用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

本人的兒子現時9 個月大 在他 3 個月時
         發現有外斜視, 在政府的眼科跟進中
          政府的眼科醫生說待兒子歲半時才決定
          如何做手術,但我最近帶兒子去看私家
          的眼科醫生,他說我兒子是間歇性斜視
          越早做手術越好,可及早改善,
          兩位醫生有不同的看法,如何是好?
   5    0    0    0

會否多看一個醫生的意見?凡事三選二應該不會錯吧!你的問題同我之前是否給囡囡手術一樣?有否听過間歇性外斜最終可能變成外斜,外斜最終的解決方法最好亦是手術.政府同私家大家不同立場當然會有不同,這是我個人看法,政府用的是公帑有可免即免之疑,私家亦難免有在商言商之疑(個別醫生操手問題),但在香港我還是覺得要付錢的會好些.及早處理可改善視力這是我同意的.
原帖由 RINGO 於 08-11-24 15:40 發表
本人的兒子現時9 個月大 在他 3 個月時
         發現有外斜視, 在政府的眼科跟進中
          政府的眼科醫生說待兒子歲半時才決定
          如何做手術,但我最近帶兒子去看私家
          的眼科醫生,他說我兒子是間 ...

原帖由 candytsy 於 08-11-26 14:18 發表
會否多看一個醫生的意見?凡事三選二應該不會錯吧!你的問題同我之前是否給囡囡手術一樣?有否听過間歇性外斜最終可能變成外斜,外斜最終的解決方法最好亦是手術.政府同私家大家不同立場當然會有不同,這是我個人看法,政府用 ...

首先多謝你的意見!
我最後都决定了给仔仔早点做手術,且今天做了
眼珠比之前集中,明天到醫生到覆診,希望不要
做兩次!

不用太客氣!我囡囡已經差不多完全復原,看見她兩眼比以前一致著及靈活了.希望你囝囝都很快康復,記得多點用醫生開的洗眼水清潔眼膠,眼膠留得太耐會生細菌.

原帖由 RINGO 於 08-12-4 23:53 發表

首先多謝你的意見!
我最後都决定了给仔仔早点做手術,且今天做了
眼珠比之前集中,明天到醫生到覆診,希望不要
做兩次!

見到你地話要做手術,心急有以下問題:

我個女現在四嵗,剛check到有一隻眼有間歇性外斜視,政府排期要到七月才有得睇,我好心急,請問你地在那裡看,同你地仔女幾多嵗做手術.係吾係應去私家e院睇眼科先?

心急人sumyee

政府排七個月咁耐?我個仔剛check到有斜視就只等2個月有得睇!!!

我仔都有間歇性外斜視, 好擔心, 你地E生建唔建議做手術呢?有咩風險架?做左會唔會完全好返而唔返發架?

原帖由 sumyee 於 09-1-30 20:39 發表
見到你地話要做手術,心急有以下問題:

我個女現在四嵗,剛check到有一隻眼有間歇性外斜視,政府排期要到七月才有得睇,我好心急,請問你地在那裡看,同你地仔女幾多嵗做手術.係吾係應去私家e院睇眼科先?

心急人sumyee ...

我個仔做完手術有改善,但還有斜視
可能要做第2次手術。
如有能力先看私家,才等政府。

原帖由 tototo 於 09-2-19 12:48 發表
我仔都有間歇性外斜視, 好擔心, 你地E生建唔建議做手術呢?有咩風險架?做左會唔會完全好返而唔返發架?

看了醫生未?
做唔做手術,每人不同,但如眼訓練後冇改善
都要做手術。醫生話風險不大。

Ringo
因政府有早期已睇,醫生說兩隻眼都有些間歇性外斜視,做手術好d. 我聽到好驚,回家自己綀斗雞眼先,4星期後再先斜視科先決定做手術.

其實我宜家望個囡隻,佢兩隻眼珠都望著我,係吾係嚴重到要做手術??

sumyee

原帖由 RINGO 於 09-2-19 14:52 發表

我個仔做完手術有改善,但還有斜視
可能要做第2次手術。
如有能力先看私家,才等政府。

原帖由 sumyee 於 09-2-24 18:04 發表
Ringo
因政府有早期已睇,醫生說兩隻眼都有些做手術好d. 我聽到好驚,回家自己綀斗雞眼先,4星期後再先斜視科先決定做手術.

