用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 La Salle vs Ying Wa
樓主: yikyubb
go

La Salle vs Ying Wa

聽過咁多家長意見,我相信大部份小朋友讀YW較LS開心。另外,YW是直資,所有學生要經過3次面試,由林校長從一千八百多位挑選150位,而LS是沒有自主權選學生,所以學生質素相信YW較LS高。除了LS不用學費,我想不到它有什麽較YW優勝。

勁?! 我腍就算你問林校長, 收生時佢都唔知邊個運動勁, 邊個數學叻.  英華小學得個幾年! 轉直資計埋in近都係得2年! buy 林校長係因為協恩, 但協恩一向都不是輕松學習, 要谷架啦.

原帖由 hingmami 於 08-11-29 18:59 發表
依種情況第時會唔同,而家英華小學收生咁勁,肯定唔駛收外援。

1800人都搵唔到勁 人?
原帖由 mamimummy 於 08-11-30 00:08 發表
勁?! 我腍就算你問林校長, 收生時佢都唔知邊個運動勁, 邊個數學叻.  英華小學得個幾年! 轉直資計埋in近都係得2年! buy 林校長係因為協恩, 但協恩一向都不是輕松學習, 要谷架啦.

...

唔係無, 不個無你講得咁誇張, 而家d直資,好多都千幾二千幾人考, 各有各賣點, 各有各叻人. 有d叻ke要享受免費教育唔讀直資, 有d好活潑的唔敢讀以'傳統'出名的學校.  你話自己的學生叻, 都會想'囉埋'會贏自己學生的人嘛.

原帖由 hingmami 於 08-11-30 01:38 發表
1800人都搵唔到勁 人?

哈哈!入什么学校,可以是神的安排(兩间都是GOD's schools),又可以是符碌。

楼主是个可以又要LS、又可挑YW的幸福人,大家不必太上心了。为自己的孩子多花心思好了。

原帖由 vivian3328 於 08-11-27 23:28 發表
嘜呢個係問題咩?原來你而家先知有啲咁既情況!你唔係話LS無咁做嘛!我相信好多所謂名校都有咁既現象,只不過係多定少。其實有嘜奇怪,你個仔讀書讀得叻,你都有可能插班去你認為更好既學校啦,你唔轉校我好欣賞,但你個仔轉校,我亦覺 ...

I attended my boy(P.1)'s Sport Day last week and few schools were invited to compete in relay.  

When I saw representatives from LS's(P.6), they are really outstanding.  They are in no difference with F.2 or F.3 boys, I meant their height, muscle build, and speed....  Comparing to other schools, they are really professional at primary stage.

樓主,
咁多人俾咗咁多意見, 都註冊完, 開估你點揀?
是不是La Salle?

楼主就是在享受大家吵來吵去嘛!

感謝各位的意見.
我們選了YW, 因YW比較適合囝囝, 功課壓力不大, 可愉快學習, 我們都相信林校長對教育那份熱誠的心.

祝各位小朋友都能入讀合適的小學.

:lol: :wave:

如果你小朋友入讀YW,我相信佢以後都唔捨得走!
我個朋友都有小朋友,同我傾湊仔經,佢話風聞LS遲d小三時會加人收插班,佢話一齊試下啦。

我個仔玩緊聽到大人講野,不知幾緊張,喊添呀,話唔轉校,話自已讀得好開心又學到野。

其實,我根本都唔係想佢轉校,見佢咁鬼緊張,好得意。

亞仔鬼咁緊張,話校長比左張紙佢,佢當寶架。原來係評估後校長派比每一個小朋友的鼓勵說話。我諗小朋友係YW真係好開心好有自信。

我都好滿意。其實,YW做到咁多有利成長既事,亞仔得到實際得益,我根本唔會介意佢係咪所謂的"名校",我亦唔會追求"名氣"而犧牲亞仔的利益,就算其他學校更好,不過,YW適合佢嘛!

原帖由 yikyubb 於 08-12-2 00:04 發表
多謝各位的意見.
我們選了YW, 因YW比較適合囝囝, 功課壓力不大, 可愉快學習, 我們都相信林校長對教育那份熱誠的心.
祝各位小朋友都能入讀合適的小學. ...

如果個個家長會咁腍, 香港下一代有希望la.

.
原帖由 gracechung 於 08-12-2 00:23 發表
"亞仔得到實際得益,我根本唔會介意佢係咪所謂的"名校",我亦唔會追求"名氣"而犧牲亞仔的利益,就算其他學校更好,不過,YW適合佢嘛!"

I'll choose La Salle of course!  It has got so good reputation in academinc results and on the sports side as well.   I know a lot of old La Salle boys and they are all from good family background and have decent jobs now.  

Actually i just know that there is a "Ying Wah" girls' school on the HK Island side which is considered as good.

如果講名氣, 更係前者, 又唔冼$, 學舍又靚有泳池.不過其中一個間既學生出名好"曳", 暑假去過一間補習社, 佢地係間學校對面, 所以收好多佢地學生, 有一次我個仔去影印室搵位坐,因末上堂,裡面有一個位, 有個著校服既男仔, 將個書包擲個位, 跟著好無禮貌甘講: 無位啦!! 跟著我同亞仔講: 無謂坐係 le d 人隔離啦! 我見到其他既學生.....另外一間就5知.

There are famous schools in plenty,
With their heroes by the score,
And they flourish high and mighty,
But La Salle is something more.

總結係:

普遍家長都傾向揀LS

英華, 似乎都是本身已是英華既家長或是抽唔到LS但考到YW(除了樓主).

林校長最叻既就係把英華轉直資. 我從沒想過YW可以與LS相提並論.

原帖由 hogwarts 於 08-12-1 23:49 發表
楼主就是在享受大家吵來吵去嘛!

Haha!  Well said!  Never ending argue for this kind of topic.  Just choose the school you like as it's your choice.:loveliness:

Usually in the middle of such dilemma, you can set some criteria in helping you out to make the decision.
Just pick the one that you think it's most suitable for your son. And it would be perfect if that's the one you like most. However, if there's any discrepancy, then go for your son's suitability because that's for his own good, not yours. Then never look back and no regret, and make sure you "like" the school as well if you did not previously.
Unless you have chance to go for both at the same time, you will never know which road is the best in the end, rite?
And in your situation, both are very good boys' schools, so no matter which one you pick, you won't be too wrong! Good luck!

选英华的,主要是被林校长和直资自选学生吸引,但论中学,喇沙就高几班。以目前环境而论,最好是小学读英华,中学读喇沙。
但想问一问,如果喇沙?小学也变了直资,你们会选英华还是喇沙

哈哈, 其實樓主都應該在26/27號揀定咗啦! "兩間只能活一間"!!
原帖由 BBHin 於 08-12-3 03:38 發表

Haha!  Well said!  Never ending argue for this kind of topic.  Just choose the school you like as it's your choice.:loveliness:
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

LS (中學及小學) 增值較高, 各方面較追求卓越(即係唔哀得), 大部份學生也都愉快學習 (有機會請看看他們放學和課外活動!), 但家長普遍較緊張.