諗過會報讀呢間學校
但後來基於以下的原因先會揀左呢間:

1 選校範圍只限東區,以免小朋友花太多時間於交通 ...

原帖由 Ivy-Cheung 於 09-2-7 11:40 發表
多謝你的資料,我也是住東區的,我個仔今年就要揀小學了,聽佐你咁講,我應該會考慮這間學校了,費事到時麻煩.

唔好客氣
只係大家分享下

原帖由 小寶 於 09-2-9 11:48 發表
你小朋友現在轉了那間學校,開心嗎?

我都想知    !

原帖由 小寶 於 09-2-9 11:48 發表
你小朋友現在轉了那間學校,開心嗎?

小朋友轉左去漢華
計埋今日只係返左四日學
開唔開心未可以定論
但上星期六嫲嫲問佢地「返學覺得點呀?」
答案係「都幾好吖」
媽媽問佢地返去慈幼讀好唔好呀?
答案係「梗係唔好啦!」
我估都應該開心啩

歡迎你小朋友加入漢華的大家庭,希望你的小朋友可以開開心心享受小學的生活!

醒目開學勳章

聽到都鄧係開心!! 繼續努力!!

原帖由 purplem722 於 09-2-9 22:31 發表

小朋友轉左去漢華
計埋今日只係返左四日學
開唔開心未可以定論
答案係「都幾好吖」
答案係「梗係唔好啦!」
我估都應該開心啩 ...

Thank you for your valuable sharing, sincerely hope your son will have a happy school life from now onwards.

多謝大家的祝福

醒目開學勳章

恭喜哂.....

希望你/其他東區的 bk fans 可不時分享一下小朋友在小學的點滴, 好等像我一樣為子女即將選小學的朋友可作參考吧!!!

原帖由 purplem722 於 09-2-9 22:31 發表

小朋友轉左去漢華
計埋今日只係返左四日學
開唔開心未可以定論
答案係「都幾好吖」
答案係「梗係唔好啦!」

Really sorry to hear what your son had encountered in his old school.  That's really terrible.  The P.1 boys are just 5 - 6 yrs old... still very young and really need lots of care!!  

Also thanks for your sharing.  My son is in K2 now and I'm also checking out the schools in Eastern.  Hope your son can enjoy a lot his school life in the new school!

Becky

我都想知道差的那一間的名字, 麻煩你PM我好嗎?  Thanks a lot!
原帖由 purplem722 於 09-2-19 20:56 發表
多謝大家的祝福

醒目開學勳章 王國長老

已經o係上面講左喇wor
原帖由 bobodog 於 09-2-26 10:46 PM 發表
我都想知道差的那一間的名字, 麻煩你PM我好嗎?  Thanks a lot!

真的希望你小朋友有一個新的, 開心的上學! 而多謝你將發生在你小朋友的事上黎講, 可以有個reference可以幫助到我地!

小朋友轉左去漢華
計埋今日只係返左四日學
開唔開心未可以定論
答案係「都幾好吖」
答案係「梗係唔好啦!」
Don't worry!Be happy![/color purple]

估唔到仲有朋友留意到呢個post
咁等我同大家報告下小朋友的最新情況先
返左學已經三個半星期
開始慢慢適應學校的生活
有時都會返黎講下學校D野
講下同學仔的姓名咁
星期五放學返黎
弟弟話哥哥今日英文串字比賽攞左冠軍
又話今日係English Day
我地一講中文
佢就指住我地
笑笑口咁同我地講:Oh! You say Chinese.
要我地同佢講英文
好搞笑
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛
‹ 上一主題|下一主題