用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進! ...
樓主: rc2003
go

2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進! [複製鏈接]

原帖由 angellauwc 於 09-9-7 08:50 發表
Icycream & Siupai,

We're are living in Whampoa & i'm a working mum, so early to bring Ashley to the school bus stop. Besides, i'm still headache abt the activities after school, do both of u join any ...

Angel,

To avoid the problem that you mentoned, we moved to Charming this year.  After discussed with my daughter - April, we've enrolled the activities for 非洲鼓, 英語小精英, 羽毛球.

Hi Icycream & Angel

I lived in TKT,  opposite to New Kowloon Plaza.  I enrolled Pongtohua &  English only coz my son didn't like to play badminton & Africa Drum that I wanted him to play.  

How about the Web Reading Program (Eng & Chinese), will u book for your kid.  I wonder if I've time to read everyday w/my boy.

Siupai

我book左啦, 希望有用啦

原帖由 rc2003 於 09-9-4 10:34 發表
o....原來你地個個都無買果d 碟呀, 仲等我傻傻咁買晒添...蠢左添!

禽日派左通告問參唔參加朗誦比賽, 你地會唔會參加呀?
我好15/16呀, 因為佢叫我地自已train, 仲要自己帶去比賽, 我真係唔知到時比賽(11-12月)係邊日 ...

Please check PM

救命呀, 我個仔又唔見左本英文作業!  想請問有無人知, 1A班是否英文的作業給老師收起了呢?  

(我已知道數學作業是給老師收起了)

原帖由 angellauwc 於 09-9-4 15:04 發表
hi all,

i just bought the PTH CD rom as my girl doesn't like to learn PTH, i want to let her study as u know the school wl teach Chineses in PHT from J2.

Besies, i want to enrol 朗誦比賽 but don't k ...

我幫april報左中文朗誦, 原來有稿讀的. 希望佢夠膽上台朗誦啦.

至於PTH, 我搵到老師上門教, 但想自組2-3個小朋友在家學lor. $100/hr.

請問有冇1D班家長呀?

我唔係好識分邊D通告要簽返俾學校, 邊D唔使呀...... 因為有D要家長簽名既通告, 老師都唔收返既....

我個女第一個星期返學就同另外一個同學仔調錯左件外套喇...個女話著住件外套落操場, 老師話叫佢地除左佢, 老師幫佢地攞住, 點知派返既時候就調錯左 (個女又唔知) .....唉.... SIZE又唔同, O個件外套仲係幾殘舊下, 起晒毛粒tim..... 叫班主任同佢換返, 搞左差不多成個星期都未換到.... 而家個女返學無外套著, 成日驚佢凍親....

買過件新既唔緊要, 但係間校服公司又遠又唔就腳, 真係激死呀.... 不過, 如果星期五老師都未幫佢搵返, 我星期六都要去同佢買過件新架喇...

咁唔好彩咁快就調轉左件外套啦, 唉, 小一咁細邊識分呀? 有無打電話同老師講 or 寫手冊呀?
真論盡!  
不過果間咁既校服公司真係好唔就腳,
我上次都係搭的士咋, 完全都唔識果邊d路!

原帖由 wutracy49 於 09-9-9 22:35 發表
請問有冇1D班家長呀?

我唔係好識分邊D通告要簽返俾學校, 邊D唔使呀...... 因為有D要家長簽名既通告, 老師都唔收返既....

我個女第一個星期返學就同另外一個同學仔調錯左件外套喇...個女話著住件外套落操場, 老師話 ...

我都幫我個仔報左中文朗誦(廣東話), 我報左詩詞呀, 好似散文好難呀, 你地覺得呢?  我都唔知佢夠唔夠膽上台朗誦架, 諗住$70-咪俾佢試下先羅.

課外活動我個仔就報左: 游水, 樂器, 因為佢自己都學緊跆拳道 同埋要返 主日學, 會唔會太多呢?

原帖由 Icycream 於 09-9-9 17:24 發表

我幫april報左中文朗誦, 原來有稿讀的. 希望佢夠膽上台朗誦啦.

