用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Joseph (Kwan Tong ) VS 崇真 (Sham Shui Po)
go

St. Joseph (Kwan Tong ) VS 崇真 (Sham Shui Po) [複製鏈接]

小兒是細囝(11月),行為比較bb,成日要人guide住,不會自動波。現讀傳統谷型幼稚園。以上兩間已收小兒,請幫忙分柝兩校的優點及缺點:

1) 課程深淺情度:中,英,數
2) 功課量:
3) 師資:
4) 德育:
5) 升中派位:

Thanks.
   0    0    0    0

小兒亦被崇小收了,我知崇小幾谷,另一間就唔知,未能幫你,唔好意思.

崇小都收了我的小囡, 已交留位費, 我都幾鐘意呢間小學, 因為良好英語和普通話, 我囡囡的同學家長(都收左), 介紹比我, 她認識好多小朋友讀崇小,個個讀得都好開心, 英文好叻.  

愉快學習, 英文小學. 不過,學費加得太多, 問過, 加埋車費,膳食,什費, 每月5千.  

另一間, 我冇意見.

聽聞SJ 下年都好似會加學費~

本人囝囝都係這兩間收左我都係唔知邊間好?

TT will have small class in the next academic year (around 25-30 students per class), so the school fee will increase to $3600.  Do anyone know the class size of SJ?

大班教授, 好似學費加到 $3000.

早幾日報紙有講...$2500+$300 = $2800!

原帖由 cecichan 於 08-11-20 07:47 發表
大班教授, 好似學費加到 $3000.

QUOTE from St. Jo
School fee for September 2009 will be below HK$3,000 (to be confirmed before June 2009).
UNQUOTE

Hope it can clarify for you.  Cheers!

原帖由 August07 於 08-11-21 14:09 發表
早幾日報紙有講...$2500+$300 = $2800!

唔知兩間邊間好D? ST.JO 英文水準係唔係高D?

我都係清楚tt咋...外籍老師有18人, 地道普通話老師38人。師資應該都算唔錯啦!

校長成日話自己學校似比小朋友食buffet, 學校有好多野"食", "食"得幾多就要睇小朋友既胃口幾大。除左學生教育之外, 仲有對家長既教育, 學校成日都有講座。仲有好多不同計劃比小朋友參與校園既不同活動...

不過老師可能轉得密d, 因為老師可能頂唔順校長咁進取, (不過大部份老師都做得好開心架)。但小朋友得益真係好多!

另課外活動真係多不勝數, 仲有校車接送不另收費。

仲有基督教味道好重, 著重小朋友心靈教育。

如果我有 , 我都會比我小朋友讀tt....可惜我有兩件...一個3600, 兩個7200, 仲未計校車飯錢... 可惜...

你小朋友在TT讀? 你好清楚TT呢!

原帖由 cecichan 於 08-11-25 18:08 發表
你小朋友在TT讀? 你好清楚TT呢!

幼稚園部呀麻
我地自己友考上小學都難呀! (不過09-10真係貴好多)

Dear all parents,

I want to know more comments on St. Joseph.  If you know this school, please kindly share with me. Thanks.

St.Joseph

我小朋友都被St.Joseph收了,之前煩此校好唔好,24号自行被九龍塘基華錄取了,雖不是太好但ok啦!用比$3000元學費,其它費用起碼要$5000-$6000想起都怕!朋友說St.Joseph以前是Band1,但現在成績好像退步了.話Band1但又非Band1成績,中學好像是中中及那區升中綱又好,我最後25号沒有去註冊,省回$500.安心讀不用交學費的基華.

我囝囝都是這兩間收左, 唔知有冇人知祟真係唔係好商業化的?除左要比學費$3600 仲要比其他活動班學費, 聽講一科都要千幾?仲未計車費飯錢咁未好貴? 有冇人知道呢?

祟真無人迫你去参加活動,何出此言(商業),只是 星期五一定要參加活動只是數十元一堂,另有些小記者,團契只是收$50一學期     除學費,飯 $,沒什費

好多謝你既資料 , 你小朋友是否在該校就讀? 因有朋友同我講,所以想了解多些?

另外我想問祟真課外活動是否星期五放學後?有冇校車接送回家? 謝謝閣下寶貴資料!

原帖由 cecichan 於 08-11-26 09:45 發表
好多謝你既資料 , 你小朋友是否在該校就讀? 因有朋友同我講,所以想了解多些?

有校車,祟真每日分 3批放學時間,有些會參加功課班,最遲6:00放學  (校長不鼓勵,因太長時間,但有些是雙職,又無工人,沒辦法)
‹ 上一主題|下一主題