用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊拔同英華,你哋會點揀?
樓主: derrybaby
go

舊拔同英華,你哋會點揀? [複製鏈接]

易唔易入先?:)
原帖由 pppp41 於 08-12-22 16:41 發表
不如考慮下轉來英華

brtma:
依度都無見過DPS家長,請說多少少!謝謝!
原帖由 brima 於 08-12-19 14:37 發表
pppp41,

Congratulations, I am one of the DPS parent.  In my point of view, you didn't make wrong decision.

係啦, 不如講多 d 啦,  真係一 d 好野都無 ? 真係想知點衰法喎 ! 既為事實, 又怕咩講喎

brtma:
請說多少少!謝謝!
pppp41,

Congratulations, I am one of the DPS parent.  In my point of view, you didn't make wrong decision.

除了brima外,仲有無其他DPS家長可以講下感受?brima係dps家長,唔該提示提示,如果只有 no good commment can share 就夠 bad comment喇!對dps有D唔公平喎......
原帖由 brima 於 08-12-22 11:36 發表
Basically I don't want to put too much bad comment. But no good comment can share.  It makes me disappointed anyway.  Just my personal opinion.

依度得你一個DPS家長,可唔可以講得全面些和詳細些?謝謝!
pppp41,

呢度有其他 dps 家長架, 但呢位唔知係咪呢  
百年基業, 一級名校, 真係脫左勾後就一無事處 ? 我就唔信喇

唔好忘記咁多年以黎上大拔果班仔都係黎自舊小拔而唔係新小拔呀, 佢地既底都係係舊小拔打落架咋

我也好奇為何一脫勾令它像一文不值. 比一般其他官津還差似. 不是爛船也有三分釘嗎? 再者新小拔也沒有那麼耐歷史. 但跟大拔結龍卻變成一級名校. 我不懷疑新小拔. 但不太明當中那份關係. 我也很想瞭解.

原帖由 jywbb 於 08-12-29 14:23 發表
百年基業, 一級名校, 真係脫左勾後就一無事處 ? 我就唔信喇

如果仲有DPS家長,唔該說多一些。謝謝!
原帖由 jywbb 於 08-12-29 14:23 發表

唔好忘記咁多年以黎上大拔果班仔都係黎自舊小拔而唔係新小拔呀, 佢地既底都係係舊小拔打落架咋 :- ...

Hingmami : 其實我同你一樣, 真係好鬼想知, 但係, 你好鬼衰架, 你叫 d 家長出黎講咩呀 ? 有人有心踩, 出聲咪盞比人話賣花讚花香 ?

我地好似有 d 離左題, 原本係比較兩間學校架麻, 講講下變左淨係講緊一間

收到。咁可不可只講情況,不加感想!
原帖由 jywbb 於 09-1-4 12:29 發表
Hingmami : 其實我同你一樣, 真係好鬼想知, 但係, 你好鬼衰架, 你叫 d 家長出黎講咩呀 ? 有人有心踩, 出聲咪盞比人話賣花讚花香 ?

我地好似有 d 離左題, 原本係比較兩間學校架麻, 講講下變左淨係講緊一間 ...

大抽獎,dps機會大唔大?入面的程度,聽人講(無証据)都幾深!讀唔上,可以走去邊?
原帖由 ysnmama 於 08-12-29 14:49 發表
我也好奇為何一脫勾令它像一文不值. 比一般其他官津還差似. 不是爛船也有三分釘嗎? 再者新小拔也沒有那麼耐歷史. 但跟大拔結龍卻變成一級名校. 我不懷疑新小拔. 但不太明當中那份關係. 我也很想瞭解.

...

我係DPS家長, 你哋想知咩嘢? 我知既話就盡可能回答, 其實我唔係好明, 點解話得no good comment share , 我仔讀咗六年, 今年畢業, 我又唔覺得差, 今日我先問亞仔覺得呢六年既小學生活如何, 佢仲答我很多姿多彩, 很開心! 不過每個人的感受可能不一樣掛!

