用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 收到信啦, 12月中比留位費
樓主: KG
go

收到信啦, 12月中比留位費 [複製鏈接]

昨天收到靈糧堂既信係 waiting, 唉今年考幼稚園真難, 我想像到考小學等同考幼稚園一樣咁多人爭。如果係聖母讀小學一定收就唔駛煩, 不過我先生唔鍾意亞囡讀下午班, 我諗第時我又周圍搵學校。

我想問如果抽政府學校如果我有20分機會會唔會多D呀?

我諗你係 首名子女 + 5分, 與那學校同一宗教 + 5分, 適齢 + 10 = 20分, 咁我諗都大機會既, 好似我咁, 咩宗教都無, 所以一定得15分~ 所以我到時自行分配抽到的機會好微啦, 惟有等第二輪大抽獎 or 升直原校 or 找其他私校啦~

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 12:57 發表
昨天收到靈糧堂既信係 waiting, 唉今年考幼稚園真難, 我想像到考小學等同考幼稚園一樣咁多人爭。如果係聖母讀小學一定收就唔駛煩, 不過我先生唔鍾意亞囡讀下午班, 我諗第時我又周圍搵學校。

我想問如果抽政府學校如 ...

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 14:12 發表
我諗你係 首名子女 + 5分, 與那學校同一宗教 + 5分, 適齢 + 10 = 20分, 咁我諗都大機會既, 好似我咁, 咩宗教都無, 所以一定得15分~ 所以我到時自行分配抽到的機會好微啦, 惟有等第二輪大抽獎 or 升直原校 or 找其他 ...

你都好熟識小學既派位情況喎~~~

都唔係, 我聽我家姐講問得多啫, 佢個女讀緊小學就升中, 咁我有時又問下佢, 所以我咪知少少囉~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 15:08 發表

你都好熟識小學既派位情況喎~~~

我都係無宗教, 不過我先生係軒尼詩小學舊生所以有10分, 各位媽咪你地知唔知軒尼詩小學好唔好呀? 因為我唔係好熟香港區既學校。

ei~ 你住邊架? 幼稚園讀聖母, 小學要去灣仔既?

我聽民軒尼詩官小係好架, 同埋又係聽我家姐講呢, 有d band 1的中學會預留多些學位給官小的, 所以讀官小升到band 1 中學的機會會大些, 所以一些官小的學位都後搶手的 (這只是我家姐聽人講的, 不知是否正確)

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 15:36 發表
我都係無宗教, 不過我先生係軒尼詩小學舊生所以有10分, 各位媽咪你地知唔知軒尼詩小學好唔好呀? 因為我唔係好熟香港區既學校。

我住九龍灣, 因為聖母收下午班, 我未必留位, 所以諗定其他學校

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 16:19 發表
ei~ 你住邊架? 幼稚園讀聖母, 小學要去灣仔既?

我聽民軒尼詩官小係好架, 同埋又係聽我家姐講呢, 有d band 1的中學會預留多些學位給官小的, 所以讀官小升到band 1 中學的機會會大些, 所以一些官小的學位都後搶手的 ( ...

教育局既網就係話一樣咁多, 不過真係唔知, 我老公都係讀北角官小, 所以其實我地之前都有唸過小學讀返, 因為佢地都派得幾多去官立學校 同派得唔錯....

平日湊樂樂既爺爺嫲嫲都係住西貢(近彩虹),附近都無咩幼稚園,我諗最近都係聖母同埋鑽石山靈糧堂

原帖由 晞晞豬 於 08-12-2 17:11 發表
hohoo~~~ 真係近, 我住西貢(近彩虹), 娘家藍田, 返工牛頭角!!

我地都收到鑽石山靈糧堂既 waiting信,我覺得樂樂表現都幾好。雖然已經決定左讀聖母,但係收到waiting信都有 d 失望。

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 12:57 發表

原帖由 chengmic 於 08-12-3 23:35 發表
我地都收到鑽石山靈糧堂既 waiting信,我覺得樂樂表現都幾好。雖然已經決定左讀聖母,但係收到waiting信都有 d 失望。

我覺得靈糧堂都唔錯, 聖母同靈糧既教學方法係唔同, 之前藍田靈糧都收咗阿囡(am), 我地都俾咗錢留位..... 聖母未收之前, 我都同自己講 : 靈糧堂一定俾到一個好開心快樂既童年晞晞....

我估鑽山石靈糧一定多人報過藍田, 鑽要成2日先in完所有小朋友, 藍就一日攪掂!! 可能鑽比起藍既地方大d, 地點又好d, 又好似無咁邨, 所以比較多人報, 我睇靈糧website, 藍田下午班都好似仲有位.....

我又睇番聖母website, 佢今年又收足上下午班各120人 (收生編號最大係1420, 即係依位小朋友係第420個人, 當然唔知係唔係個個到, 個個in)!!

但係07/08年既學生人數量 : 上午係97人, 而下午生得番63個..... 所以其實好多mami都唔係放聖母在first choice~ 又或者同出生率有關啦....

anyway, 大家都係想俾到好既學校自己小朋友, 大家繼續細心唸下啦~~~加油呀!!!

我都有in 礸石山靈糧, 都係waiting list~~

我聽民, 礸石山靈糧有成9百幾人in, 但只係收百幾人咋...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 09:26 發表

我覺得靈糧堂都唔錯, 聖母同靈糧既教學方法係唔同, 之前藍田靈糧都收咗阿囡(am), 我地都俾咗錢留位..... 聖母未收之前, 我都同自己講 : 靈糧堂一定俾到一個好開心快樂既童年晞晞....

