用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到st clare取錄信呀??
樓主: 060905
go

有無人收到st clare取錄信呀??

原帖由 060905 於 08-11-25 00:55 發表

好心急呀!

which st. clare?? i thought St. Clare is a private shcool and full day...???

我個囡都係pm班.咁多人pm, 好似am咁少既,奇怪.

我比較偏愛聖心, 因為聖心情度較深!

原帖由 車莉 於 08-11-27 09:08 發表
請問聖心同st clares,大家又可唔可以比d意見,點揀呢?

st clare 係港島般咸道, 小學係私校全日制。係中西區名校之一。

原帖由 gmammama 於 08-11-27 09:17 發表

which st. clare?? i thought St. Clare is a private shcool and full day...???

我上年就係在 "聖心" 與 "聖嘉勒" 之間 取捨... 終於, 集合各方意見, 我地決定左 "聖心".... 依家阿女都讀得好開心, 仲成日要叫住返學, 因佢好鐘意d老師....

原帖由 060905 於 08-11-27 09:48 發表

原帖由 060905 於 08-11-27 09:50 發表
st clare 係港島般咸道, 小學係私校全日制。係中西區名校之一。

so, i'm so confused, coz some of the mother said they received the acceptance letter.

原帖由 gmammama 於 08-11-27 10:40 發表

so, i'm so confused, coz some of the mother said they received the acceptance letter.

因為已晌1號interview完, 呢幾日派彩!
and we're just talking about kindergarten, not primary.

Agree!

原帖由 060905 於 08-11-27 09:48 發表

想問sc交留位費個period,係4-13號定係9-13號?
我封信係手改過,唔知個係4定9字。

回覆 # 的文章

係9-13號

原帖由 BBGirl2006 於 08-11-27 22:12 發表
係9-13號

thx!

路過,因為St. Clare's小學收左我女女,想知你地係米因為鐘意佢地小學才報佢幼稚園?我昨天交了留位,老師話全英文教學,重要學法文

係呀, 應該答係鐘意中學, 小學又係英文小學, 又係一條龍!

學法文?? 無聽過st clare有法文學bor

原帖由 BBR 於 08-11-28 10:26 發表
路過,因為St. Clare's小學收左我女女,想知你地係米因為鐘意佢地小學才報佢幼稚園?我昨天交了留位,老師話全英文教學,重要學法文

有呀,昨天老公去問左,有D媽咪都係咁講,我都係知道這幾年轉左校長後學校好左好多,又係全英小學,但聖心好似唔係,因為朋友個女讀緊,好多書都係用中文喎,唔知係米,所以覺得近兩年St.Clare's好似好過聖心

原帖由 060905 於 08-11-28 12:41 發表
係呀, 應該答係鐘意中學, 小學又係英文小學, 又係一條龍!

學法文??  無聽過st clare有法文學bor!

根據教育局既資料嘉諾撒聖心學校及嘉諾撒聖心學校私立部的教學語言係中文.

嘉諾撒聖心學校 :
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=38
嘉諾撒聖心學校私立部 :
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=55

學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

聽講聖心d 英文唔夠, 好多都外出補習.
請問TURE LIGHT 是否中文中學 OR 英中?
加上ST CLARE 好似英文好強, BUT 個名冇聖心同TL咁响.

原帖由 BBR 於 08-11-28 12:51 發表
有呀,昨天老公去問左,有D媽咪都係咁講,我都係知道這幾年轉左校長後學校好左好多,又係全英小學,但聖心好似唔係,因為朋友個女讀緊,好多書都係用中文喎,唔知係米,所以覺得近兩年St.Clare's好似好過聖心

...

SH私立部就讀深一年課程, 不過SH中學好勁, 個名又好響!

SC小四開始, 常識科轉用英文, 所以去到初中時, 讀IS一D都唔吃力, 中學有ENG LIT, 唔係間間學校有。

TL中學係英文, 不過小學聽講比較偏重中文。

以我識既三個人讀SH/ SC / TL, 我覺得讀SH同SC英文差唔多, 不過SH其他學科比SC優勝, TL中文較強, 咁就睇下各位偏向中定英啦!

原帖由 車莉 於 08-11-28 13:10 發表
加上ST CLARE 好似英文好強, BUT 個名冇聖心同TL咁响.

聖心淨係英文課本用高一年級,其他一齊照舊,但St. Clare's點解英文會好過聖心,因為佢地係英文小學之外,小朋友响學校老師都要佢地用英文交談,同老師講野都要用英文(以我所知),同埋近兩年佢地真係強左好多因為新校長真係好好

原帖由 車莉 於 08-11-28 13:10 發表

SC個網有介紹學法文喎.

我個女收左讀PM班.

佢地好似係一定要學法文,普通話都要

原帖由 queyeung 於 08-11-28 14:06 發表
SC個網有介紹學法文喎.

我個女收左讀PM班.