用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 蒙特梭利教材在哪裡買?
go

蒙特梭利教材在哪裡買? [複製鏈接]

蒙特梭利教材在哪裡買?
邊度干?  
想買專業 20 件個套, 有沒有MAMA買了, 好不好, ?
在哪裡買? 價錢如何? 

有沒有MAMA在當當訂過蒙特梭利的書??? 點訂, ?
THANKS!
   1    0    0    0

有沒!有MAMA知呀 ???

我之前係大陸訂了一套,有興趣可send相片給你。
有興趣e-mail 至[email protected]

於上星期我經朋友介紹於上海生產蒙特梭利廠買了Family kit $3000 + 一些教具, 此廠是出口歐洲的學校, 品質合乎 CE Cert. 因是朋友介紹, 本來只接wholesales單, 但都接了我這細單, 但不肯給discount or gift.  
早前曾經買過夢圓x, 但品質很差, 都差不多$2000, 後來我將之轉售給不介意此品質的朋友. 經了解知道原來有些大陸賣的教具只合乎大陸標準, 不合歐洲標準.
如你有興趣可pm  我.

Contains 20 different Montessori materials
Perfect for at home
Includes the following:
- 4 sets of knobbed cylinders
- small pink tower
- small broad stair
- color box
- constructive triangles
- rectangle box 1 and 2
- triangle box
- big hexagon box
- small hexagon box
- mystery bag
- binomial cube
- number rods
- spindle box (with spindles)
- counters and numbers
- hundred board
- thousand, hundreds, tens, and ones golden beads
- wooden fraction skittles
- snake game
- stamp game
- addition strip board
- subtraction strip board
- multiplication board
- division board
- small geometric solids

點解這麼貴我都會買, 我都想了很久, 但看了很多蒙的書, 都很注重教具的品質, 而且可以用很多年, 計下都合理. 我曾經上某些mami 的blog, 見到一些已退色的教具, 太可怕, 因1 year old 已經可以用, 如他們用口試怎算? 食哂入口.

未見到貨時我曾經都有後悔過用這麼多$$$, 三日後收到貨我很開心, 因品質如我於蒙教室所用一樣. 我小朋友上緊蒙的課, 所以我知道.

大家交流下, 因為我都在學習中, 我都是開始用於小朋友大約半年, 真的,我見都成效, 本來只玩玩具5分鐘的小孩, 現在可專注至20-30min, 由於細仔仲細, 他可以玩45min.

不過未去到如蒙的書所說可以更久 及 重覆, 但我會努力,

我最近買左一套20件裝$1800木盒包裝台灣版的,質量好好,但符唔符合歐洲標準就唔知,只係見sogo 都有得賣同款貨品,但要散買同價錢好貴.

早幾個月幫家姐訂左套大陸版仲要貴d內容一樣,但質量無我呢套咁靚添....

原帖由 mama0108 於 08-11-20 11:31 發表
請問你BB幾大開始玩...我BB10個月大, 應買FAMILY SET 還是原庄大小的????

原帖由 GUI_GUI_NG 於 08-11-19 18:48 發表
點解這麼貴我都會買, 我都想了很久, 但看了很多蒙的書, 都很注重教具的品質, 而且可以用很多年, 計下都合理. 我曾經上某些mami 的blog, 見到一些已退色的教具, 太可怕, 因1 year old 已經可以用, 如他們用口試怎算?  ...

PLEASE GIVE ME 資料 ! THANKS 
你有沒有BLOG  ?? 

但好似布另一套是專業版? 20 PCS 你有沒有LOOK 過???? 

原帖由 yee媽媽 於 08-11-20 13:32 發表
我最近買左一套20件裝$1800木盒包裝台灣版的,質量好好,但符唔符合歐洲標準就唔知,只係見sogo 都有得賣同款貨品,但要散買同價錢好貴.

早幾個月幫家姐訂左套大陸版仲要貴d內容一樣,但質量無我呢套咁靚添....

...

HI  :
你個套是不是家庭裝20 PCS  ???

你有沒有相LOOK 下, 在哪裡買?

請問運費要多小?

hi,

我買果set係木盒裝$1800包送貨上門o架.

原帖由 babydarling 於 08-11-22 09:36 發表
請問運費要多小?

我都想知怎樣訂購, 請告訴我,謝謝!

各位, 我終於找到一套在大陸買的,
$840 人民幣 連快遞收費到香港 ,
LAM 緊買不買好, 有教學碟包, !
其實真系有沒有用????

嘩,好似好抵
請問係邊到買?
係大陸版定係台版???

不過如果係大陸版就買唔過,因為質素麻麻.

原帖由 yanyvonne 於 08-11-22 16:18 發表
各位, 我終於找到一套在大陸買的,
$840 人民幣 連快遞收費到香港 ,
LAM 緊買不買好, 有教學碟包, !
其實真系有沒有用????

可否send D 資料比我!!

[email protected]

唔知係網上買定臺灣商店定呢??

原帖由 yee媽媽 於 08-11-20 13:32 發表

...

我小朋友 13個月 & 3歲1個月, 我買了family set + 一些其他的教具, 因family set 由1歲開始玩, 教具有很多的使用方法, 大約不同程度的玩法, 可玩到10歲. 我開始蒙的教育只有半年, 原因是大女我以前用錯方法教, 令到她很大脾氣 + 言語發展遲緩, 所以很難教. 現在用蒙的教法調整中, 她比以前好了很多, 當然仍未達到標準, 不過見到她有很大轉變. 所以我很努力學習使用蒙的教法 & 教具.

至於細仔, 我很注重用蒙的教具, 他可以很專注去使用, 他好肯收拾, 叫他便做, 他自由的探索, 而且言語發展很好, 15個月的他已可哼歌仔 (哼音, 沒有歌詞).

我覺得Family set 很合適我的2個小朋友, 如粉紅峇, 因合乎我細仔的高度, 所以他經常取出來工作, 認真的樣子很攪笑. :)

原帖由 mama0108 於 08-11-20 11:31 發表
請問你BB幾大開始玩...我BB10個月大, 應買FAMILY SET 還是原庄大小的????

原帖由 GUI_GUI_NG 於 08-11-23 01:45 發表
我小朋友 13個月 & 3歲1個月, 我買了family set + 一些其他的教具, 因family set 由1歲開始玩, 教具有很多的使用方法, 大約不同程度的玩法, 可玩到10歲. 我開始蒙的教育只有半年, 原因是大女我以前用錯方法教, 令到 ...

THANKS 你的回覆, 我都是剛接觸 , 也買了幾本關於蒙特梭利書LOO 緊, !  
我仔仔 2 YRS 3 個月, 其實應該黠開始好, ! ????

請問教具用法在哪裡可知道 , ! ????

還有可PM 給我你買教具條LINK 給我LOOK下嗎? 

琴日在大眾書店都找到2 套合蒙特梭利
用的拼圖幾好, !
一個是1 個圖, 找回圖畫上的是什麼共顏色  ,
一個是圖形, 找回有什麼圖形是這個圖形, !

原帖由 yee媽媽 於 08-11-22 21:06 發表
嘩,好似好抵
請問係邊到買?
係大陸版定係台版???

不過如果係大陸版就買唔過,因為質素麻麻.

在淘寶, 大陸版,
但我之前在淘寶訂過一些木製玩具又OK , 沒有問題 ,
請問你小朋友幾大?????

現在是不是全套教具都開始緊????

請問有沒有分先後次序的, 可以分享下嗎????

THANKS!
‹ 上一主題|下一主題