我估鑽山石靈糧一定多人報過 ...

原帖由 rebeccachor 於 08-12-4 13:41 發表
我都有in 礸石山靈糧, 都係waiting list~~

我聽民, 礸石山靈糧有成9百幾人in, 但只係收百幾人咋...

嘩!!! 9百幾人?? 仲勁過聖母一倍...... 其實點解佢咁好呢? 好似藍田靈糧都係同一個機構.... 以音樂做教育.....

係呀, 佢同籃田, 馬鞍山, 銅鑼灣靈糧係同一個機構, 佢係音樂做教育, 同埋係活動教學, 佢係表磅小朋友有個開心的童年...

in 完靈糧佢會有本嘢派, 其實果本嘢係教處08年的視學報告, 我就無細心睇, 不過心諗, 佢咁印得出, 應該都係寫得好好~

我當初報係鐘意佢師生比例係1:6.2 (如無記錯), 同埋上網睇礸石山的學校環境唔錯, 但最終interview 時去到學校環璄比較暗同埋有d 舊 (可能我想得太好), 同埋果時聖母又收左呢, 咁聖母同靈糧比, 我又覺得聖母d 環境好d, 所以佢唔收都無話可惜既~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 14:42 發表

嘩!!! 9百幾人?? 仲勁過聖母一倍...... 其實點解佢咁好呢? 好似藍田靈糧都係同一個機構.... 以音樂做教育.....

LiangLuang 堂.. 我個女也是on waiting,,
我与老公决定放棄聖母am class, 唔交留位費....聖母係一間好好學校....
so, if 有mama 都想轉am class, 不妨試下拉.

我選擇又一村學校...因為近我公司, 行去15min, 可送個女返學...我係太子返工...
如果返聖母又吾近MTR, 趕唔切 8:45 返到公司

若1-2 年後生2nd Bb, 大女可轉全日...又一村有全日.

聖母冇全日.....   

選一幼稚園, 真係、多多考慮....

原帖由 shamrock 於 08-12-4 16:26 發表
LiangLuang 堂.. 我個女也是on waiting,,
我与老公决定放棄聖母am class, 唔交留位費....聖母係一間好好學校....
so, if 有mama 都想轉am class, 不妨試下拉.

我選擇又一村學校...因為近我公司, 行去15min, 可送個 ...

其實要選擇一間幼稚園俾自己既仔女都唔係易事, 要考慮好多野, 又要近自己, 又想時間好, 又想教得好, 又想老師好.... 唉~~~ shamrock, 希望你小朋友响又一村學校讀得開開心心, 又學到野~~~

原帖由 rebeccachor 於 08-12-4 14:56 發表
係呀, 佢同籃田, 馬鞍山, 銅鑼灣靈糧係同一個機構, 佢係音樂做教育, 同埋係活動教學, 佢係表磅小朋友有個開心的童年...

in 完靈糧佢會有本嘢派, 其實果本嘢係教處08年的視學報告, 我就無細心睇, 不過心諗, 佢咁印得 ...

我in完藍田都係睇, 只係放埋一邊就算鬼數~ hahaa!!! 我有個朋友話藍田靈糧都好, 佢朋友個仔都讀過, 仲好開心添!! 講真, 好多地方都唔及聖母, 因為佢真係有一所校舍 (凡事都係講相對啫~) 可能有d又比聖母好都未定...

開心既童年.......我都想回到我的童年...咩都唔駛煩~ 幾好....

我都覺得聖母同鑽石山靈糧堂比,聖母d 環境好d。我同樂樂一共 in 左 4 間幼稚園,九龍靈糧堂同藍田啟思都收左樂樂下午班。不過,我地全家一致都喜歡聖母多 d,所以會比樂樂讀聖母。Interview果日,聖母貼左 d 平日活動 d 相出黎。見到 d 小朋友著住唔同類既衫跳舞,好開心好得意。樂樂都好鍾意跳舞,我諗佢既幼稚園生活都會好開心。

"開心既童年.......我都想回到我的童年...咩都唔駛煩~ 幾好...." 完全同意你既講法 & 我都想~~~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 17:40 發表

我in完藍田都係睇, 只係放埋一邊就算鬼數~ hahaa!!! 我有個朋友話藍田靈糧都好, 佢朋友個仔都讀過, 仲好開心添!! 講真, 好多地方都唔及聖母, 因為佢真係有一所校舍 (凡事都係講相對啫~) 可能有d又比聖母好都未定.. ...

係呀, 我諗佢都著重音樂呀跳舞e 方面, 因為我地interview 的時間佢都叫小朋友找樂器跳舞, 我個女當時只拿著樂器"肉" 都唔"肉", 我以為佢會唔收tim 呀~

原帖由 chengmic 於 08-12-4 22:26 發表
我都覺得聖母同鑽石山靈糧堂比,聖母d 環境好d。我同樂樂一共 in 左 4 間幼稚園,九龍靈糧堂同藍田啟思都收左樂樂下午班。不過,我地全家一致都喜歡聖母多 d,所以會比樂樂讀聖母。Interview果日,聖母貼左 d 平日活動 d 相出 ...
‹ 上一主題|下一主題