用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!!

我仲做咗PTA會員,交了600大元添...

原帖由 mmak 於 09-6-10 23:21 發表
Felicia726,

我都買咗少少嘢, D 學生好出力sell 我, 又話係同學設計的, 本來好趕時間走, 都快手地買咗幾樣嘢走..

We've got 15 marks only and lucky enough to get a place at the second round.

原帖由 nicoletsui1212 於 09-6-9 22:16 發表

Pls kindly tell me how many marks?

MCS0910, really very lucky. Congrats.
Residency in same 41 school net or cross district?
Some old girls cannot get their daughters in MCS in the 2nd round. They are very upset and anxious now.

原帖由 MCS0910 於 09-6-11 08:51 發表
We've got 15 marks only and lucky enough to get a place at the second round.

原帖由 mmak 於 09-6-10 21:45 發表
NatalieMaMa & jjbaby,

我今日去到學校 見到有人註冊??... 乜唔係可以1次搞晒D嘢咩??

點解要你地去2次??

BTW, 今日禮堂內 有D混亂...

...

因為我心急, 所以註冊第一日就去咗la, 雖然要去兩次, 但都係開心嘅 :)
你地選了甚麼顏色校褸? 深啡色come污糟, 但我女鍾意杏色, 所以買咗杏色
我都參加了PTA, 仲想買d souvenir, 但女女唔係好鍾意 (佢淨係鍾意hello kitty 同公主), 所以最後冇買

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-10 23:03 發表
請問是否要用指定款式的書包?有冇限制? thx

我同事話可以買SPI有MCS logo 嘅書包, 好多學生都用

我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添...

尋日真係有啲亂, 我只是同我的女兒做左校服同報左校車就走了, 都無到家教會的counter, 想問下佢地會有什麼activities?  是否每年要比600 annual fee?

原帖由 muimuiyan 於 09-6-11 11:40 發表
尋日真係有啲亂, 我只是同我的女兒做左校服同報左校車就走了, 都無到家教會的counter, 想問下佢地會有什麼activities?  是否每年要比600 annual fee?

係每年$100, 6年$600, 一次過交晒, 如果中途退學就會按年refund

醒目開學勳章

咁請問你嘅souvenir 係咪shoes bag,我第一次去到見都仲有存貨,但我買咗好多嘢又做校服,已經得番$3xx,唔夠俾membership fee,打電話叫老公「接濟」 ,但第二次入會時已經冇貨,得番毛巾box set,有D失望,早知做校服時唔俾full paid.

原帖由 KittyY 於 09-6-11 08:40 發表
我仲做咗PTA會員,交了600大元添...

醒目開學勳章

我兩個囡囡掙住玩,後來大囡將個公仔擺係琴上面,仲幫佢改名,又話以後要個公仔倍佢彈琴和做功課。

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 11:10 發表
我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添... ...

醒目開學勳章

我昨天係 PTA counter 後面都見到,但唔係貨品,係on duty 同學用緊嘅書包,不過我問過兩位 PTA 嘅家長,她們都話E+已經不再發售,因為有家長反影唔係幾好用,又重,現在的同學,都係市面買書包。

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 09:52 發表

我同事話可以買SPI有MCS logo 嘅書包, 好多學生都用

醒目開學勳章

請問Maryknoll有冇規定皮鞋款式呢?我見昨日連襪都有得買,但冇鞋,係咪即係只要係黑色普通就可以,咁運動鞋呢,有冇規定要純白?

我尋日都帶唔夠現金, 好彩有帶支票簿, 可以一次過買晒嘢

all,

小學幼稚園停課14天

http://hk.news.yahoo.com/article/090611/4/cn4v.html

jjbaby0307,

你好醒目, 我hubby 見到有家長 帶支票去, 都覺得自己蠢咗....
我地買夏季校服only, 仲夠cash 去 PTA counter 掃咗D精品   

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 13:56 發表
我尋日都帶唔夠現金, 好彩有帶支票簿, 可以一次過買晒嘢

原帖由 lola2008 於 09-6-11 13:42 發表
請問Maryknoll有冇規定皮鞋款式呢?我見昨日連襪都有得買,但冇鞋,係咪即係只要係黑色普通就可以,咁運動鞋呢,有冇規定要純白?

張通告好似話可以著黑or白鞋, 運動鞋就白色. 如我理解有錯, 請更正. thx

Felicia726, we live in 41 net. A friend of mine in the same net is also lucky enough to get a place in the second round. Afterall, this is the matter of luck.

原帖由 Felicia726 於 09-6-11 09:30 發表
MCS0910, really very lucky. Congrats.
Residency in same 41 school net or cross district?
Some old girls cannot get their daughters in MCS in the 2nd round. They are very upset and anxious now.

Good that we already completed the registration process yesterday.

原帖由 mmak 於 09-6-11 14:02 發表
all,

小學幼稚園停課14天

http://hk.news.yahoo.com/article/090611/4/cn4v.html

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 11:10 發表
我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添... ...

我比左$200個女去 pta自己買野, 而我就去校車部. 原來大部份人都唔係41區, 遠至青衣, 將軍澳都好普遍. 個女返黎話d姨姨話唔可以小朋友比錢. 我叫佢再去一次話自己識比錢, 佢就買左一個公仔同一個頭飾返黎. 我話造完校服再去睇下, 佢叫我唔好洗咁多錢.  

muimuiyan ,

我噚日不停俾人"打尖", 去咗2個校服counter & 校車counter 都俾人插隊... 有D激氣...
又好難怪, 大家家長都唔知點做好, 又好多疑問??....個staff 明明serve 緊我, 人地問得2問, 佢幫咗第2個家長落單, 忘記咗我在等緊.....:tongue: ... 激C我!!

我有埋去PTA counter???.. 不過 無人同我講可join member ??

原帖由 muimuiyan 於 09-6-11 11:40 發表