用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 失望同盟會....請過來人分享
go

失望同盟會....請過來人分享

雖然預左結局..係真係好失望...都吾知點算....

無失望,預左 ,況且有backup駛咩驚

我都係咁話, 預左唔得.. 連希望都無.. 又點會失望?

原帖由 BBR 於 08-11-24 10:47 發表
無失望,預左 ,況且有backup駛咩驚

失望感我諗等到大抽獎至會有

原帖由 vikiepaul 於 08-11-24 10:55 發表
我都係咁話, 預左唔得.. 連希望都無.. 又點會失望?

小朋友睇住我地做榜樣,只要父母悉心栽培,他们都會成功.不要灰心,希望在人間呀

我都好失望
仲要見到人哋都係十五都入到,心情已經跌咗落谷底

間間學校唔同,米失望啦,我都唔入,但如果我揀第2間15分就一定入,不過我無後悔

原帖由 lololove 於 08-11-24 11:07 發表
我都好失望
仲要見到人哋都係十五都入到,心情已經跌咗落谷底

Expected result, just carry out the contingency plan...  Actually I think it would be more spaces from the private or DSS schools next year as the market is really bad.  Try to knock the doors for those schools and may still have lot of chances...

雖然已經有心理準備,但都有d 手足無措,我揀嘅只係一間好普通嘅小學,又冇直資同私校做後備,如果連搞珠都唔得嘅話都唔知點好...

bb1126,

基本上我同你一樣都係冇backup.....我個區得一兩間比較好的學校....最差的情況係垃圾學校都要讀

20分都唔得

原帖由 linglingkiki 於 08-11-24 10:42 發表
雖然預左結局..係真係好失望...都吾知點算....

你改呢個名"失望同盟會真的好搞笑呀!
多謝你令我在失望中都忍不住笑

原帖由 bb1126 於 08-11-24 11:21 發表
雖然已經有心理準備,但都有d 手足無措,我揀嘅只係一間好普通嘅小學,又冇直資同私校做後備,如果連搞珠都唔得嘅話都唔知點好...

我都係一樣....如果大抽獎都唔得....可能再叩門啦

好明白大家的心情,一定好唔開心

上當年我都一樣,好似crazy左,以為自己看錯左.

不過,數天後我收到電話說有位,問我讀唔讀,當然讀啦,結果.....所以希望在明天,大家千祈唔好影響到你們的小朋友啦

原帖由 mango_vanessa 於 08-11-24 12:14 發表

我都係一樣....如果大抽獎都唔得....可能再叩門啦

原帖由 大鴨媽 於 08-11-24 13:21 發表
好明白大家的心情,一定好唔開心

上當年我都一樣,好似crazy左,以為自己看錯左.

不過,數天後我收到電話說有位,問我讀唔讀,當然讀啦,結果.....所以希望在明天,大家千祈唔好影響到你們的小朋友啦

...

大鴨媽,

你的意思是...在兩天註冊日後, 你仍收到學校電話? 係的話, 我個心就冇咁實啦!

各位同盟,

請問下一步叩門, 我要點樣做? 幾時叩門?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我地好多年前都試過呢種失望, 自己個大仔幼稚園成績3年都考第1, 佢又好乖考, 一d都唔曳, 諗住實冇問題, 點知自行時就係唔收, 百思不解, 反見好多鄉音未改就成功, 雖然我地報果間唔係咩名校, 但果種錯敗及不公感覺非常强烈. 但最後都總算抽到返入去讀, 重要証明比學校睇, 唔收係佢地損失.
記住希望在人間. 同埋"賽翁失馬", 只要大家比心機教導小朋友, 讀邊間都唔係問題, 到時係中學再揀過, 一樣可以入好既中學, 只係呢段時間要努力d啫.

各位盟友:

我已打電話問教育局, 第一輪入吾到心儀學校跟住點做。佢話而家乜都吾使做,教局會寄信給我們再通知我們何時及地點去填表參加抽獎,結果於6月6日公佈。希望幫到其他盟友....

I have got a place of 直資, but my husband prefer to "lucky draw". I don't know how to do if lucky draw is fail and 叩門都唔得.

醒目開學勳章

me too!

原帖由 bb1126 於 08-11-24 11:21 發表

而家可能有d私小位騰出來,試下報下,我覺得有後著點都定d.
雖然我知6月大抽獎後,私小的額又會來一次大執位,不過我心血少,還要騰折6個月,我頂唔順.