用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 囝囝都唔算蠢丫..點解英文咁渣~
go

囝囝都唔算蠢丫..點解英文咁渣~ [複製鏈接]

每晚都同囝囝(k3)温英文, 睇一次英文課本, 教下佢生字(讀音), 教佢串字的話(可能成個鐘先串到一個5個字母既生字,仲要聽日就忘記得一乾二淨),我同佢温書,佢都好專心架,亦表現得好落力,用心去記..但都係無乜成效..... 係咪我同我老公既文化水平都係較低既關係,我地平時唔會同佢講英文,除左一d我地已經教過佢既生字,會問下佢記唔記得個英文點讀呀.....(我囝囝响其他表現都正常, 數學,日常生活,玩..)  我已經試過用比賽,遊戲,奬勵,字咭等方法喇......................
   0    0    0    0

becoz your son is still young and physically not ready to memory.  Some kid develop faster and some don't.  Don't do too much drilling exercise at his age as it would bring some adverse memory(bad experience) to him in future learning.

English is life.  If you want him to know this language, concentrate on oral skill first and learn reading later.  A 5 years old english children might not even start reading words/spelling at that age.  What so hurry to push him at this moment?  Speak Engllish at home and your boy will pick up this language FAST.

簽名被屏蔽

原帖由 smartcar 於 08-11-25 20:56 發表
becoz your son is still young and physically not ready to memory.  Some kid develop faster and some don't.  Don't do too much drilling exercise at his age as it would bring some adverse memory(bad exp ...

I agree with smartcar that every child is different.
Kids here in NZ dont learn to read until 5 or 6yr.
My son is 4yr and he cant read the 26 alphabets.
However, he loves reading and will look at books for a long time by himself.
Try to play some good English DVDs to your son and create more English environment like playgroup or music.
I m sure that your son will improve very fast once he is on his own timing.
My son doesnt even know how to hold a pen correctly so dont worry too much.
I m sure that they will learn in their own time.
add oil!!!

多謝你地既回覆呀...... 其實我都知我地兩公婆d英文都........, 有時想同佢講下d英文生字..又驚自己發音唔準,教壞佢喎....,其實我都買左套vcd+book叫做"跟小小孩說英語",係一d媽媽日常會同baby/kids講既英文, 聽果時就知佢講乜,但用番出黎記唔起,由其係d高低音位,總係怪怪的~(我地d基礎人士,講真,連以前d miss 亞sir d音都唔正確..)

我囝囝讀K3..我平時係屋企好講英文,
但佢有去學英文..每星期得一日去學,
我覺得幾好,你可以諗吓比佢去學英文!!

可以試下出面學英文(興趣班)我覺得幾好,

其實你有無騐過自已去學英文拼音? 父母自己學好發音然後先教小朋友, 雖然好似好傻, 但係父母先係最有心機教小朋友既人. 我本身都大學畢業, 但英文發音都唔準.亦上咗會為父母而開英文拼音班. 有興趣就pm我la.

wendy_ied,

不用擔心,勤力可補絀。
幼童8歲前可先學拼音,掌握了聽音默寫的技巧。
他學習時就會快很多。

原帖由 wendy_jed 於 08-11-24 14:00 發表
每晚都同囝囝(k3)温英文, 睇一次英文課本, 教下佢生字(讀音), 教佢串字的話(可能成個鐘先串到一個5個字母既生字,仲要聽日就忘記得一乾二淨),我同佢温書,佢都好專心架,亦表現得好落力,用心去記..但都係無乜成效.....  ...

My personal experience with my daughter now is 8.  Though a lot of parents oppsoe to let children to watch TV, I found they like to watch their programs & allow them to watch English version; they enjoy and learn English fast.  I recommend Now Disney Channel, they are now providing  different channels to different age group.  All the programs are produced by overseas channels, they have UK/US programs & accents.  Mind you, they  have options of Cantonese/ Putonghua/ English.  Let your kids immerse in English/Putonghua environment and they enjoy learning the language with their favorite.  

YauMum

Yau Mum

你囝囝都只係k3, 仲有好大的空間同時間比係學習, 因工作環境的關係, 我都見唔少國際學校的學生英語水平都唔係好出色, 只係比一般學校係講方面好少少, 但你要知道講得好唔代表發音準, 係寫方面就同一般的小朋友冇分別. 小班英語教學, 老師可以有一定的時間可以獨立教授, 又有時間可以讓小朋友自由溝通, 我講的這個課程每堂都有phonic教. 有個家長分享過比我地聽佢囡囡P.1, 每次默書都唔温書, 但都有90分以上, 佢問囡囡點解會咁, 囡囡就話係用左係教育中心學的拼音法串字. 佢仲話囡囡k3之前都係學英文的速度好慢, 都唔知咩原因會咁. 但比佢去左呢間教育中心之後, 就好明顯有進步.  
所以你都唔使擔心, 只要搵到一個合適的途徑, 你囝囝都會進步得好快. 同埋我老闆話, 唔好怕同小朋友講唔純正的英文會教壞佢地, 係香港有幾多人的英文係純正的? 係外國都唔係多啦. 只要係佢地細的時候訓練佢地夠膽開口講, 唔好令佢地有個概念話講錯好醜, 要佢地知道錯唔緊要, 肯學肯改先最重要.   
我都好受教, 我囡囡1.5yrs, 剛開始學講有意思的說話. 我英文都唔係好, 但都盡量同佢講多d, 希望佢盡早接觸英語, 有機會就帶佢見我老闆, 等我老闆同佢玩 (我老闆係NET,仲要係讀兒童心理的).

回覆 # 的文章

cactuscat,

Pls PM to me.  Tks.

囝囝都唔算蠢丫..點解英文咁渣

我以前只係買phonics碟俾女女睇,冇出去上堂。

我以前都俾女女跟過幾個外國人老師學英文,不過冇咩大改變,女女話唔知老師講咩,d外國老師都唔抖正女女d grammar,我見篇文有好多錯,佢地都唔改架。

外國人講英文好唔代表教英文教得好, 正等如中國人講中文好, 但寫一樣係麻麻地. 好的老師好難搵, 可遇不可求. 自己係過來人, 好明白.

其實你個女幾大? 因為如果係細的話老師係唔會太過糾正佢地寫作方面的grammar ga, 會糾正多d講方面, grammar 會一路慢慢浸佢, 續少續少咁教佢地, 係一條好漫長的路, 唔係一時三刻可以做到的.

對的,還這么小,有很大發展空間的...慢慢教...
‹ 上一主題|下一主題