其實我宜家望個囡隻,佢兩隻眼珠都望著我,係吾係嚴重到要做手??

sumyee

...

我仔四歲兩眼都有間歇性外斜視,但政治e生叫我又唔使做手術住,因冇影響正常視力,而亞仔專心做嘢時,雙眼都可以拍返埋,所以我仲係觀察住先!!

第一次checking,有輕微遠視,近睇我又吾覺雙眼有咩吾正常. 醫生有沒有叫你仔仔回家綀斗雞眼??或再安排見斜視科??其實綀斗雞眼有咩好處?將雙眼拉埋d?但我成日見我個囡的眼都冇兩邊走,真係唔識睇.唯有等下一次睇斜視科先再算.
原帖由 maybaby 於 09-2-25 16:10 發表

我仔四歲兩眼都有間歇性外斜視,但政治e生叫我又唔使做手術住,因冇影響正常視力,而亞仔專心做嘢時,雙眼都可以拍返埋,所以我仲係觀察住先!! ...

原帖由 sumyee 於 09-2-26 16:55 發表
第一次checking,有輕微遠視,近睇我又吾覺雙眼有咩吾正常. 醫生有沒有叫你仔仔回家綀斗雞眼??或再安排見斜視科??其實綀斗雞眼有咩好處?將雙眼拉埋d?但我成日見我個囡的眼都冇兩邊走,真係唔識睇.唯有等下一次睇斜視科 ...

我仔兩眼都有兩邊走的,我之前都有同亞仔做訓練,但效果唔得,e生都有講過亞仔斜度都大,訓練唔仔係幫倒好多,跟住我就冇做啦。我見佢係平時on居居時先斜出去,有時咪提吓佢,係屋企會多d,係街其他人就睇唔出的。

各位媽咪:
做完斜視手術的小朋友記得都要做眼操,因為醫生講都有可能會返發,我囡囡都有做!
大家有冇什麼好辦法使小朋友可以乖乖做眼操呢?

原帖由 maybaby 於 09-3-1 00:08 發表

我仔兩眼都有兩邊走的,我之前都有同亞仔做訓練,但效果唔得,e生都有講過亞仔斜度都大,訓練唔仔係幫倒好多,跟住我就冇做啦。我見佢係平時on居居時先斜出去,有時咪提吓佢,係屋企會多d,係街其他人就睇唔出的。 ...

hello...囡囡最近點呀?
我囝上星期都正式去睇左一個眼科醫生...佢話囝囝因為大細眼(一隻單眼皮一隻雙眼皮)原故,所以看起來兩眼好像分別很大...其實右眼外斜不算好厲害...當然都係要做 d 野喇....佢間中心好快會開一個dept專做兒童眼科問題,所以安排左我囝遲些會有些 assessment & training (?!),希望唔使做手術咁話...暫時未知 exactly 係 d 咩,不過都估到一定會有眼操喇....
我都唔知可以用咩方法呀....不過你試下提高做眼操既趣味性喇...等囡囡無咁悶....因為上次我囝做左一星期左右已經覺悶/煩,唔肯再做....
Good Luck!!

原帖由 candytsy 於 09-3-14 12:00 發表
各位媽咪:
做完斜視手術的小朋友記得都要做眼操,因為醫生講都有可能會返發,我囡囡都有做!
大家有冇什麼好辦法使小朋友可以乖乖做眼操呢?

終於覆診了,c6同我一齊去因我很怕要做手術去做決定.今次是另一位女醫生,我個囡先驗眼,度數正常,再見醫生,她說斜視輕微不用去到要做手術,嘩,心情立刻輕鬆洒,我話上次個男醫生說要做手術總俾我快期(四星期)再回來睇.女醫生說只要日日做眼操,應該無問題.宜家囡囡都願意自己做,有時早上做有時晚做.

原帖由 maybaby 於 09-3-1 00:08 發表

我仔兩眼都有兩邊走的,我之前都有同亞仔做訓練,但效果唔得,e生都有講過亞仔斜度都大,訓練唔仔係幫倒好多,跟住我就冇做啦。我見佢係平時on居居時先斜出去,有時咪提吓佢,係屋企會多d,係街其他人就睇唔出的。 ...

