用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 lyny 於 09-9-18 14:53 發表
好多謝 brian61950 和 summarian 的意見.  特別 summarian 提到的要等對眼視力好, 手術會好 d, 同醫生說的一樣, 但醫生從來無講視覺神經的問題, 我囡囡是否真的會比較太遲? 其實我囡囡除了外斜視, 還有散光和遠視,  ...

會牽涉到視神經問題0既話,其實係已經講到同弱視有關。~

有斜視而冇弱視問題0既話 (即係雙眼視力健康,處於相約水平): 幾時都可以做手術(成年人都得~),呢個只需要睇番個斜視角度大唔大就可以決定。

有斜視而又有弱視問題0既話(即係斜視眼0既視力比好眼差)︰手術就要0係將斜視眼0既視力提升到同好眼0既視力差唔多之後先可以做 (呢個就係你小朋友0既case,好多斜視性弱視都係咁ga) ,同樣要睇番斜視0既情況先可以決定究竟要做手術/視力訓練去解決斜視問題。

你小朋友如果過去係要遮眼0既話,咁即係代表左佢隻斜視眼本來係有弱視問題0既(戴左眼鏡之後,都睇唔倒清晰0既image),所以先要遮住佢隻好眼,迫佢用多d隻斜視眼。~ 到今時今日,兩隻眼都去到8成啦~ 其實已經好好,但都唔算係最健康囉~ (7歲,健康0既眼睛,視力可以去到10成ga la)~

至於Eye Mask, 對斜視0既矯正係冇作用0既。佢只係對提升斜視眼0既視力有幫助。~ 而斜視0既話,點都要做果d training(都可以叫眼部運動) 或者 手術先可以矯正ga~

至於遠視、散光問題~ 0係外斜視0既情況之下,度數唔會配足0既原因係因為
遠視+外斜視 --> 眼睛內聚力唔夠~ 要加強眼睛0既內聚力,就係要令佢多d 去用佢0既眼睇近野~ (好似如果我將一樣野由好遠至近咁移近你對眼,去到好近0既時候,你0既眼珠就會慢慢咁向內移)~
因為遠視係睇遠野叻,睇近野唔叻~ 如果我將一副足度數0既遠視眼鏡配俾你小朋友0既話,咁等於令佢睇近野0既能力(一定程度上0既內聚力)完全咁倚賴左0係副眼鏡上面…~ 咁佢睇近野就唔駛點用本身0既內聚力,而外斜視不能得到改善啦~ (內斜視0岩0岩相反,要配足d)~

呢一度比較難明白~ 唔明0既再問我啦﹗~

原帖由 beautylam 於 09-8-25 13:33 發表
請你再PM 我好嗎,因為收吾到。

是否自己打電話BOOKING時要求做同視訓練? 
POLYVISION的驗光師說我個女仲有10度內斜,冇乜立體感,我又擔心起來了。因為第一之手術前醫生CHECK過佢立體感冇問題,(只係望遠野時先冇左)係咪又要做ASSESSMENT先呢?如果要做assessment ...

beautylam
想請問POLYVISION即係邊間呀?

回覆 2# summarian 的文章

好多謝你 ar summarian, 你的解釋好詳盡, 我從來都未聽過.  至於小女的惰形, 醫生無話佢有弱視, 只常說怕她會弱視, 我記得早期係話佢兩邊眼仔視力都不是太好, 右眼更差...到現在有 8成視力, 我巳很感恩了. 但現在有8成視力, 我還須擔心神經問題嗎?  我現做的手術是否重點在外斜視?  我要如何做才能提升視力至 10成 呢? 麻煩你再赐教.

即係理大護眼, 如果是小朋友第一次,最好去灣仔, 因有專做小朋友的特別測試.  我上次去旺角, 比了 $400, 最後都要去多次灣仔再做 detail 的測試. 但忘記是什麼了.

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-9-19 17:15 發表

beautylam
想請問POLYVISION即係邊間呀?

原帖由 lyny 於 09-9-22 17:22 發表
好多謝你 ar summarian, 你的解釋好詳盡, 我從來都未聽過.  至於小女的惰形, 醫生無話佢有弱視, 只常說怕她會弱視, 我記得早期係話佢兩邊眼仔視力都不是太好, 右眼更差...到現在有 8成視力, 我巳很感恩了. 但現在有8 ...

