用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) - 結果
樓主: de_gwyneth
go

九龍塘學校(小學部) - 結果 [複製鏈接]

如果無去到in唔知而家可唔可寫信去申請後補呢?

試下無壞

原帖由 estherangel 於 08-11-27 15:57 發表
如果無去到in唔知而家可唔可寫信去申請後補呢?

我啱啱問佐我朋友, 佢話KTS唔會提交, 只是禮賢交完留位費後, 之後會收到信, 要求填reply slip, 表示同意學校報上去比教育局.
原帖由 janfion 於 08-11-27 15:13 發表
剛剛有朋友說,KTS雖然不用交留位費,但會要求提交POA小一入學申請編號,有前科說:交了號碼便已經不能再抽政府津校了。

所以諗住仲會抽第二輪津校的,最好打電話去KTS問清楚。 ...

如果係真,咁後補咪仲好!

原帖由 janfion 於 08-11-27 15:13 發表
剛剛有朋友說,KTS雖然不用交留位費,但會要求提交POA小一入學申請編號,有前科說:交了號碼便已經不能再抽政府津校了。

所以諗住仲會抽第二輪津校的,最好打電話去KTS問清楚。 ...

BABY-SUM
好多謝你..叫我加油,宣道我都有報呀,

希望下一次報宣道會收啦,希望..在明天!

回覆 # 的文章

BABY-SUM
好多谢你..叫我加油,我都有報宣道,
希望宣道會收啦,希望在明天!!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-27 16:25 發表
我啱啱問佐我朋友, 佢話KTS唔會提交, 只是禮賢交完留位費後, 之後會收到信, 要求填reply slip, 表示同意學校報上去比教育局.

會否每年私校的做法都不同?因為今早遇到隣居,他太太親自打了去KTS問,說註冊了KTS就無得再抽政府派位了。因不是我自己問,所以真的情況,我不太清楚,所以如果KTS正取生諗住會再抽津校的話,打去學校問清楚無損失!

宣道收既話都要報上去教育局架, 不過話唔會影響派位
原帖由 FITTI 於 08-11-28 00:31 發表
BABY-SUM
好多谢你..叫我加油,我都有報宣道,
希望宣道會收啦,希望在明天!!

Janfion,

我今早交了禮賢, 校務署職員說沒有影響的. 至於KTS, 真係要自己再問問. Thanks for your info!
原帖由 janfion 於 08-11-28 10:30 發表

會否每年私校的做法都不同?因為今早遇到隣居,他太太親自打了去KTS問,說註冊了KTS就無得再抽政府派位了。因不是我自己問,所以真的情況,我不太清楚,所以如果KTS正取生諗住會再抽津校的話,打去學校問清楚無損失! ...

Janfion, you have already registered at KRS ... not 2pm to 5pm as said on the letter?

原帖由 Yonniewong 於 08-11-28 10:48 發表
Janfion,

我今早交了禮賢, 校務署職員說沒有影響的. 至於KTS, 真係要自己再問問. Thanks for your info!

I called KTS and HK Education Department this morning.    They both said that our registration in private school will NOT affect our lucky draw so I decided to go to register in KTS.

原帖由 janfion 於 08-11-28 10:30 發表

會否每年私校的做法都不同?因為今早遇到隣居,他太太親自打了去KTS問,說註冊了KTS就無得再抽政府派位了。因不是我自己問,所以真的情況,我不太清楚,所以如果KTS正取生諗住會再抽津校的話,打去學校問清楚無損失! ...

剛剛親自打了電話去KTS校務處問,她們說12/12只是保留學位登記日,註冊手續會於2009年6月,再者,她們是私校,所以對抽津校無影響。Very Good!

KTS is really better than KRS, right?  Any comment?

原帖由 janfion 於 08-11-28 11:18 發表
剛剛親自打了電話去KTS校務處問,她們說12/12只是保留學位登記日,註冊手續會於2009年6月,再者,她們是私校,所以對抽津校無影響。Very Good!

其實因為佢地係私校唔係直資,所以係唔會影響派位,各位放心啦

Registration

Suprise for you have registered, my time is 2 - 5 pm ah! Still waiting to do that!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-28 10:48 發表
Janfion,

HI all,

我係過來人,去年我都係去咗KTS註冊,一樣可以參加大抽獎。

wasabb

原帖由 janfion 於 2008/11/28 10:30 發表

KTS是私校, 所以一定可以再抽

原帖由 wasabb 於 08-11-28 12:43 發表
HI all,

我係過來人,去年我都係去咗KTS註冊,一樣可以參加大抽獎。

wasabb

WPY,
Since I am not available at that time slot so I request to submit this morning lor.

原帖由 WPY 於 08-11-28 11:41 發表
Suprise for you have registered, my time is 2 - 5 pm ah! Still waiting to do that!
‹ 上一主題|下一主題