用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 vs 聖約瑟(觀塘) 可否幫忙給意見呢? ...
go

聖三一 vs 聖約瑟(觀塘) 可否幫忙給意見呢?

兩間都是英文小學!我喜歡聖三一小班,聖約瑟就有ipa課程,各有可取!但如果就升中派位來說那一間較優勝呢?

回覆 # 的文章

聖三一 升中校網vs 聖約瑟(觀塘)好好多.聖三一 升中校網多Band 1中學.

還有否家長多給一點意見呢?

I got the acceptance letter from St. Joseph but I think I won't accept. My friend told me the academic is good but very tough for children.  His twin are now P1 students. they told me they have 13 pcs of homework everyday.  

We used to have gathering periodically.  Now they always absent.  We always joking of them that their sons were preparing the exam for University.

我囝囝都同時比聖三一和聖若瑟收了,依家15/16,唔知點好.有家長話St. Jo的學生紀律好,純品,但原來咁多功課架!!!唔知有冇家長可告知聖三一的學生如何??功課多嗎?面試當天,我問過老師學生會多數派去邊D中學,佢話叻個D男仔會去銀禧,女仔會去協恩wor,其實都唔錯!
原帖由 lsltennis 於 08-11-21 00:14 發表
I got the acceptance letter from St. Joseph but I think I won't accept. My friend told me the academic is good but very tough for children.  His twin are now P1 students. they told me they have 13 pcs ...

我同事個仔都讀緊st jo, 因為st jo 都收咗我個仔, 所以我都有問佢關於st jo 啲嘢! 佢話ok 喎! 因為常識都係英文教, 所以都估唔到自己個仔識好多英文vocab. 其實佢有個大仔都係st jo graduate, 而家已經升上中學tim.
所以佢極力推界我讀, 但都有提我, st jo 係好講己律的.如果小朋友係較反叛 咁就會辛苦啲la.

原帖由 hinhinmami 於 08-11-21 09:24 發表
我囝囝都同時比聖三一和聖若瑟收了,依家15/16,唔知點好.有家長話St. Jo的學生紀律好,純品,但原來咁多功課架!!!唔知有冇家長可告知聖三一的學生如何??功課多嗎?面試當天,我問過老師學生會多數派去邊D中學,佢話叻個D男 ...

我仔o係聖三一讀緊p1
功課每日4-7樣不等
不過每樣都只係1-2版
係有時數學會3-4版
部份會o係堂上老師教左做
所以每晚都唔係花太多時間o係功課上
默書都係耐唔耐先默1次課文(中)/8-10句句子(英)
平時只係中英每日默2-3個詞語
如果想知多d 關於功課量
你可以上學校網睇
學校將p1 功課每日4點前就會update

之前問過高年級家長
男仔考到全級10-12名
入銀禧絕無問題
至於女仔就唔太清楚

原帖由 hinhinmami 於 08-11-21 09:24 發表
我囝囝都同時比聖三一和聖若瑟收了,依家15/16,唔知點好.有家長話St. Jo的學生紀律好,純品,但原來咁多功課架!!!唔知有冇家長可告知聖三一的學生如何??功課多嗎?面試當天,我問過老師學生會多數派去邊D中學,佢話叻個D男 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

Wom, are you sure that there are 13 types of workbooks for a P1 kid every day. Please help to re-check. I have doubt on it. Did your friend also mention about the time taken by the P1 kid for doing the homework per  day. Thank you.

原帖由 lsltennis 於 08-11-21 00:14 發表
I got the acceptance letter from St. Joseph but I think I won't accept. My friend told me the academic is good but very tough for children.  His twin are now P1 students. they told me they have 13 pcs ...

兩所都是好學校, 可直接去小學一覽看看兩所學校有囝囝讀緊的家長討論, 至於老師及功課他們都有提及.

all mum:
我仔仔讀st.jo小二,
功課每天4-6樣,無可能每天13樣,除非有2-3天假期,
也是10-12樣,默書是隔星期中或英.
課程算密,家長要有時間跟.
而且學校也著重紀律,視乎小朋友是否受教,
如果小朋友比較反判,便要考慮,如受教應該沒有問題的.
因為是英文小學,很多機會接觸英文,小兒今年小二,
英文,常識,數學也是用英語加小量中文教,中文便用普通話教,只有音樂,美勞,宗教是廣東話教,但不用擔心,因為每天
也會接觸英文和普通話,所以小朋友適應沒問題的.

