用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見 [複製鏈接]

khmama,

可以給我意見參考嗎?.
謝謝幫忙

原帖由 nicholasmom 於 08-12-12 22:20 發表
小兒現正就讀 P.6 , 4x/13x .應該是 band 2 頭,
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

回覆 # 的文章

Khmama,

多謝你的建議!

Khmama,

小女全級30/160,因為元朗英中只有五間,想自行派位選一開間區外英中,小女運動成績比較好,可否提供一些選擇,女校也可。Thks!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

原帖由 khmama 於 08-12-12 23:47 發表

唔好意思, 平日太忙, 冇時間覆. 你仔仔屬於band1定band2? 如果屬band2頭又想要基督教, 係得蒙民偉, 呂郭碧鳳可以考慮作自行. 校風好壞同宗教冇直接關係, 係同學生質素有關, 始終o的學生都係抽入去, 所以好學校都會 ...

我小朋友讀藍循, 其實係點睇間小學屬 BAND幾? 因平均分會有別, 我仔仔約60-80/170全校. 我想佢屬 BAND 2
頭. 蒙民偉當日有同個仔去聽中一入學講座, 但係校長講到
明唔係 BAND 1 唔會約見, 加上佢當日的態度唔係咁好,
我個仔都知道. 另基智唔係 BAND3嗎?
好開心加入這個大家庭............

原帖由 beauty-wife 於 08-12-15 13:55 發表

我小朋友讀藍循, 其實係點睇間小學屬 BAND幾? 因平均分會有別, 我仔仔約60-80/170全校. 我想佢屬 BAND 2
頭. 蒙民偉當日有同個仔去聽中一入學講座, 但係校長講到
明唔係 BAND 1 唔會約見, 加上佢當日的態度唔係咁好 ...

你應該問清楚老師你仔仔既banding,因為選校策略會有分別. 蒙民偉的確差不多收100%band1, 難怪校長咁大口氣,但呢o的都係時勢做英雄. 基智應該屬band2, 校風OK. 而且係基督教, 合你既要求. 不過你最好問一問老師, 恐防我會出錯. 如果你唔堅持要基督教, 聖若瑟英文中學同聖公會梁季彝中學都唔錯, 可以考慮.

請教khmama,謝謝。

你好,khmama,想請教一下,我的女兒在中西區一所小學女校下午校讀六年級,成績是3x/17x,該校有直屬band1中學,她的成績直升是沒問題,但我想她跟隨表姐入讀英華女校,不知她搏得過嗎?因爲,聽説,如果不把直屬中學填報首志願的話,萬一落空沒得回來讀,那樣就得出去找學校了,畢竟直屬中學也是其他學校band1學生夢寐以求的學校。我的心很彷徨,不知如何是好。

原帖由 puishing 於 08-12-16 09:59 發表
你好,khmama,想請教一下,我的女兒在中西區一所小學女校下午校讀六年級,成績是3x/17x,該校有直屬band1中學,她的成績直升是沒問題,但我想她跟隨表姐入讀英華女校,不知她搏得過嗎?因爲,聽説,如果不把直屬中學填報首志願的話,萬一 ...

如果你係嘉諾撒聖心或是聖士提反, 就唔使咁搏, 因為呢兩間都唔差, 如果係高主教或者聖嘉勒, 就搏下啦. 你有冇問過囡囡意願? 可能佢鍾意原校直升, 始終讀中學既係囡囡.

原帖由 Noddy-mammy 於 08-12-15 12:09 發表
Khmama,

小女全級30/160,因為元朗英中只有五間,想自行派位選一開間區外英中,小女運動成績比較好,可否提供一些選擇,女校也可。Thks!

選定咗未? 如果未選定, 心目中諗住邊區?
:)

原帖由 nicholasmom 於 08-12-14 15:52 發表
khmama,

可以給我意見參考嗎?.
謝謝幫忙

唔好意思, 漏咗你個post. 油尖旺係好區, band2頭有機會升band, 只要考好第三次呈分試就得. 所以自行可以搏下band1尾英中, 如試下循道, 或者九龍城既丘佐榮.

原帖由 coco-cat 於 08-12-13 23:10 發表
khmama

小兒在灣仔綱,成績欠佳,屬band 2尾,但品性純良,有什麽學校適合他呢?

灣仔區band2尾選擇唔多, 得佛教黃鳳翎中學同鄧肇堅維多利亞官立中學可以考慮, 校風好唔好就最好你親自去學校睇下.

原帖由 OSCAR123 於 08-12-13 19:05 發表

hkmama, 妳好,
謝謝妳的提議, 但再想問 九龍真光和培道都有直屬小學, 收外來學生的機會會不會少d?

真光小學部得33人, 抽獎已經有26個直屬位, 唔使同你爭自行. 培道小學有103人, 仲係男女校, 抽獎有33個位, 都係比band2既多, 因為band1會抽英中, 所以都唔會同你爭自行. 而且自行30%學額係另外既, 同抽獎分開. 外來生自行可以放心去報.

原帖由 jason97616 於 08-12-12 01:36 發表
小兒現正就讀 P.6 ,有160人38名.
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

你仔仔的成績屬band1中, 可以考慮聖芳濟同銘基.

原帖由 shng 於 08-12-13 11:13 發表
小女灣仔網,5下第1次呈分試全級 22/150,今次進步到 7/150,校際英詩朗誦有名次,本身有附屬英中(band1尾)必收,學校當然不願他去其他學校。但明年1月自行階段想試灣仔區、東區或中西區其他最top中學,請介紹有那些學校選擇 ...

灣仔抽獎機會唔錯, 自行可以 進取o的,試下瑪利曼同英華.

原帖由 rowdywong 於 08-12-13 11:31 發表
小女學校在港島東網, 校內成績屬BAND ONE 中尾,在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇? 謝謝

Band1中至尾, 可以試下中華基金同嘉諾撒, 或者灣仔既鄧肇堅同聖芳濟各.

原帖由 khmama 於 09-1-3 16:36 發表

選定咗未? 如果未選定, 心目中諗住邊區?
:)

沙田最多英中,但係好遠;荃灣、葵涌、深水埗,好似近些,但有些地點也不太方便,所以拿不定主意!但係会報體藝,因為囡囡有興趣,近火車站,交通也方便。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

原帖由 Noddy-mammy 於 09-1-3 22:00 發表

沙田最多英中,但係好遠;荃灣、葵涌、深水埗,好似近些,但有些地點也不太方便,所以拿不定主意!但係会報體藝,因為囡囡有興趣,近火車站,交通也方便。 ...

荃灣英中少, 競爭大. 可以考慮葵青區, 有6間英中.

hi khmama,

please check pm, thanks...:loveliness:

原帖由 bubblex2 於 09-1-3 23:41 發表
hi khmama,

please check pm, thanks...:loveliness:

答咗啦.

原帖由 khmama 於 09-1-3 23:47 發表

答咗啦.

估唔到你真係覆得咁快!
Thanks a lot..
:loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題