用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年入讀九龍塘朗思LN~~請進
go

2009年入讀九龍塘朗思LN~~請進

今日終於收到信啦,收O左讀上午班,有冇家長的小朋友都係讀呢間??一齊分享下

My daughter got admitted for am.  Are you going to let your child study at this school?  I am struggling whether to pay the registration fee or not.  I have paid the registration fee for Creative (Kowloon Tong) already.  Don't know which one should I let her go to?  Any idea for these 2 schools?  Your child got admitted for AM or PM?

原帖由 貓咪館 於 08-11-15 16:19 發表
今日終於收到信啦,收O左讀上午班,有冇家長的小朋友都係讀呢間??一齊分享下

我個B現在讀THINK的LN,來年會讀UN了.有問題可以大家研究下.
我都可以講下我B的情況.如果是說學英文,我覺得THINK真係VERY GOOD.我個係仔,講嘢比較遲,不過你同佢講英文基全上UNDERSTANDING好好.識簡單英語對答,自己唱ABC SONGS,生果的名字全英文講得出......一如我之前收風的資料,佢地英文做得好好.
中文方面,未有字要寫.聽過D家長分享,佢地入小學冇問題(沙田呂明才),英文直頭係校內最叻的,所以上課到依家都幾滿意.
我之前都有考慮過CREATIVE,EDB視學報告都話佢地好,不過又係返回老問題,全母語教學,好多家長等小朋友上到K2,K3,就出去加一個乜乜ENGLISH補英文.咁就要睇下家長對小朋友補習的看法了.我自己就唔BUY囉!
:-P

chanbdaddy

Thanks for your sharing.  Your child is studying at the Kowloon Tong school too? Do you think the school is a bit old and the classroom is small?  Do you know how many students per class?  

Honestly, Creative has a big classroom and big playground which is good for the children, thus so hard to choose which school to go to.

請問朗思畢業的學生通常升那些小學?
咁係朗思讀的學生的英文口音native 嗎?

原帖由 chanbdaddy 於 08-11-15 22:39 發表
我個B現在讀THINK的LN,來年會讀UN了.有問題可以大家研究下.
我都可以講下我B的情況.如果是說學英文,我覺得THINK真係VERY GOOD.我個係仔,講嘢比較遲,不過你同佢講英文基全上UNDERSTANDING好好.識簡單英語對答,自己唱A ...

我有全新書包同夏季校服, 有興趣pm我啦

原帖由 貓咪館 於 08-11-15 16:19 發表
[img][/img]

cutiepiggy,
我都認為啟思環境好好多.
原帖由 cutiepiggy 於 08-11-15 17:43 發表
My daughter got admitted for am.  Are you going to let your child study at this school?  I am struggling whether to pay the registration fee or not.  I have paid the registration fee for Creative (Kow ...

for the classroom, i don't feel that it is small.  but for the campus, it is really old.  esp if you compare with Tutor Time.
it's about 14 students in a class.

原帖由 cutiepiggy 於 08-11-15 22:59 發表
chanbdaddy

Thanks for your sharing.  Your child is studying at the Kowloon Tong school too? Do you think the school is a bit old and the classroom is small?  Do you know how many students per class?  ...

我記得去年升小學是有報告給家長的,等我搵搵.不過kln junior是很喜歡think的學生的,就是因為他們的英文好,所以口音方面我諗唔需要擔心(我仔咁細我亦好難話佢係咩口音).

原帖由 fishmaruko 於 08-11-16 00:22 發表
請問朗思畢業的學生通常升那些小學?
咁係朗思讀的學生的英文口音native 嗎?

我個仔都收左入a.m. class, THINK 都係我其中一間心儀既學校.  不過我都concern佢既環境.
我想問下, 每日有多少時間係用英文上堂架? 英文老師係唔係native? 上次去interview 時, 我見佢地有外籍老師, 不過好似係Indian, 唔知有無美/英既呢?
另外, 我都想分享下, 我覺得THINK d 老師好似幾有愛心. 响interview 時, 個老師真係好nice, 又可以令我個仔好專注咁答佢問題, 全程係好interactive.  (雖然我個仔唔算好怕羞, 但都唔係成日可以咁容易咁快投入同人玩/ 傾計, 好似去另一間in 咁, 佢就啋下唔啋下咁, 問幾次先肯答下).

