用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六上呈分試有大進步,QC博得過嗎?
樓主: Heart
go

六上呈分試有大進步,QC博得過嗎?

打錯字.是平常心才對。

如果我哋可以放開啲,睇闊啲,其實中西區的情況已經算唔錯,正如khmama分析,呢區英中多,學額多,而且好多係傳統名校。KC 經常被人詬病十年來都冇出過一個十優生,但係我哋又係咪真係要個小朋友做十優生呢?KC 氣勢可能唔及其他學校,但學術水準尚算平均,六成學生成功考入本地大學(QC七成半),而且校風淳樸,下個月13號係開放日,你不妨帶仔仔一齊去參觀吓,可能佢的想法又會唔同呢!

至於SJC,英文水平依然高超,高主教同聖類斯屬band 1尾,但始終都保得住英中地位。除咗QC,其實我哋仲有好多選擇,問題係你博唔博唧!

我個仔讀官小,有聯繫位,所以大抽獎乙部一定要擺KC第一。而家只是諗緊甲部嗰三間博唔博,或者係點博,同埋自行嗰兩間點擺。

如果你個仔讀緊SPS或者係基恩,就不妨大抽獎搏一搏。QC嗰4個俾中西區的位原來係擺乙部,另有10%位擺甲部嗰三間供全港學生爭。

甲部三間都給全港學生爭?咁同自行咪無大分別?
自行:學校揀學生(極top那类),可跨區或本區
甲部:只是學生揀學校,可跨區或本區+
       運氣
乙部:屬本區+指定他區的學生

遊戲規則的確係咁,當然成績排位亦好重要。

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技

原帖由 Peekaboo36 於 08-11-28 16:19 發表
如果我哋可以放開啲,睇闊啲,其實中西區的情況已經算唔錯,正如khmama分析,呢區英中多,學額多,而且好多係傳統名校。KC 經常被人詬病十年來都冇出過一個十優生,但係我哋又係咪真係要個小朋友做十優生呢?KC 氣勢可能唔及其他學校 ...

原末KC入夲地大學60%QC75%,但張祝珊入夲地大學100%,那張祝珊勁d呀

張祝珊當然勁,但係又唔好淨係睇入UGC 大學的數字。KC 同 QC 兩間學校都有1-2%流失率,相信係未畢業先遠走外地升學的學生,兩間學校又同時有10%往海外升學,所以入U率應該係70% 同85%。可惜無辦法知道呢啲百分比背後的更多資料。例如有幾多入U的學生係喺中五會考後招收外校生而來呢?呢啲換血率其實不容忽視,因為可以殘酷地反映學校F.1-F.5 education quality

呈分試大跌
中文 71
英文 96
數學 83
常識 85

是否被中文科拖倒。中西區屬於band 幾可以選那些學校? 謝謝幫忙

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-1 14:24 發表
張祝珊當然勁,但係又唔好淨係睇入UGC 大學的數字。KC 同 QC 兩間學校都有1-2%流失率,相信係未畢業先遠走外地升學的學生,兩間學校又同時有10%往海外升學,所以入U率應該係70% 同85%。可惜無辦法知道呢啲百分比背後的更多資 ...

仲有QC/KC 有四班F.7,張祝珊只有兩班F.7。所以計人頭差不多,再者入讀什麼學系都無明示,好難比較。

原帖由 狄麗絲 於 08-12-1 17:08 發表
呈分試大跌
中文 71
英文 96
數學 83
常識 85

是否被中文科拖倒。中西區屬於band 幾可以選那些學校? 謝謝幫忙

其實分數並非 absolute value,要睇小朋友喺校內排第幾(即係考第幾名),然後估計嗰間小學喺區內的排位,呢兩個因素加埋嚟推算吓小朋友喺全區的排名,呢個排名就係自行收生階段中學會收到的「真正成績」。

Thanks, Peekaboo

Can u tell me 中西區可選那間學校比較穩陣呢?謝謝參考。

My son is studying at 基恩小學.  How can I know 基恩小學喺區內的排位??
Many thanks

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-2 08:54 發表

其實分數並非 absolute value,要睇小朋友喺校內排第幾(即係考第幾名),然後估計嗰間小學喺區內的排位,呢兩個因素加埋嚟推算吓小朋友喺全區的排名,呢個排名就係自行收生階段中學會收到的「真正成績」。 ...

HIMAMA

原帖由 HIMAMA 於 08-12-2 10:41 發表
My son is studying at 基恩小學.  How can I know 基恩小學喺區內的排位??
Many thanks

最清楚排位嗰個係校長,不過通常佢都唔會講你知。試吓比較吓學校過去三年派位成績,就會知學校水準升緊定跌緊。基恩水準向來唔錯,應該係區內最top嗰幾間。

原帖由 狄麗絲 於 08-12-2 10:40 發表
Thanks, Peekaboo

Can u tell me 中西區可選那間學校比較穩陣呢?謝謝參考。

好難俾意見,要睇以下因素:
1. 自行派位定大抽獎排位?
2. 小朋友讀邊間學校?成績名次如何?
3. 男仔定女仔?
4. 家長同小朋友的策略?

khmama 貼咗好多分析出嚟,值得參考,例如:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1683551&extra=page%3D2

如果要穩陣選擇,班主任就一定幫到你。因為佢地知道你個小朋友的位置,而佢地又會好想你派到頭三位志願,所以一定會俾啲好穩陣的建議你。

狄麗絲,HIMAMA,

其實班主任會告訴尔們的子女的nos in form, average graded 和 banding.然後來見議家長考慮那幾所中學的.往年入KC數據如下:

SPS :20
BonG:17
LMC:16
LS:15
KeiYan:11
King I :4
King II:10
CW St Antony:5
St Antony: 7
St Mattew:4
St Charles:3

Hi, Heart,

SPS:20 is it the total nos include am & pm session?

原帖由 Heart 於 08-12-2 16:31 發表
狄麗絲,HIMAMA,

其實班主任會告訴尔們的子女的nos in form, average graded 和 banding.然後來見議家長考慮那幾所中學的.往年入KC數據如下:

CW St A ...

原帖由 violetching 於 08-12-2 23:12 發表
Hi, Heart,

SPS:20 is it the total nos include am & pm session?

應該係。SPS每年入KC的數字都是這個水平。

LMC:16 (am & pm session)

BonG & LS got 20 places if exclude 12 affiliated places

原帖由 Heart 於 08-12-2 16:31 發表
狄麗絲,HIMAMA,

CW St A ...

南區官立有幾多入KC

原帖由 ernestchow 於 08-12-4 00:37 發表

南區官立有幾多入KC

1x 個