用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教署侷家長賭。應該請馬會主持賭局!
go

教署侷家長賭。應該請馬會主持賭局! [複製鏈接]

教署侷家長賭『小一選校』一鋪。如果公正,公平,公開,家長輸了都『份』。 教署偏要在自行收生時,要計兄姊分,計宗教分,父母的母校分。

兄姊分:兄姊同校可以照顧弟妹啊。不知能照幾年呢?兄姊現在小六。 弟妹明年入小一。剛好照不到啦。

宗教分:什麼大宗教只傳道給自己教友減少不同宗教的學童入讀及接觸學校宗教的機會,是否學校的本意? Jesus said, “Who need the doctor: the healthy or the sick?"
投注無宗教的學校時,無宗教的學童是否應加『無宗教』分?

父母的母校分:十年人事幾翻新,母校的亞sir madam安在?潮起潮落,過客匆匆,有幾家百年老店?母校又安在?父母『母校被殺』的學童可否得到『母校被殺分』,以慰其雙親的弱小心靈呢?

賭局規矩都由教署定好。講都無用。學校投注站應該參考馬會的方法,給家長多點資訊。
1)讓『必收生』先投注。
2)現場列出:已用的『必收生』名額和各種分數的已投注人數。
讓到場投注的家長知到投注額和賠率。免得家長盲目投注。

教署如果不知如何開賭,可請馬會主持賭局.
也可請澳門金莎回來的地盤兄弟主持。降低失業率。

0    0    0    0

醒目開學勳章

Agreed!!!

同意,現行的制度的確漏洞多多,我的小學母校已執笠,想讀都難.

我不在港受教育,更加無分,可憐我孩子。。。

原帖由 loy211 於 08-11-24 16:20 發表
同意,現行的制度的確漏洞多多,我的小學母校已執笠,想讀都難.

我淨係覺得可唔可以唔好攪咁耐,第一輪完後點解唔快D第2輪,要家長等咁耐唔知為咩,攪到樣樣唔方便,早D比小朋友同家長settle down唔得咩!!!!!

原帖由 wen2wen 於 08-11-24 16:12 發表

教署侷家長賭『小一選校』一鋪。如果公正,公平,公開,家長輸了都『份』。 教署偏要在自行收生時,要計兄姊分,計宗教分,父母的母校分。

兄姊分:兄姊同校可以照顧弟妹啊。不知能照幾年呢?兄姊現在小六。 弟妹明年入小一。剛好 ...

我都有諗過咁樣唔太公平...但又諗唔到點至最公平...
如果你有好意見...不如長細講出大家研究...

原帖由 wen2wen 於 08-11-24 16:12 發表

兄姊分:兄姊同校可以照顧弟妹啊。不知能照幾年呢?兄姊現在小六。 弟妹明年入小一。剛好 ...

I dare not to say whether it's fair or not.

My son enjoyed the privileged marks and got into our wanted school in the 1st round.

My daughter had to wait for almost nine months before she could finally secure a seat in the 2nd round.

I just hope the time difference between the 1st and 2nd round be shortened. A lot of parents feel exhausted after the game.

醒目開學勳章

同意AR~~我地呢D得首名子女分既有無人睇下呢?
仲要攪一大輪先到第二輪,真係個心弱D都未必頂得順~~唔得仲要叩門等面試(如果肯見你都話呀)攪到D 爸爸媽媽有排唔洗訓~~

原帖由 dad1234 於 08-11-24 16:33 發表

我都有諗過咁樣唔太公平...但又諗唔到點至最公平...
如果你有好意見...不如長細講出大家研究...

新加坡的小一入學是看學生住所離學校的距離來選生。1公裏內是首選。家長如要提高入讀1公裏內名校的機會,可以在投注前一年,做該校義工。選校在一星期內完成。

我都吾知個制度是否公平,我只係覺得傳統名校是世襲制...兄弟姐妹優先、父母在學校任職/校董優先、舊生優先、本來宗教分都可以幫下,但而家有同冇都沒有分別,想問:在咁多情況下咁多人可以優先,剩餘的學位給外人(只得15分或10分)還有多少?於是入到名校的學生又成為畢業生,而佢地的子女又有優先,入不到的,依然都係入不到...一年又一年循環....

:( agree

無野係公平,只希望個遊戲快D玩完,既然一月填表,點解唔可以2月中放榜 ,攪咁多個月做咩

原帖由 linglingkiki 於 08-11-24 22:21 發表
我都吾知個制度是否公平,我只係覺得傳統名校是世襲制...兄弟姐妹優先、父母在學校任職/校董優先、舊生優先、本來宗教分都可以幫下,但而家有同冇都沒有分別,想問:在咁多情況下咁多人可以優先,剩餘的學位給外人(只得15分或 ...

The whole process lasts too long and parents who failed in the 1st round have to wait for another seven months.

這個荒謬的制度是當年教統局和辦學團體講數後的結果.

我細個讀女校, 所以益唔到阿仔.  如果讀daddy 間小學, 仲要搬返新界!!

agree:真係好嬲!!!!!!仲要等到明年,真係好慘..... :;pppp:

絶對同意,都唔知佢做咩要玩計分,計分標準又無里頭,真係唔明點解父母母校都計分,除咗兄姊分外,其他分我只覺得係攞嚟搞,點解唔索性一次過搞珠,大家一齊大抽奬,時間又隔得耐,都唔知搞咩珠要搞成5個月,而家先11月尾,幾時得嚟下年6月,教署究竟知唔知家長嘅壓力有幾大?

真係等得太耐了....

最主要係個遊戲玩得太耐,我地交咁多錢稅養班政府官員都唔知佢地做咩,出年到我個女,好驚

Totally agreed!!

原帖由 jojoliu 於 08-11-25 08:55 發表
最主要係個遊戲玩得太耐,我地交咁多錢稅養班政府官員都唔知佢地做咩,出年到我個女,好驚
‹ 上一主題|下一主題