你好!請問DPS的小一學生是不是質素差了?DPS真的全用英文授課?每年有多少人插班?除了大拔外,其他人入什麼中學?多不多人程度追不上而要轉校?DPS學生的其它表現怎樣?對不起!這麼多問題?
原帖由 happytse 於 09-1-14 23:07 發表
我係DPS家長, 你哋想知咩嘢? 我知既話就盡可能回答, 其實我唔係好明, 點解話得no good comment share , 我仔讀咗六年, 今年畢業, 我又唔覺得差, 今日我先問亞仔覺得呢六年既小學生活如何, 佢仲答我很多姿多彩, 很開 ...

妳問DPS 的小一學生質素係咪差咗, 我真係唔太清楚, 但係我見有啲低年班既學生都好叻, 我無記錯上年有位4年班的學生入咗小太空人, 除咗大拔外, 入什麼中學, 真係唔知喎, 因為我哋有85%上大拔, 我諗餘下的成績一般先上唔到, 亞囝讀咗咁多年, 無見到有人因為追唔到而轉校, 因為去外國升學而轉就有, 其實DPS 有一些類似補課班, 由學校選學生, 幫一些跟唔到或成績唔好既學生架! DPS學生既其它表現, 我唔清楚你指既係咩嘢, 如果係運動或學業上, 我諗唔需要質疑, 無論在運動或學業成績都有很傑出的表現!

唔使咁客氣, 希望以上資料幫到你啦!

原帖由 hingmami 於 09-1-15 23:45 發表
你好!請問DPS的小一學生是不是質素差了?DPS真的全用英文授課?每年有多少人插班?除了大拔外,其他人入什麼中學?多不多人程度追不上而要轉校?DPS學生的其它表現怎樣?對不起!這麼多問題?
...

happytse,

So nice to hear something positive about DPS. How about the chance of getting into any good secondary schools for girls then? Thanks!

原帖由 happytse 於 09-1-16 17:08 發表
妳問DPS 的小一學生質素係咪差咗, 我真係唔太清楚, 但係我見有啲低年班既學生都好叻, 我無記錯上年有位4年班的學生入咗小太空人, 除咗大拔外, 入什麼中學, 真係唔知喎, 因為我哋有85%上大拔, 我諗餘下的成績一般先上 ...

始終呢間學校未有女仔派中學的記錄, 所以我都唔知, 我只係知道上年有2-3人轉校去了女小拔!

原帖由 Threetoone 於 09-1-16 20:53 發表
happytse,

So nice to hear something positive about DPS. How about the chance of getting into any good secondary schools for girls then? Thanks!

多謝你的回應!希望你囝囝派中學如你所願!
不知DPS的校長和老師的管理和教學是否合符你的期望?
原帖由 happytse 於 09-1-17 21:19 發表
始終呢間學校未有女仔派中學的記錄, 所以我都唔知, 我只係知道上年有2-3人轉校去了女小拔!

听说DPS跟大拔脱钩后,应该只有前十名的男生才可以进到大拔,而不是85%,girls跟DGS就更加没有任何安排.请问是否属实?

原帖由 happytse 於 09-1-16 17:08 發表
妳問DPS 的小一學生質素係咪差咗, 我真係唔太清楚, 但係我見有啲低年班既學生都好叻, 我無記錯上年有位4年班的學生入咗小太空人, 除咗大拔外, 入什麼中學, 真係唔知喎, 因為我哋有85%上大拔, 我諗餘下的成績一般先上 ...

我聽說是的!

原帖由 猴子爸 於 09-1-18 14:37 發表
听说DPS跟大拔脱钩后,应该只有前十名的男生才可以进到大拔,而不是85%,girls跟DGS就更加没有任何安排.请问是否属实?
‹ 上一主題|下一主題