用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 戰鬥完了, in左9間, 終於有3間收左, 你地呢?入來分享一 ...
go

戰鬥完了, in左9間, 終於有3間收左, 你地呢?入來分享一下

終於放下心頭大石,  我in左9間學校:
女拔, 蔡繼有, 啟基, 禮賢, 陳守仁, 真光, 聖芳濟各, 培僑, 祟真

有3間收左我個女: 祟真, 啟基, 禮賢,

其實我最最心儀個間唔得, 但係我已經好開心, 我會首選崇真, 你地點睇?

我in左8間,女拔, 聖芳濟各, 聖士提反, 德望, St. Clare's, 聖心, SPCC, 九龍堂小
到目前為只, SPCC唔收,
4間收左, 聖方濟各, 聖士提反, St. Clare's , 德望.
仍然好頭痛, 因為最想入DGS and Marymount

My sweetie has already taken 9 interviews as follows:
DGS, St Paul Co-ed, St Stephen, Lee Chung Tak(Tin Shui Wai), Chan Sau Yan (TSL), SFA, Good Hope, Our Lady of School.
Finally, four accepted my kid.
Good Hope, St Stephen, Lee Chung Tak and Our Lady of School. I take Good Hope at last.
DGS not yet release the result but the chance is very small.

原帖由 mycarrie 於 08-11-21 22:59 發表
終於放下心頭大石,  我in左9間學校:
女拔, 蔡繼有, 啟基, 禮賢, 陳守仁, 真光, 聖芳濟各, 培僑, 祟真

有3間收左我個女: 祟真, 啟基, 禮賢,

其實我最最心儀個間唔得, 但係我已經好開心, 我會首選崇真, 你地點睇? ...

我暫時in左3間 DSS.
(有一間 1st in ok, 我冇去second in(父母),其餘2間 ok.

仲有1間行IB既DSS,late submit application, 未in.

國際學校暫時報左RC, ICS, CAIS
一月筆試..

暫時戰果2:2.
我最心儀係國際學校,戰鬥暫停,一月再黎

厲害!香港、九龍、新界都去哂。我們住港島,當年九龍區的小學只申請了一家。

BBR:
你囡囡好叻呀!! 咁多好學校收左
原帖由 BBR 於 08-11-21 23:05 發表
我in左8間,女拔, 聖芳濟各, 聖士提反, 德望, St. Clare's, 聖心, SPCC, 九龍堂小
4間收左, 聖方濟各, 聖士提反, St. Clare's , 德望.
仍然好頭痛, 因為最想入DGS and Marymount ...

我小朋友只in左2間DSS,wkf & 培僑,wkf ok左,培僑衰左,所以唔駛煩就決定讀wkf

我同女女IN左三間, 聖母, 真光, 優才, 只有頭兩間收左!

原帖由 ceiling 於 08-11-22 15:24 發表
我同女女IN左三間, 聖母, 真光, 優才, 只有頭兩間收左!

We have applied 4 schools, & interviewed 3 schools (2 failed and 1 successful). Therefore we will not go to the 4th school as it is not our first choice. I just want to receive good news on 24 Nov (1st round allocation).

回覆 # 的文章

我囡囡in 左4 間,分別係
1) 港大同學會
2) 大坑真光
3) 救恩
4) St. Clare
4 間都收左佢。1) & 4) 放棄,只係3) 交左留位費,2)下星期三都會去交。亦都會等埋11月24日自行分配學位再作決定。
Catherine Ho

好辛苦的一個game, 好大壓力.....
in 了7間,
唔收----2 間
waitlist----1間
等----2間
收左----2間

最想入的一間唔收, 一間等緊......好辛苦的十/十一月...人都din....

原帖由 catherinehwm 於 08-11-22 22:06 發表
我囡囡in 左4 間,分別係
1) 港大同學會
2) 大坑真光
3) 救恩
4) St. Clare
4 間都收左佢。1) & 4) 放棄,只係3) 交左留位費,2)下星期三都會去交。亦都會等埋11月24日自行分配學位再作決定。 ...

我已經放下心頭大石啦!!  囡囡總共in了5間.  3間waiting list & 2間 ok已交了留位費.  稍後決定.

自行分配沒有報到, 所以不用煩!

Applied 4 schools, 3 accepted, 1 no news

ICQM - accepted
BU Wong Kam Fai - accepted
Evangel College - accepted
LOGOS academy - no news (failed?)

Have decided to go Evangel College

我覺得這個game好辛苦呀, 雖然已有學校收了, 但不是自己最中意的, 而最中意的還要等, 這段幻得幻失的感覺, 令人好痛苦.....

原帖由 beetle 於 08-11-22 23:37 發表
Applied 4 schools, 3 accepted, 1 no news

ICQM - accepted
BU Wong Kam Fai - accepted
Evangel College - accepted
LOGOS academy - no news (failed?)

Have decided to go Evangel College

報了7間,in左6間,分別是英華,wkf,tts,啟基,培小及禮賢.
結果:
tts及啟基收左
禮賢waiting
我最最最心儀的英華卻落空.

我由6月開始找資料,做個人檔案,聽講座,參選,面試面試再面試,人都顛,真的很累.
這場遊戲很難玩.

原帖由 BBR 於 08-11-21 23:05 發表
仍然好頭痛, 因為最想入DGS and Marymount ...

請問spcc即係邊間小學?

我就好D, 因為所有野都係我老公攪掂 ,我只係一齊去面試同埋响屋企同個女練下面試

原帖由 loy211 於 08-11-23 08:52 發表
我由6月開始找資料,做個人檔案,聽講座,參選,面試面試再面試,人都顛,真的很累.
這場遊戲很難玩.

St. Paul Co. ed

原帖由 ccdccl 於 08-11-23 10:26 發表

請問spcc即係邊間小學?