用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊拔同英華,你哋會點揀?
樓主: derrybaby
go

舊拔同英華,你哋會點揀? [複製鏈接]

英華點會係中文小學呀
據我所知,除左中文科用普通話教之外,其他科都係英文教架喎   

原帖由 mcat 於 08-11-30 10:17 發表
DPS - english primary
YW - Chinese primary

Don't make mistake!

Me too!

原帖由 eva007 於 08-11-27 16:16 發表
I agree with twobigeyes !
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

英華係中小

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=463

Yes, YW is a CMI  school rather than EMI, same as LS.

原帖由 happytse 於 08-12-11 15:54 發表
英華係中小

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=463

沒一條龍的學校, 除了6年後的uncertain之外, 大部份都一要用小5,小6時間來訓練學生考試技巧, 才能保持所謂"名校成績". 更甚者可能是小學6年的課用5年,或者4年來"填"學生.
一條龍的,基本上只要應付中學最小要求. 那是比沒一條龍的學校,多了1-2年時間.
所以如果是同級,或差不多,一條龍是比較對小朋友好.

中學最小要求,即係什麼要求?要求低即係學生質素唔夠人高。咁......點可以日後可以成為吸引人申請小一的(好中學),咁最勁的小六生又會唔會跳車唔搭直通車?考試技巧好,都係好事喎!香港好多野都係要考和競爭,先有得擁有。

原帖由 pppp41 於 08-12-15 10:39 發表
沒一條龍的學校, 除了6年後的uncertain之外, 大部份都一要用小5,小6時間來訓練學生考試技巧, 才能保持所謂"名校成績". 更甚者可能是小學6年的課用5年,或者4年來"填"學生.
一條龍的,基本上只要應付中學最小要求. 那是 ...

through train is diffinitely an advantage, while enjoys the beauty for choosing another Secondary school.

Without through train, it would be another painful moment as same P.1 admission again.

你的回覆基本上已可以知道你的取向.
很多一條龍中學收生的最底要求, 是主科合格就可以. (不排除有些一條龍中學有更高要求). 那是說, 小朋友只要肯讀書, 基本上是不用擔心. 個別情況例外. 至於考試技巧好是不是等同質數好, 不同人有不同看法. 這問題debate了幾十年. 我一直在說,如果你小兒是超班馬, 就算去到讀新界普通學校,都可考個十優出來, 那要不要跳車,這完全不重要. 最重要還是---量力而為.

原帖由 hingmami 於 08-12-15 19:48 發表
中學最小要求,即係什麼要求?要求低即係學生質素唔夠人高。咁......點可以日後可以成為吸引人申請小一的(好中學),咁最勁的小六生又會唔會跳車唔搭直通車?考試技巧好,都係好事喎!香港好多野都係要考和競爭,先有得擁有。
...

贊同你的意見!我只係俾一些一條龍學校係中一再揀學生,唔收自己小六生嚇親!英華係好學校,我都聽過以前英華楊寶坤校長談話,英華真係有好多叻校友、好學生!只係而家用一條龍形式運作,我有些疑問,想知多D!
原帖由 pppp41 於 08-12-16 14:45 發表
你的回覆基本上已可以知道你的取向.
很多一條龍中學收生的最底要求, 是主科合格就可以. (不排除有些一條龍中學有更高要求). 那是說, 小朋友只要肯讀書, 基本上是不用擔心. 個別情況例外. 至於考試技巧好是不是等同質 ...

hingmami,

請放心 小兒千辛萬苦成功插班入讀英華,都曾憂慮官津
派位學生會否質素參差  但入讀後,才發現囝囝身邊同學成績優異 我仔都只是在中游位置 (當然知道有一條龍中學,囝囝投放學業既時間較之前少), 但我們的時間較鬆動及囝囝較開心(無論囝囝或我都較以前輕鬆)

當然若小朋友成績真係頂瓜瓜的話,中學階段才諗是否
直上還是轉校囉 唔好忘記,小朋友到小六有佢地既
想法,讀開有感情,佢地真係唔想轉喎  

原帖由 hingmami 於 08-12-16 20:09 發表
贊同你的意見!我只係俾一些一條龍學校係中一再揀學生,唔收自己小六生嚇親!英華係好學校,我都聽過以前英華楊寶坤校長談話,英華真係有好多叻校友、好學生!只係而家用一條龍形式運作,我有些疑問,想知多D!
...

Hi pppp41,

想同你打過招呼
雖然你最後無揀YW,但我覺得你言論非常中肯

原帖由 pppp41 於 08-12-15 10:39 發表
一條龍的,基本上只要應付中學最小要求. 那是 ...

LV77 HI 你好!
吓....我有講過我無揀英華? 死啦...一定係夢遊時打落既post.....
我小兒入左英華.

pppp41,

哦.原來你囝囝入左英華 咁我地有機會見到面喎
原帖由 pppp41 於 08-12-17 09:50 發表
LV77 HI 你好!
吓....我有講過我無揀英華? 死啦...一定係夢遊時打落既post.....
我小兒入左英華.

pppp41,

Congratulations, I am one of the DPS parent.  In my point of view, you didn't make wrong decision.

原帖由 LV77 於 08-12-17 14:29 發表
pppp41,

哦.原來你囝囝入左英華 咁我地有機會見到面喎

講真...沒人知道會是right or wrong decision...盡力而已. 依家小兒讀得好開心, 已經足夠.

Hi!你好!你的仔/女讀DPS,情況如何?幾年班?功課太易定太難?係插班入定你小一自行計分入?可否分享?真的想知DPS係點?校長、老師、同學和升中點?千個謝謝!
原帖由 brima 於 08-12-19 14:37 發表
pppp41,

Congratulations, I am one of the DPS parent.  In my point of view, you didn't make wrong decision.

Basically I don't want to put too much bad comment. But no good comment can share.  It makes me disappointed anyway.  Just my personal opinion.

原帖由 hingmami 於 08-12-19 20:03 發表
Hi!你好!你的仔/女讀DPS,情況如何?幾年班?功課太易定太難?係插班入定你小一自行計分入?可否分享?真的想知DPS係點?校長、老師、同學和升中點?千個謝謝!
...

多謝你回覆!既然而家一齊online,唔好既感覺都講出來,咁對DPS家長都有提醒作用,或者校長知道,會有改善呢?我地又係扣門或者插班前,多些東西考慮都好架!若不方便,可否PM給我?謝謝!
原帖由 brima 於 08-12-22 11:36 發表
Basically I don't want to put too much bad comment. But no good comment can share.  It makes me disappointed anyway.  Just my personal opinion.

不如考慮下轉來英華

原帖由 brima 於 08-12-22 11:36 發表
‹ 上一主題|下一主題