用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長心聲
go

家長心聲 [複製鏈接]

家長心聲--(只係想發洩吓 )
成日叫人生仔,但係現今的生活壓力真係好大,做家長的又要返工又要教仔女,D仔女有咩做得吾好,D老師就會打嚟講,但係妳又吾可以對個小朋友做D物嘢,其實我都好想同小朋友做好D,但係好似我早上6:30起身同亞仔返學,一直到晚上6:30先可以見到亞仔,返到屋企食完飯都8:30,亞仔已經再無力同我做嘢,星期6又要課外活動,星期日又全日停工,生一
個都咁大壓力,又無地方可以減壓,真係好驚第日無人生仔點算?現金D小朋友都比我地嚇驚,原來生仔要有咁多責任.
   0    0    0    0

原帖由 JAFFMA 於 08-11-21 11:45 發表
成日叫人生仔,但係現今的生活壓力真係好大,做家長的又要返工又要教仔女,D仔女有咩做得吾好,D老師就會打嚟講,但係妳又吾可以對個小朋友做D物嘢,其實我都好想同小朋友做好D,但係好似 ...

Try not to complain. I know how exhausted and sickening it is sometimes. I also feel tired as I have two kids. But, this is my choice of being a mom and so I will keep going on.

Think of how lucky you are to have a lovely kid.

我的情況與你一樣,總之要外出工作的媽媽,真係全年無休假,無論身、心都感到極度疲累,我都怕遲早一天會......

原帖由 JAFFMA 於 08-11-21 11:45 發表
成日叫人生仔,但係現今的生活壓力真係好大,做家長的又要返工又要教仔女,D仔女有咩做得吾好,D老師就會打嚟講,但係妳又吾可以對個小朋友做D物嘢,其實我都好想同小朋友做好D,但係好似 ...

我是在職媽媽, 有2個小朋友讀緊小學. 有去補習社做功課. 一來可以有人照顧佢地, 二來唔洗自己勞氣(做功課). 我自己無咩特別同佢地溫習,只係考試之前同佢地溫下, 所以成績都係一般. 不過我都唔會再強逼佢地, 大家會和諧d同開心d. 現今讀書真係唔容易, 小朋友自己都會有壓力. 做父母又點會無壓力丫, 只有自己放開d, 盡量放鬆d.
yylrso

我是在職媽媽, 有2個小朋友讀緊小學. 有去補習社做功課. 一來可以有人照顧佢地, 二來唔洗自己勞氣(做功課). 我自己無咩特別同佢地溫習,只係考試之前同佢地溫下, 所以成績都係一般. 不過我都唔會再強逼佢地, 大家會和諧d同開心d. 現今讀書真係唔容易, 小朋友自己都會有壓力. 做父母又點會無壓力丫, 只有自己放開d, 盡量放鬆d.
yylrso

yylrso

我都係2 kids,都覺時間唔夠用,放工之後都唔知理得邊個既功課,但有時,我選擇兩個都唔理,叫佢地收埋個書包,搬副飛行棋出黎,實行一家四口先玩而後快。我情願輸成績都唔想輸頭家。媽咪,如果真係太累,放過自己,放過孩子。

自亞仔上小一後
我對這感覺得強

好用心去教佢
講一次唔明, 三次, 十次
但原來就算你講幾十次
佢係唔做
都冇計

但回想
當日只求佢健康,四肢健全
今天的事, 就變得很小

但亦係佢地
成為我工作及生活的支持

我相信想要佢果一刻都預左
只不過希望可以減下壓
找別人支持一下
繼續努力下去

JAFFMA, 大家一齊努力啦

JOJA & JAFFMA,

我刀係同你地一樣, 是在職MaMa, 好明白你ge苦況, 因今年亞仔剛上小一, 有同一 feeling, 曾經好down, but 現在亞仔已經續漸有改善lar :) ,
e家諗噃起, 原來升小一, 最需要時間識應ge係PaPaMaMa, 而唔係亞仔, 因為PaPaMaMa通常會做主導, 教亞仔做le樣口個樣, 所以... 如果PaPaMaMa刀唔能夠識應新環境, 亞仔又點識應呢? 回想開學初期, 亞仔做碭功課又慢, 字又寫得 ugly, Maths quiz 得 50 marks, 比Miss complain 佢同同學argue...  e+亞仔一一改善lar, 所以各位唔好灰心, 只要你繼續努力, 亞仔會有成果 ga,

i have the opposite advices to my friends, i asked them not to give child rather than having child. Especially for someone who has high expectation.

I always say, don't think your child like you so hardworking, smart.... think they will be opposite. if you can manage, then you can have child.

tracy  

尋日在學校門口等亞仔放學時, 突然諗, 唉, 咁細個人仔, 由朝早 8 點幾返到 3 點幾, 佢已經好辛苦架喇, 所以我都唔忍心一放學返到屋企要佢即刻開波做功課 :cry: :cry: :cry:

唉, 學 JOJA 話齋, 起初只求佢身體健全, 生活得開開心心姐, 所以宜家更加唔想由自己去令到佢唔開心 !

relax ..... 大家都要 relax, 將期望放在心裡, 千萬不要放在面口上, 這樣大家都會開心 d ! 我不想個仔將來大個憶述番自己既童年時, 只有亞爸亞媽成日 :-x , 而自己就 :cry:

‹ 上一主題|下一主題