用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀邊間幼稚園,自行分配派左邊間小學???
go

讀邊間幼稚園,自行分配派左邊間小學???

各位,可以分享下你地小朋友e+係讀邊間幼稚園?邊區?而自行分配左邊間小學???成功???
分享下...因明年到我煩....
thanks!!!

自行分配係計分,根本唔關讀邊間KG同地區既事。
原帖由 wongpsv 於 08-11-26 13:51 發表
各位,可以分享下你地小朋友e+係讀邊間幼稚園?邊區?而自行分配左邊間小學???成功???
分享下...因明年到我煩....
thanks!!!

我知,不過聽人講有D學校都會睇邊暑幼稚園架...如聖方濟各鍾意ST.CAT D 小朋友架...
好煩
原帖由 YN 於 08-11-26 14:50 發表
自行分配係計分,根本唔關讀邊間KG同地區既事。

回覆 # 的文章

我小朋友即將升讀K1. 但現時煩緊搵邊間幼稚園" 因為要念賣上升小學. 有無家長可以比D意見我呀!!!! 藍田啟思 VS 金麗

聖方濟各 is not  government / aided school, therefore you cannot get in through 自行分配. As they can choose their own students, KGs may make a difference.
For 自行分配 schools, KGs don't matter at all as the school has no say in choosing students.

原帖由 wongpsv 於 08-11-27 12:53 發表
我知,不過聽人講有D學校都會睇邊暑幼稚園架...如聖方濟各鍾意ST.CAT D 小朋友架...
好煩

我相信私小/直資會參考小朋友就讀的幼稚園,至於自行收生是根據計分,讀哪一間幼稚園不重要.