用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見 [複製鏈接]

khmama,

小女係band1中間,我們住沙田,佢十分锺意崇真,如自行第一選崇真,第二選循道衛理,咁统一派位我應該點排,麻煩比d意見,另外我未收到試算表麻煩send到
  [email protected] 謝謝

全級104人考第9, 算NG算BAND 1 TOP
原帖由 khmama 於 09-1-6 00:25 發表

元朗雖然考生多, 英中少, 但band1中中相當多, 你要派入band1中中都好大機會, 所以你自行可以搏一間本區英中同一間他區band1尾英中.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 khmama 於 09-1-6 00:16 發表

你囡囡成績咁好, 都唔使擔心, 報林護同安柱都好正路, 即使真係抽獎運氣唔好, 相信叩門都仲有機會.

Thank you !

原帖由 khmama 於 08-11-13 22:57 發表
升中選校係一件令人頭痛的事, 大家不妨睇下小妹o既升中策略, 俾o的意見, 希望可以幫到大家。
(免責條款: 如果策略失敗, 小妹概不負責。)

1.  你是否band 1頭? 是, 去第2條。否, 去第4條。

2.   ...

Dear Khmama,

我囡今年讀緊小四, 成績係全級10名內(全級18X人),現住新界,來緊想搬番港島住以便她升讀中學, 請問可以考慮中西區邊的中學? 謝謝!

升中選校策略

小兒現正就讀 P.6 ,全級有180人第8名.
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

油尖旺 band1頭男仔自行大都選皇仁及華仁。

原帖由 skngan 於 09-1-6 14:29 發表
小兒現正就讀 P.6 ,全級有180人第8名.
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

回覆 # 的文章

但他不喜歡九華,我們自行應如何選擇?皇仁好像很多人選。他較喜愛La Salle College.

原帖由 khmama 於 09-1-4 15:13 發表

如果轉校網, 網內冇你間直屬中學, 當然係放棄權利.

不過,我要轉的中學校網內正正就是有直屬的中學所在,那又怎計呢?

Khmama,

小兒就讀深水埗SFA, 學校90%入英中, 成績10x/14x 及 7x/14x, 請問是Band 1 中還是尾? 自行分配時可選那些中學? 抽獎時跨區到九龍城或油尖旺又如何? Thx!

Khmama,

請問小兒現4年級, 名次8x/156, 學校屬油尖旺區, 家住官塘, 想問吓如果把家住址轉往中西區, 是否可以有較高機會入好學校? (朋友話就算大抽獎, 都容易入到質數好學校)

中西區的學校可介紹吓嗎? 可提供議見嗎?

tks

升中選校

khmama,

好急啊

仔仔第一次呈分試考7/37(成績跌了少少),第二次未派成績表,讀瑪利諾神父教會學校(聽講直屬之中學比以前差了些),不知應選自己中學?還是試其他中學?若想試其他中學,可否報旅港(1)自行,聖芳濟(2)自行,會否太博?還有其他選擇嗎?

但仔仔就好想入番自己中學。不知點算好。

請賜教!

謝謝!

(Please e-mail to [email protected])

應該算.

原帖由 0120 於 09-1-6 10:50 發表
全級104人考第9, 算NG算BAND 1 TOP  

Dear hkmama,

本人的女兒就讀中西區小學, Band 2頭,她想入中中, 以下自行心儀中學, 請比較以下中學 :
(1) 鴨脷洲真光書院
(2) 鴨脷洲浸信會呂明才書院
(3) 銅鑼灣何東

謝謝你的意見 !

係咪協恩機會大過李兆基?李兆基泳隊好似都幾好?
咁我幫佢報:
體藝
趙中
協恩/李兆基?
唉好難!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

my son eng-a maths-a chi-b, but in his school still in band 2 . pls give me some idea in tsuen wan district, can i choose ho fung  and lee siu kei,
or wong siu ching ?

原帖由 Noddy-mammy 於 09-1-8 13:38 發表
咁我幫佢報:
體藝
趙中
協恩/李兆基?
唉好難!

原帖由 ChunChunMummy 於 09-1-6 09:28 發表

我估是band 2 頭, band 1 尾.. 請比意見. Many Thanks.

你可以試下丘佐榮同德雅.

原帖由 lilyluk 於 09-1-6 10:22 發表
KHMAMA

女兒屬band1尾,但英文科不太好,
是否選中中較好?
請問灣仔及東區有那些校風較好的學校介紹?
請指導一下自行及抽獎應怎樣選擇?
十分感激!

灣仔band1尾可以試下英中聖芳濟各同鄧肇堅, 中中可以試下何東, 東區可以試下寶血.

原帖由 ylisam 於 09-1-7 01:25 發表

不過,我要轉的中學校網內正正就是有直屬的中學所在,那又怎計呢?

假如用聖瑪利做例. 聖瑪利有一間直屬小學-油尖旺既聖瑪利小學, 一間聯繫小學-九龍城既天神. 聖瑪利比天神既位有5x個, 比直屬小學8x個. 如果天神既學生由九龍城轉去油尖旺, 係唔會用到o個8x個位, 只會當佢抽油尖旺既非保留學位.

原帖由 ernniechow 於 09-1-8 16:13 發表
my son eng-a maths-a chi-b, but in his school still in band 2 . pls give me some idea in tsuen wan district, can i choose ho fung  and lee siu kei,
or wong siu ching ?

另一個topic已覆.

原帖由 Noddy-mammy 於 09-1-8 13:38 發表
咁我幫佢報:
體藝
趙中
協恩/李兆基?
唉好難!

協恩係學界籃球既霸主, 所以如果你囡囡成績好, 籃球打得叻, 入協恩既機會好大. 你囡囡抽獎係邊區? 你可以第二志願報李兆基.
‹ 上一主題|下一主題