囡囡做完手術己半年有多,一直都有保持每月去見醫生同驗眼(私家同政府都有),暫時視力都keep得幾好,兩邊醫生都建議繼續做眼操,做完手術其實斜視都仲有小小,醫生話不能過度矯正,怕會外斜變內斜,外斜現保持15度內,繼續做眼操在這度數是不用再做手術,如果唔係做完手術唔做眼操好可能返發,希望大人細老都要繼續努力!!
想問下你講的中心是否"光x明x兒童x視中心"近日我在這區見到兩個新會員講這個地方好好,免費檢眼,作為有斜視兒童的家長多了一個機會給小孩子當然係好,但我覺得這種自編自導的行為給人感覺不老實.
原帖由 gardenwoods 於 09-3-16 23:38 發表
hello...囡囡最近點呀?
我囝上星期都正式去睇左一個眼科醫生...佢話囝囝因為大細眼(一隻單眼皮一隻雙眼皮)原故,所以看起來兩眼好像分別很大...其實右眼外斜不算好厲害...當然都係要做 d 野喇....佢間中心好快會開一個d ...

不是那間呢...我的是一個女醫生...診所響嘉賓大廈...她以前響威院做眼科 senior 的...除很有經驗外,我有位做姑娘的朋友確證這醫生睇兒科眼科也一流,心地也很好,所以就算已響理大驗過眼,都帶囝囝去俾佢睇下,買個安心吧!

好幫你囡囡開心呀...你要加油,諗下有咩花臣攪下,等佢做眼操時無咁悶呀,哈哈....

原帖由 candytsy 於 09-3-19 15:56 發表
囡囡做完手術己半年有多,一直都有保持每月去見醫生同驗眼(私家同政府都有),暫時視力都keep得幾好,兩邊醫生都建議繼續做眼操,做完手術其實斜視都仲有小小,醫生話不能過度矯正,怕會外斜變內斜,外斜現保持15度內,繼續做 ...

原帖由 gardenwoods 於 09-3-21 21:00 發表
不是那間呢...我的是一個女醫生...診所響嘉賓大廈...她以前響威院做眼科 senior 的...除很有經驗外,我有位做姑娘的朋友確證這醫生睇兒科眼科也一流,心地也很好,所以就算已響理大驗過眼,都帶囝囝去俾佢睇下,買個安心吧!

好 ...

各位,

我個女都在好細個時,我已經發現佢輕微的交替式外斜視,並且兩隻眼都有,佢三歲時我帶她去理大及私家眼科醫生check過,因她屬間歇牲並太細,所以暫時不能做甚麼..

如此,我就帶佢去政府驗眼, 健康院話佢有双眼有交替式外斜視,轉介去明X醫院睇眼科同矯正,每半年check住,真喺只是所為的check 住,亦每次冇任何意見俾你, 做佢所話的眼訓練做鬥雞, 其實1D都冇幫助.咁就拖我個女兩年,並沒任何改善或資料俾我.

自從呀女今年升上小一後,可能用眼看黑板機會多咗,所以情况越來越嚴重,外斜視次數頻密咗.我非常擔心下在最近一次覆診下詢問E生, (當然又喺另一個,成日轉),佢話呀女好番嘅機會只有20%,做Eye Exerice 亦冇乜幫助,佢根本沒有explain her situation to me, 就話最終都係做手術啦.

我就再不相信政府E生,立即去理大再check,  經過兩次assessment 後,佢哋都好詳細分拆及explain to me, 政府E生叫呀女一路做嘅Eye Exerice 只係針對睇近距離外斜的問題,但我呀女係睇遠距離才出現,並且她双眼度數問題不能做手術, 但政府E生浪費咗我呀女兩年時間去取冶療,實在令我憤怒.

現在呀女在家每天keep住做eye exericse,當然是針對現時双眼問題果D.都有D進步.但都係冇得完全康復.

Just sharing my experience. Hope all our kids are healthy.

請問你囡囡有冇近視呢 ?
‹ 上一主題|下一主題