用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣啓思N1有消息未?
go

青衣啓思N1有消息未?

11月8日in完青衣啓思, 話一星期内有通知,至今還未收到信, 有份in的媽0米, 你地收到信未

星期5打過去問,佢地話d信會呢2日寄,大概下星期先收到
不過我個女先14個月,當時好多野都唔識做,我諗收既機會都好微

有無人知幾多人爭幾多個學位?
佢地開幾多斑?

你有打電話去問, 唔該曬! 我個女都係得14個月, 面試時仲係包尾一個,校長老師等收工,in 得好求其。。
原本我都好緊張驚啓思唔收我個女,她8月出世, 好多都話算細女,學之園講 明係waiting.係啓思9月開課。566。

星期日去青衣卓思open day, 先發覺好多方面好過啓思好多, 起馬大好多, 都係9月開課,唔使插班, 但09年n1只開下午班。。

我縂共報左6間, 你報左幾多呀

尋晚收到信,真係好驚喜收左我個女上午班呀!!!

計埋啟思,報左7間,啟思係第一間in,其他個d都係下年1.2 月先interview

甘你會唔會比660留位費呀?你話你個b in得痲痲地,我個女又係。。。但都收上午班,係唔係唔多人報呢?

你覺得啓思如何?好似最衰係少少英文都無,我知n1唔好要求甘多學科, 但起碼比BB聼多少少都有幫助挂?

我同你一樣, 啓思係第一間in, 第一間收,算係個好開始,但甘快要註冊,我真係1516, 係呢,你個7間係唔係全部係本區?

我諗唔會怪,豬年咁多小朋友,應該都好多人報名,我都唔諗得咁多,收就開心啦!我一定會註冊,起碼個女一定有書讀麻,到時如果其他學校收先再煩啦.........
我報左青衣四間,九龍塘2間,同埋victoria

你講得都對, 我想我都會先交留位費,我都有報victoria, homantin,我報名時個小姐話上年12個收一個,今年應該仲恐怖! 學費都幾貴, 四千幾, 未計校車千幾, 仲有雜費!反而,九龍塘我無報, 好多迦南,啓思。。。本區都有,你報左邊 間九龍塘?你會報劍鳴嗎? 聼聞校舍水浸,今年n班開班好有問題, 不過我都會打去問問!

九龍塘我報左迦南同1月報劍嗚,不過上星期六收到迦南電話話佢地已經收哂生,小朋友連interniew 既機會都無,我覺得好唔公平,佢地見哂d大仔先,初時又話細既會安排下年1月後見,依家咁樣安排,令我對呢九龍迦南既感覺好差law

我註冊時問左老師上午有幾斑,佢話2班,每班二十幾人,其實青衣啟思都幾好架,如果真係最後無好過佢既,我比個女讀呢間我都會幾開心,起碼k1有學卷慳好多,haha

其實有無其他媽咪既小朋友係註左啟思冊架,點解咁小人討論既?

or 已經係啟思讀緊n1既媽咪都可以分享下

我昨天去了註冊, 我見職員張收據單只係開了幾張,好似好少人註冊。。。我見你都有報九龍塘,你真係想個女係青衣讀幼稚園?我的同事個個都講,讀啓思的小朋友好開心。。

唉! 我都想個女開開心心成長,但又怕學前教育的英文根基不好,將來考不到好小學,内心好茅盾

九龍迦南好衰! 遞左表都無得in!有番少少名氣都只收大仔,唔通細仔一定比唔上,況且我地個bb八月出世,都唔係好細姐?真係好唔公平!

真係無乜人講青衣啓思, 我係其它討論區都有post到,但都無人囘!

bobo1314

can u tell me which kindergarten at 青衣

其實聽你由頭到尾既語氣都唔係咁like 啟思,咁點解仲要interview同註冊?我覺得如果對間幼稚園無信心,自己都唔會開心或者放心比個女讀,不如報其他仲好啦

你講的對,我對啓思的不滿,是n1連少少英文都無,卓思這些非集團式幼稚園都有25分鈡英文堂,人望高處,有得選的話,都想比最優質的學前教育給自己子女,得罪講句,你報得兩間九龍塘,假如收你個女,你都會去讀啦,仲會睬啓思咩?啓思係我最遲報的一間,又係最快收的一間,我個女係細女,好多學校都收曬大女,啓思對我來講,絕對係后備,所以in 同埋註冊都係為左買個保險, 想信你都跟我一樣

what do you mean "tell me which kindergarten"?
please define so that I would provide you info as much as I know

原帖由 tabo911 於 08-11-25 14:34 發表
bobo1314

can u tell me which kindergarten at 青衣

原帖由 bobo1314 於 08-11-25 13:58 發表
我昨天去了註冊, 我見職員張收據單只係開了幾張,好似好少人註冊。。。我見你都有報九龍塘,你真係想個女係青衣讀幼稚園?我的同事個個都講,讀啓思的小朋友好開心。。

唉! 我都想個女開開心心成長,但又怕學前教育的英文根基 ...

My son is study N 1 at Tsing Yi Creative and he is quite happy when he goes to school.
teacher is good and always call me to let me know my son's performance at school.

English class : they have every day, have Miss Margret 20-25 min. per day but they don't have class book therefore you think they dont  have English class.

My son was born in Sep and all Kln tong school not accept small child even they performance during interview is ok, that is the situtation of the current education policy.

thanks a lot for your reply,
other mammi in BK said that "they were told by the headmistress that no English would be taught in N1 in Tsing Yi Creative..."

but now, you said that your son is quite happy studying in there, then I won't be so unhappy la

thanks