LN每天有一小時英文堂,nursery來說是比較多的了.老師是native的,不是有些學校用ABC.我知有indian教international class,我同佢地傾計唔覺得口音唔好聽喎!有澳洲的老師,英國的老師印象中有(不過唔太肯定,因為我問過好幾間學校).

原帖由 Ina 於 08-11-16 14:01 發表
我個仔都收左入a.m. class, THINK 都係我其中一間心儀既學校.  不過我都concern佢既環境.
我想問下, 每日有多少時間係用英文上堂架? 英文老師係唔係native? 上次去interview 時, 我見佢地有外籍老師, 不過好似係Indi ...

我個仔仔都收咗上午班, 其實我都考慮緊個校舍問題, 真係舊咗啲!!但我都聽過啲媽咪講朗思教English好好.  另外見個forum啲媽咪好buy啓思(只係藍田啓思收咗), 攪到我都唔知點好??

請問各位知不知道九龍塘朗思會收幾多學生(LN Class-am & pm)?

Chanbdaddy , 如果你有升小學報告/資料, 可否PM 或 email 給我?
thanks !

原帖由 chanbdaddy 於 08-11-16 10:52 發表
我記得去年升小學是有報告給家長的,等我搵搵.不過kln junior是很喜歡think的學生的,就是因為他們的英文好,所以口音方面我諗唔需要擔心(我仔咁細我亦好難話佢係咩口音).

...

請問LN 是否 2year old  class?
如果係,Think 都收左上午班, 我剛問過,2009年只收共 33 個位, 約20個係上午, 其他是下午,

其實我的睇法同你一樣, 佢地英文應該好,但校舍真係舊咗啲...我老公都是這樣說...不過就有操場...

咁你地仲有冇其他想入的學校??

原帖由 bowrisvanessa 於 08-11-17 00:19 發表
我個仔仔都收咗上午班, 其實我都考慮緊個校舍問題, 真係舊咗啲!!但我都聽過啲媽咪講朗思教English好好.  另外見個forum啲媽咪好buy啓思(只係藍田啓思收咗), 攪到我都唔知點好??

請問各位知不知道九龍塘朗思會收幾多 ...

請問 Kln Tong Think and Lam Tin Think 既課程編排係咪一樣架呢?
Miranda :-D

我仔仔都收左啦, 唉... 我都好煩啊.. think語言發展(英文+普通話)都好, 我11月1日去interview時同個ind & prc的傾過, 都好ok, but 校舍好細同舊, 總的來講think係比較academic, 而我都同時俾左註冊費 (啟思正校), 我比較鍾意呢間, 因校舍同佢地係用monterssori教具的 (interview時見到同有問過), 我buy monterssori教學法 (自己都買左一套教具在家教),但只收我個仔讀am (今年唔開全日班), 因我一心諗住俾仔仔讀全日, 所以後來先讀左think, 以家兩間都俾左註冊費, 都唔知邊個好....

我囡囡都收左係上午班呀,睇黎大家既concern都差唔多,最早時候我都係打算只係報下think (kln tong), 當然victoria、keen mind、pre-school收佢就最好。但而家眼見啟思(kln tong)都千幾人報名之後都唔敢唸喇,亦發現think既comment都唔錯,只係校舍比較舊,我應該都會俾留位費先。

我剛剛都都打左去think呀,佢話上午都有2班wo,每班12人,一個老師。每日有1小時英文,係外籍老師教。另外既時間會上中文、music同art,就會用返廣東話。每日仲會有15 min 上普通話,聽落都唔錯。但寫字就會係3歲先開始,即係LN係唔會學寫字。

我上星期六俾左留位費, 啟思都俾左, 我仔仔去啟思interview個日見到真係好多人, 校監話有成千人報, 但我阿仔個人表現同平時一樣, 即唔係好講野, 但都收左, 不過佢個校舍真係好大同靚囉

我係tink俾留位費的原因係佢收我仔仔讀全日班, 但creative只係am, 因今年冇開whole-day, 唔果有whole-day, 我肯定會係creative

原帖由 bobobooo 於 08-11-17 12:26 發表
我囡囡都收左係上午班呀,睇黎大家既concern都差唔多,最早時候我都係打算只係報下think (kln tong), 當然victoria、keen mind、pre-school收佢就最好。但而家眼見啟思(kln tong)都千幾人報名之後都唔敢唸喇,亦發現think ...

我都會比咗留位費位先, 因為各位的comments都幾好!!  咁victoria同pre-school係咪好過think??  聽講pre-school讀得幾辛苦, 因為好academic!!