很多謝大家的意見使我更了解這兩所學校,小兒是可谷但好動形,成績在幼稚園是好的。但玩起上來,爸爸媽媽都唔記得那種!但未至於反叛,我真的担心幫他選擇錯!

我想問st.jo 多唔多要家長一起做資料捜集呀勞作呀咁?

我個仔都系呢兩間收左啊, 家陣1516 中, 各有所取.

聖三一:

*小班教學, 18-20 / 班, 只收兩班. (400 人申請)
* 校网好, 校風好, 老師好卑心机引導小朋友(听BK媽咪)講的.
* 學校比較細, 小朋友活動範圍有限. 課室比較舊.
* 名氣一般, 可能同區太多有名氣的名校.

ST.JO
* 30+ /班 收4班. 800人申請,
* 都算是BAND 1
* 曾經是名校( 吾知道系米因為灣仔果間, 令到官塘呢間都出名呢)
* 好谷學生. 老師好嚴帶惡. (去面試時听到D老師在大叫學生) 嚴師出高徒啊!!!
* 校网真系麻麻啦, 搵吾到ST. JO 的升中資料.

兩間真系各有所長, 吾知道點撿啊?

另外, 啓思都收了小儿, 但擔心小朋友升中時吾夠傳統學校出來的爭. 大家卑多少少意見啦.

吾該晒

如2間, 我鐘意st jo多d, 但升中net真係一個好大問題, 因我都搵唔到資料, 佢地既升中派位.

同埋如果入唔返佢間band1 中中, 佢個net, 有d乜好學校?
有冇讀緊媽可以提供多d資料?

謝謝!

原帖由 RINGOMAMA 於 08-11-26 10:01 發表

聖三一:

*小班教學, 18-20 / 班, 只收兩班. (400 人申請)
* 校网好, 校風好, 老師好卑心机引導小朋友(听BK媽咪)講的.
* 學校比較細, 小朋友活動範圍有限. 課室比 ...

我幫個仔撿英文學校, 就吾希望他中學讀中中啦!!!
觀塘有間瑪利渃, 其它就吾知道啦, 但同网的好多小學的TOP 10 都想入, 未必輪到咖.
另外, 想問下, 聖言中學是英中還是中中? BAND 几?

原帖由 stcat 於 08-11-26 11:45 發表
如2間, 我鐘意st jo多d, 但升中net真係一個好大問題, 因我都搵唔到資料, 佢地既升中派位.

同埋如果入唔返佢間band1 中中, 佢個net, 有d乜好學校?
有冇讀緊媽可以提供多d資料?

謝謝!

...

聖三一:

400 application , Really?

I will paid deposit to 聖三一 tomorrow

原帖由 RINGOMAMA 於 08-11-26 10:01 發表

聖三一:

* 學校比較細, 小朋友活動範圍有限. 課室比 ...

聖三一都收左小女, 其實點解開那麼小班(2班小於50人), 是否無人喜歡這學校?這校是否由殺校而成的私小?
聽人說, 如登記了入讀私小的學生, 派津小結果會不好的, 是嗎?心急的媽媽上.

聖言 is band 1 英中
You may wish to check the HKCEE and HKALE performance as shown at the following links:
http://www.syss.edu.hk/schoolweb/eng/archivement_publicexam.htm http://www.syss.edu.hk/schoolweb/eng/archivement_examresult.htm#

It seems that the results are really not worse than those of the "Top" schools desired by many parents.
原帖由 RINGOMAMA 於 08-11-26 12:50 發表
我幫個仔撿英文學校, 就吾希望他中學讀中中啦!!!
觀塘有間瑪利渃, 其它就吾知道啦, 但同网的好多小學的TOP 10 都想入, 未必輪到咖.
另外, 想問下, 聖言中學是英中還是中中? BAND 几?

...

I think is no 影響 for 派津小!

原帖由 Titilaw 於 08-11-26 14:02 發表
聖三一都收左小女, 其實點解開那麼小班(2班小於50人), 是否無人喜歡這學校?這校是否由殺校而成的私小?
聽人說, 如登記了入讀私小的學生, 派津小結果會不好的, 是嗎?心急的媽媽上. ...

看晒BK關于呢兩間學校的資料, 看來中意ST.JO的人多D.

今日又擔心一個問題, ST.JO 又嚴格, 又谷, 他們點樣提高對學生返學的興趣呢?

我個仔是可以谷的, 我都有時間陪太子讀書的. 但只怕日后他會覺得吾中意返學.