至於PTH, 我搵到老師上門教, 但想自組2-3個小朋友在家學lor. $100/hr.

wutracy49 ,

我仔仔都係讀1D班, d 回條的確幾亂,
所以我每張要簽名都照交,佢哋派番嚟
我又再交,今日老師响張回條上寫上附號,
所以聽日唔再交啦...嘻嘻

今日仔仔本手冊寫上有冇攞咗件細碼外套,
相信是幫你揾,我都回覆了沒有,
望你盡快揾番啦!
請問件外套有否寫名呀?

Hi Siupai, Angel,

昨天我聽囡囡說我們班有一男生有豬流感入了e院, 又發現佢書包有口罩, 說學校泒的.

而今早那主日學又cancel了. (我沒有收到通知). 至電回校說怕人群聚集, 所以cancel.

想知道學校有試食飯嗎? or 下星期一起已在校食飯.

Hi ansoncally,

係呀, 我見d回條而家多左個tick, 好好多, 起碼唔使日日心大心細, 唔知帶唔帶好, 你知啦, 佢地既書包已經好鬼重啦嘛.

不過, 尋日我個女交左張010通告(與班主任有個約會), 但老師又再o係手冊度叫我交.... 我問過個女, 佢話已經交左.... 都唔知點.... 唉~~

另外, 尋日(10 Sep) 手冊又寫住 "Penmanship", 但我搵晒個書包都見唔到有呢本簿, 所以無得做, 請問你個仔仔有無做呢本呀?

至於外套, 我真係無寫名, 所以搵唔返都算數啦, 最少, 我知道老師有幫我跟進就得喇.

我個女到而家都係講得出兩個同學仔既名咋, 你呢?

Please check pm.

Hi Icycream & Siupai,

我都見Ashley有個mask係書包入面,佢都話學校派的,我只知道有個男生係唔舒服冇返學姐.

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有冇出席果個宗教家庭聚會呀,可能見過面都唔其.

唔通今日試食飯? 家長會講話11/9前試食.April會唔會帶飯呀,可以pm April果中文名比我知嗎,Ashley話唔知April係邊一個.

大家有冇參加水運會呀 ? Ashley就冇啦 !

大家

原帖由 Icycream 於 09-9-11 11:55 發表
Hi Siupai, Angel,

昨天我聽囡囡說我們班有一男生有豬流感入了e院, 又發現佢書包有口罩, 說學校泒的.

而今早那主日學又cancel了. (我沒有收到通知). 至電回校說怕人群聚集, 所以cancel.

想知道學校有試食飯嗎? or ...

icycream,

pls check PM.

請問你地俾咩"墊枱紙"俾佢地上視藝堂呀?  紙定係膠呀?

原帖由 rc2003 於 09-9-4 10:34 發表
o....原來你地個個都無買果d 碟呀, 仲等我傻傻咁買晒添...蠢左添!

禽日派左通告問參唔參加朗誦比賽, 你地會唔會參加呀?
我好15/16呀, 因為佢叫我地自已train, 仲要自己帶去比賽, 我真係唔知到時比賽(11-12月)係邊日 ...

rc2003,
please check PM

原帖由 angellauwc 於 09-9-11 13:39 發表
Hi Icycream & Siupai,

我都見Ashley有個mask係書包入面,佢都話學校派的,我只知道有個男生係唔舒服冇返學姐.

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有 ...

angel,

Ms.Lo無係手冊寫話求恩禮取消喎, 因要返工, 嫲嫲代表去. 但去到人影都無.  打去學校問, 幾經轉折才問到知道的人解答. 真係吹漲.

係丫. 尼個月會帶飯. 睇情況點先再決定. 真係怕豬流感停課. pls check pm too.

我個人覺得學校既行政都係比較亂, 可能以前俾幼稚園"種"習慣左呀....

wutracy49 ,

有冇check PM,尋晚覆咗你收唔收到呀?
視藝堂我用膠墊。
26/9你會唔會出席?

原帖由 pakheichris 於 09-9-11 21:04 發表

rc2003,
please check PM

我已經reply左你啦, 係呢, 你個仔定女呀, 讀邊班架, 點解平時唔見你傾計既?

‹ 上一主題|下一主題