用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑小一有結果啦
樓主: mother904
go

培僑小一有結果啦 [複製鏈接]

阿仔好好彩都入到培僑喇!!!!

原帖由 billysim 於 08-11-22 16:34 發表
阿仔好好彩都入到培僑喇!!!!

恭喜晒
:-D

原帖由 Yuenchung 於 08-11-22 16:40 發表

恭喜晒

多謝晒!!

all,

啱啱 上網check 到, 培僑 都收咗我囡, 但佢interview 時, 遇到D不愉快事, 話唔讀培僑 ....

我唔會去註冊... e+ 最少有一個位多, Good luck ...

願聞其詳!

原帖由 mmak 於 08-11-22 22:10 發表
all,

啱啱 上網check 到, 培僑 都收咗我囡, 但佢interview 時, 遇到D不愉快事, 話唔讀培僑 ....

我唔會去註冊... e+ 最少有一個位多, Good luck ...

"佢interview 時, 遇到D不愉快事"

阿囡話D男仔(去interview 嗰D)揭起佢條裙, 揭到上腰 又專登踩佢(真你成隻襪黑晒)... 又坐住佢條裙 好多次(又係專登的)...
佢in完出嚟, 好"興"話明唔讀培僑, 我都未見過佢咁勞氣, 已應承咗阿囡, 培僑真係收 都唔讀~~

我都見到D 小朋友(男仔) 排隊入去interview 時都有推撞, 唔知培僑會唔會收依D學生, 其實我都有D擔心D行為問題...

**以上純粹個人意見, 不是惡意中傷... 大家不要誤會....

原帖由 俊賢 於 08-11-22 22:17 發表
願聞其詳!

嘜d小朋友o甘百厭.   其實都好難講學校收唔收呢d學生, 因為就算係其他學校都一定有d百厭星.  既已女女唔鐘意就不用免強啦.  讀書o個個始終係佢.

原帖由 mmak 於 08-11-22 22:28 發表

阿囡話D男仔(去interview 嗰D)揭起佢條裙, 揭到上腰 又專登踩佢(真你成隻襪黑晒)... 又坐住佢條裙 好多次(又係專登的)...
佢in完出嚟, 好"興"話明唔讀培僑, 我都未見過佢咁勞氣,  ...

原帖由 mmak 於 08-11-22 22:28 發表

佢in完出嚟, 好"興"話明唔讀培僑, 我都未見過佢咁勞氣,  ...

其實間間學校都有百厭星, 上次阿仔in英華時佢個同學仔一齊in點知排隊時個同學仔比一個小朋友打左一巴, 所以有時好難講間間學校都會有果d小朋友, 佢有無被取錄我都好想知呀!!!, 而我地只可以教自己既小朋友唔可以咁做.

所以我都好頭痛, 本來叠埋心水讀嶺南直資, 無唸住培橋囝囝咁好彩都ok. 各位媽咪, 你哋是否一定會取培橋棄嶺南呢?

p.s. 可能你哋對嶺南無咩認識, 此校也是活動教學, 但校舍較小, 位於深水埗, 小朋友讀書會開心, 不大壓力, 有自家廚房, 日日有湯水, 但無一條龍, 名氣無咁好.......

你哋會點決定呢?

原帖由 Cathleen 於 08-11-22 22:32 發表
嘜d小朋友o甘百厭.   其實都好難講學校收唔收呢d學生, 因為就算係其他學校都一定有d百厭星.  既已女女唔鐘意就不用免強啦.  讀書o個個始終係佢.

我小朋友都有見嶺小,不過未知收唔收,我亦知道佢的優點,不過就算收我捻我都唔會考慮,因我已有另一間心儀的收左,而且路程較遠.
你住邊區,如果唔太遠,我會選培橋,始終呢間有中學,而且資源比較多,有信心一路讀上去.

原帖由 RYTS 於 08-11-23 10:24 發表
所以我都好頭痛, 本來叠埋心水讀嶺南直資, 無唸住培橋囝囝咁好彩都ok. 各位媽咪, 你哋是否一定會取培橋棄嶺南呢?

p.s. 可能你哋對嶺南無咩認識, 此校也是活動教學, 但校舍較小, 位於深水埗, 小朋友讀書會開心, 不大 ...

真係每一間學校都會有呢類小朋友,朋友讀st.paul都一樣有學生講粗口,可能佢都唔知呢樣係粗口,所以我地可以做的就真係教好自己的小朋友,話佢知乜野係對錯.
原帖由 billysim 於 08-11-23 10:20 發表

其實間間學校都有百厭星, 上次阿仔in英華時佢個同學仔一齊in點知排隊時個同學仔比一個小朋友打左一巴, 所以有時好難講間間學校都會有果d小朋友, 佢有無被取錄我都好想知呀!!!, 而我地只可以教自己既小朋友唔可以咁 ...

kuromi321

我住沙田嫁, 所以嶺小都幾遠, 多謝你嘅意見 咁你小朋友會讀培僑嗎?

原帖由 kuromi321 於 08-11-23 21:54 發表
我小朋友都有見嶺小,不過未知收唔收,我亦知道佢的優點,不過就算收我捻我都唔會考慮,因我已有另一間心儀的收左,而且路程較遠.
你住邊區,如果唔太遠,我會選培橋,始終呢間有中學,而且資源比較多,有信心一路讀上去.

...

唔駛客氣,你住沙田,甘就一定選培僑啦,每日可以限返好多時間,小朋友又唔駛甘辛苦搭甘耐車.
我有兩個朋友仔讀緊培僑小一,佢地都好開心返學,放心,開心上學,我相信培僑一定做到.

我小朋友淨係有得2nd in,佢入唔倒培僑呀,不過真係收的話我都真係要考慮,因我住tko,相對真係好遠路,不過現在我好開心,因神幫我選擇一間岩我小朋友的學校,希望你小朋友都開開心心上學去.
原帖由 RYTS 於 08-11-23 22:21 發表
kuromi321

我住沙田嫁, 所以嶺小都幾遠, 多謝你嘅意見 咁你小朋友會讀培僑嗎?

有無人已經收到取錄信 ?

如何是好???
喇沙/培僑書院 那一間比較好呢!
請大家提供意見。

謝謝。。。

parenteye

今日中午收到啦!

原帖由 parenteye 於 08-11-24 13:10 發表
有無人已經收到取錄信 ?

kuromi321

但願如此, 亦希望你嘅小朋友能開開心心, 快快樂樂咁升到小一

原帖由 kuromi321 於 08-11-23 22:39 發表
唔駛客氣,你住沙田,甘就一定選培僑啦,每日可以限返好多時間,小朋友又唔駛甘辛苦搭甘耐車.
我有兩個朋友仔讀緊培僑小一,佢地都好開心返學,放心,開心上學,我相信培僑一定做到.

我小朋友淨係有得2nd in,佢入唔倒培僑呀 ...

RYTS,

Thanks, 我仲未收到, 可能要聽日先收到。

請問幾時要註冊 ?

原帖由 RYTS 於 08-11-24 17:34 發表
parenteye

今日中午收到啦!

原帖由 parenteye 於 08-11-24 23:07 發表
RYTS,

Thanks, 我仲未收到, 可能要聽日先收到。

請問幾時要註冊 ?

我都收到信, 11/27前註冊 & 註冊費HK$400.00.

我都收到信
‹ 上一主題|下一主題