弱視與否,其實0係好多地方都varies~
有d地方take 合格0既視力係0.6(六成), 有d地方take 合格0既視力係0.8(八成)。~ 但對父母嚟講,仔女0既視力當然係愈高愈好…~ (愈健康愈好 - 我自己0既視力係1.5咁~ )

以你個囡囡0既視力狀況嚟講,係適合做斜視手術ga la~
但一定要清楚做左,唔等於佢0既視力會有現時0既雙眼8成,提升到更多~ 有可能會提升0既係雙眼協調能力、立體感咁~

至於提升視力,我會建議你去光彩明天(其實即係我做緊0既公司),了解點樣可以提升你囡囡0既視力。~ 或者0係做決定做手術之前,拎多個意見,亦都冇壞。~

有咩野問題再問我啦﹗~

原帖由 lyny 於 09-9-22 17:28 發表
即係理大護眼, 如果是小朋友第一次,最好去灣仔, 因有專做小朋友的特別測試.  我上次去旺角, 比了 $400, 最後都要去多次灣仔再做 detail 的測試. 但忘記是什麼了.

...

同小尖沙咀Poly有咩分別, 囡囡一直都係Poly跟進, 有驗眼同教你做眼睛運動  , 如同光彩明天比較三間有咩分別, 邊間會好d

請問去邊間光彩好 ar? 會唔會似 polyvision 去灣仔做小朋友好 d  o甘?  唔怪得你 o甘 pro.  anyway, 多謝你解答我 d 問題.  但你未覆我, 我 囡囡現階段 要 care 神經線發育問題嗎 ? 其他家長提過養和醫院女醫生, 我都 search 過佢的資訊訪問, 佢提到過8歲的警界線, 但無講要完成手術, 如我真的排期在8歲後, 點算?  麻煩你再解答. 謝謝.

原帖由 summarian 於 09-9-22 18:37 發表

弱視與否,其實0係好多地方都varies~
有d地方take 合格0既視力係0.6(六成), 有d地方take 合格0既視力係0.8(八成)。~ 但對父母嚟講,仔女0既視力當然係愈高愈好…~ (愈健康愈好 - 我自己0既視力係1.5咁~ )

以你個囡 ...

我之前從來未聽過光彩明天, 我身邊朋友全都是 polyvision friends.  我都見你說有 3 間才問 summarine 有無分小朋友專科分行.

Polyvision 有很多結盟店, 我都唔識分, 但我知灣仔是設有小朋友專科, 有 d training course 只有灣仔才有.  其實其他分店都可 test 小朋友, 但有一種特別要去灣仔才有, 所以旺角才再 refer 我們去灣仔. 你 入佢  website, 會見到 真正 (我估是 正式polyvision 支店)
只有幾間, 我曾去的是旺角, 沙田和 灣仔. 其他還有很多的有什麼分別我唔知了.  

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-9-24 21:12 發表

同小尖沙咀Poly有咩分別, 囡囡一直都係Poly跟進, 有驗眼同教你做眼睛運動  , 如同光彩明天比較三間有咩分別, 邊間會好d

回覆 1# lyny 的文章

如果講光彩明天0既,佢本身就係針對小朋友0既視光中心嚟~ 因為09年初先成立,所以未必咁多人識啦~

Thank you, Summarian
原帖由 summarian 於 09-9-25 16:21 發表
如果講光彩明天0既,佢本身就係針對小朋友0既視光中心嚟~ 因為09年初先成立,所以未必咁多人識啦~

好耐冇上來沒想到又多了咁多外斜視的家長,見到你們的討論自己又想講講自己囡囡的外斜視情況,4歲健康院發現時轉去政府看說要做手術,第一時間去看私家,看了兩個都話要做手術就只好接受由私家做(都唔平,成4萬有多,連半年來的復診成6萬有多,一次基本800起不包藥)因為那私家醫生係好出名,本人亦對政府醫生不太有信心,做完大半年內都非常好,當時醫生話手術好成功好正位,但一年后又出現斜,回去問醫生,他的答案大約係話她的眼肌控制唔好所以會復發,所以我都認同幾好的醫生都不能保證做完唔再斜(8歲前),我的經歷是這樣,之后到處去看眼科醫生听取意見,有的醫生話只要冇弱視或視力的問題可以再觀察住,因為只係外觀的問題,同影響立體感,而立體感會對將來某一些行業不能做,例如飛機師,如一般生活如開車係冇問題的,手術可以等到佢視力有一定穏定又或自己不能接受自己的外觀時才做都可以,8歲前做手術係因為還有機會改善視力,問題係做了手術亦有可能再斜,因為眼睛一直在生長及變化,所以現在囡囡將近6歲還有外斜看近30度,看遠17度,我都一直在等待上天對我囡囡的眷顧,在家定時做眼肌運動,近期驗眼有些視光師話好轉了,有些話同上次一樣,不管怎樣就算現在考慮做第二次手術(係政府醫生要求的)都有些要考慮,原因在外觀可以接受的情況下,手術冇一定改善的只係可以附助視力回復更正常或改變外觀.希望各位不論有做手術或等待做手術的家長要多做眼肌運動,情況或許係你所不能想像的.

