用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學(直資)?
go

林大輝中學(直資)?

請問這間中學好不好?

so far ma ma dei

原帖由 horsemama 於 08-11-17 18:49 發表
請問這間中學好不好?

不錯

WHY不錯?
Please!
原帖由 swallowngxx 於 08-11-18 09:22 發表

不錯

原帖由 ernniechow 於 08-11-18 11:13 發表
WHY不錯?
Please!

我兒子讀得廷開心, 變得成熟咗, 自己懂得安排時間, 功課有不明白的地方, 可以相約幾位同學一齊請老師下課後再講解, 老師都很樂意, 頑皮學生間間學校都有, 我仔仔都話學校ok.

原帖由 swallowngxx 於 08-11-18 12:52 發表

我兒子讀得廷開心, 變得成熟咗, 自己懂得安排時間, 功課有不明白的地方, 可以相約幾位同學一齊請老師下課後再講解, 老師都很樂意, 頑皮學生間間學校都有, 我仔仔都話學校ok. ...

請問難唔難入?我仔仔英文麻麻地. 其實佢好定培基書院好d?

原帖由 horsemama 於 08-11-18 18:47 發表

請問難唔難入?我仔仔英文麻麻地. 其實佢好定培基書院好d?

好難講, 我仔仔就兩間都考到, 最後佢揀咗林大輝, 因為仔仔鍾意運動, 相信大部份家長會鍾意堷基, 因為是教會學校.

原帖由 swallowngxx 於 08-11-18 19:14 發表

好難講, 我仔仔就兩間都考到, 最後佢揀咗林大輝, 因為仔仔鍾意運動, 相信大部份家長會鍾意堷基, 因為是教會學校.

請問兩間學校除小朋友面試外要唔要考筆試, 另家長又需要一齊面試嗎? Thanks

林大輝麻麻地。只要唔係傳統名校, 都好難做到好既直資學校。

話就話可以自行決定做英中, 但係真正既band 1學生會去返律校 (或者傳統直資名校) 唔會貿貿然讀林大輝。佢地收得最多應該係band 2 而又唔甘心讀中中既一批學生。

林大輝係新校, 無傳統名校既口碑, 仲要係縮班重災區沙田, 捧場客 (需求) 細過佢既學位 (供應)。但係佢要按人頭收政府既資助, 所以學生好唔好都要收。我可以好肯定, 佢地要收band 3。情況在中四級更壞, 因為九龍城至北區一帶既律校既中三學生, 成績太差升唔返上原校讀中四, 都會派位去左呢d有位剩既直資。如果你係都唔信, 自己試下搵次睇下佢地放學, 情況一目了然。

好似係舊年, 佢地個吳校長係都要迫學生唔考會考, 驚d成績唔見得人...呢單野見左報添。

另外, 要小心直資學校老師流失情況, 佢地好難留得住有經驗既老師。唔信又自己睇下, 一般直資校既老師後生到不得了。當然, 咁樣算係好事定壞事, 見仁見智。

原帖由 bikkibikki512 於 08-11-18 21:00 發表
林大輝麻麻地。只要唔係傳統名校, 都好難做到好既直資學校。

話就話可以自行決定做英中, 但係真正既band 1學生會去返律校 (或者傳統直資名校) 唔會貿貿然讀林大輝。佢地收得最多應該係band 2 而又唔甘心讀中中既一 ...

totally agree!

「新辦直資」冇得做,亦冇間做得好,前景黯淡!

辦學團體係俾阿飯焦滾落疊,上晒當!

原帖由 horsemama 於 08-11-18 19:50 發表

請問兩間學校除小朋友面試外要唔要考筆試, 另家長又需要一齊面試嗎? Thanks

兩間都要家長一同面試, 冇筆試.

原帖由 swallowngxx 於 08-11-19 13:07 發表

兩間都要家長一同面試, 冇筆試.

請問培基家長面試會問甚麼問題?請幫忙話我知. Thanks!

原帖由 horsemama 於 08-11-19 23:06 發表

請問培基家長面試會問甚麼問題?請幫忙話我知. Thanks!

我仔仔己經中二, 唔係好記得, 小朋友和家長是分開面試的, 仔仔的都是問日常小學生活及課外興趣, 家長部分都是閒談, 當時我是見校長的, 他最關心是我仔仔小學是活動教學, 怕他會不習慣教會學校, 我老公就表示仔仔的小學也是基督教學校及仔仔是小童軍, 所以守紀律是沒有問題, 其實兩間學校都是想了解小朋友的性格及家長是否認同學校的教學理念, 沒有問些太尖銳的問題.

傳統學校又好, 新學校又好, 都各有特色及好處, 如果小朋友受得壓力成績又好, 又好彩考到名校就顧然好, 但小朋友各有性格, 千就拒地性格興趣揾學校也未嘗不是好事, 培養拒地自信及讀書的興趣, 你最好留意334中學將來會開辦些什麼科目, 間間中學都不同, 是否適合你小朋友.

我都覺得學生操行OK,學校校風很嚴,每朝早都有老師檢查校服,如欠交功課會發出sms告知家長,當天留校補做,由老師負責看管。課外活動多姿多彩,收費合理。
我的兒子很喜歡這間學校,我相信未來會更好。