如果做完第一次手術都仲有外斜30度~
咁未做之前嘅角度大成點?
係因為內斜over-corrected 而變成咁?
定係本身外斜嘅角度好大好大……

外觀… 站喺父母0既角度睇 同 小朋友大個左之後睇… 我諗… 「外觀」、「視力」比較0既話… 小朋友大個左,一定會重視外觀多過視力哩~

唔係做完仲有30度外斜,係做完好正位,自己都看到好正位,當時很滿意沒有選擇錯咁貴的醫生,不是你所講的over-corrected或外斜度大的問題,一年后慢慢10-15.20.25回到30度,做之前都係30度.而這30度同之前不同係現在看近才30度,看遠是17度可以接受,而且係間歇.如果外觀到時另她不能接受,醫生話到時再決定做手術同現在做都一樣.外觀同視力我覺得同樣都重要.因為係女仔.
原帖由 summarian 於 09-11-7 03:18 發表
如果做完第一次手術都仲有外斜30度~
咁未做之前嘅角度大成點?
係因為內斜over-corrected 而變成咁?
定係本身外斜嘅角度好大好大……

外觀… 站喺父母0既角度睇 同 小朋友大個左之後睇… 我諗… 「外觀」、「視力」比 ...

原帖由 candytsy 於 09-11-7 10:55 發表
唔係做完仲有30度外斜,係做完好正位,自己都看到好正位,當時很滿意沒有選擇錯咁貴的醫生,不是你所講的over-corrected或外斜度大的問題,一年后慢慢10-15.20.25回到30度,做之前都係30度.而這30度同之前不同係現在看近才 ...

按唔同情況嚟講~
做完之後就好正位,代表醫生完全冇預留小朋友眼睛肌肉嘅發育空間。一般嚟講,say 30度0既斜視 (故勿論係外斜或內斜),做手術for 小朋友嘅話,係唔會一做完就正位,而係預番少少空間…~ 繼而喺手術完左之後再透過視力訓練或者你所講嘅眼操去令佢呢個小小空間可以由自己控制去彌補。~ 你話1年后慢慢10, 15, 20, 25再變成30~ 咁樣代表你同佢做嘅眼操(唔知係for 視力 or 眼外肌)~ 似乎冇咩野實際效果~ 我唔了解你小朋友0既情況,可能呢個眼操令佢可以由constant 嘅斜視,變成間歇0既斜視。~

~ 小朋友做手術前0既斜視係30度(constant),做完之後係睇近0既間歇30度,睇遠就17度~ 其實,我地0既眼睛,一般都係睇近野為主,如果做完手術一年之後只係將constant 變成間歇0既話,我會認為個手術0既效果係「麻麻」~

另外,你話小朋友斜視眼睛0既視力有進步,咁而家两隻眼0既視力相差幾多呢…~ 相差愈遠0既話,斜視問題透過做眼操去改善0既效果愈差…~ 醫生有冇要求小朋友要遮眼呢?

你所講的預留小小空間,等做完后用眼操去調正,我是知道的.如外斜做到內斜10度內等以后慢慢自然變正,但這個是不保證的,要靠自己的控制,如果控制唔到就變成有些家長所講的外斜做完變豆雞.我所要講的是手術冇100%的保證,幾好的醫生也一樣,你在之前也同意這一點.醫生也有講過.我同意你講的早期眼操囡囡做得唔好,對控制眼肌掌握不到,眼操對視力或眼肌都有用,現在雙眼視力遠視或散光都在100度內接近兩眼平均視力.幾位視光師同醫生都冇要求遮眼.
原帖由 summarian 於 09-11-8 12:33 發表

按唔同情況嚟講~
做完之後就好正位,代表醫生完全冇預留小朋友眼睛肌肉嘅發育空間。一般嚟講,say 30度0既斜視 (故勿論係外斜或內斜),做手術for 小朋友嘅話,係唔會一做完就正位,而係預番少少空間…~ 繼而喺手術完左之後再 ...

原帖由 candytsy 於 09-11-9 18:23 發表
你所講的預留小小空間,等做完后用眼操去調正,我是知道的.如外斜做到內斜10度內等以后慢慢自然變正,但這個是不保證的,要靠自己的控制,如果控制唔到就變成有些家長所講的外斜做完變豆雞.我所要講的是手術冇100%的保證, ...

了解~
希望你0既小朋友0既情況會一路繼續好落去啦~

經過10個月的觀察和訓練, 囡囡的外斜視沒有丁點進步, 眼科醫生提意做手術, 現在想在私家做手術還是在政府的眼科醫院做,在私家可以搵有經驗豐富的(但可能不是經常做), 在政府眼科的醫生就常常做.
其實外斜視手術是小手術,還是大手術?
有沒有家長可以俾少少你的意見?

sumyee

原帖由 sumyee 於 09-11-25 13:21 發表

經過10個月的觀察和訓練, 囡囡的外斜視沒有丁點進步, 眼科醫生提意做手術, 現在想在私家做手術還是在政府的眼科醫院做,在私家可以搵有經驗豐富的(但可能不是經常做), 在政府眼科的醫生就常常做.
其實外斜視手術是 ...

可唔可以詳細d 講下佢斜視嘅情況?
角度有幾大?(係唔係30度或以下?)~
佢用D 乜野方法去TRAIN你嘅小朋友呢?
斜視眼睛嘅視力有幾多?同冇斜視果隻眼嘅視力相差幾遠?

斜視手術話大唔大,話細唔細… 但係好難做到1 TAKE 過~ 而且要全身麻醉,對小朋友始终都唔係咁好嘅。~

summarian
7月時說有30度(我自己帶去有問到), 前日見xx科(我吾記得個名)因我c6帶去好似話30-40之間, 雙眼視力正常. 至於training係自己在家中練豆雞, 下星期見斜視科(會先醫生),囡囡就來5嵗.

sumyee
原帖由 summarian 於 09-11-25 14:47 發表

可唔可以詳細d 講下佢斜視嘅情況?
角度有幾大?(係唔係30度或以下?)~
佢用D 乜野方法去TRAIN你嘅小朋友呢?
斜視眼睛嘅視力有幾多?同冇斜視果隻眼嘅視力相差幾遠?

斜視手術話大唔大,話細唔細… 但係好難做到1 TAKE 過~ 而 ...

原帖由 sumyee 於 09-11-25 15:35 發表
summarian
7月時說有30度(我自己帶去有問到), 前日見xx科(我吾記得個名)因我c6帶去好似話30-40之間, 雙眼視力正常. 至於training係自己在家中練豆雞, 下星期見斜視科(會先醫生),囡囡就來5嵗.

sumyee
  ...

30至40度屬於角度比較大,一般都要做手術先可以矯正到。~ 不過如果接受過眼睛內聚訓練而完全冇改善嘅話,什至由30度變左做30至40度,有可能係因為視力問題。~ 你話你小朋友雙眼視力正常,你嘅意思係咪講緊佢做眼睛檢查時佢戴左眼鏡之後(有需要戴嘅話),左眼同右眼各自睇到嘅英文字母大細都一樣呢?~ (睇到嘅英文字母愈細隻,視力愈好)

30至40度嘅斜視,如果只係喺屋企拎住枝筆嚟練鬥雞嘅話,其實未練都已經預左作用不大。你除左去睇眼科醫生之外,有冇去視光中心CHECK 過?

两者不同嘅係,有D眼科醫生會二話不說就話同你開刀,
視光中心因為視光師冇做眼科手術呢方面嘅專業,所以一般見倒小朋友有斜視問題而唔係咁嚴重嘅話,佢地都會建議做一D 斜視TRAINING (P.S. 練鬥雞唔係單單用一枝筆推近佢咁簡單)~ 而如果見倒係嚴重嘅呢(>30度),就會建議去睇眼科醫生啦﹗
‹ 上一主題|下一主題