用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
go

升中選校策略 - 純屬個人意見

升中選校係一件令人頭痛的事, 大家不妨睇下小妹o既升中策略, o的意見, 希望可以幫到大家。
(免責條款: 如果策略失敗, 小妹概不負責。)

1.  你是否band 1? , 去第2條。否, 去第4條。

2.  你抽到英中的機會超過100%? , 參考策略A。否, 去第3條。

3.  你抽到英中的機會超過50%? , 參考策略B。否, 參考策略C

4.  你是否band 1? , 去第5條。否, 去第7條。

5.  你抽到英中的機會超過100%? , 參考策略D。否, 去第6條。

6.  你抽到英中的機會超過50%? , 參考策略E。否, 參考策略F

7.  你是否band 1? , 去第8條。否, 請參照band 2/3生選校策略 (待續)

8.  你抽到英中的機會超過100%? , 參考策略G。否, 去第9條。

9.  你抽到英中的機會超過50%? , 參考策略H。否, 參考策略I

26/11/2008 更新

策略A:
恭喜你, 你已經踏咗一隻腳入英中! 因為抽到英中機會大, 所以你可以進取啲, 自行選2間心儀嘅超級英中啦! 抽獎第一志願填最心儀嘅band 1頭英中。記住band 1頭英中通常第一輪已經冇晒位, 千祈唔好填第二志願。之後填晒band 1中至尾嘅英中。

策略B:
抽獎機會超過一半, 當然唔好咁輕易放棄啦! Band 1頭考生叩門能力強, 所以你自行可以選1間心儀嘅超級英中, 再選1間心儀嘅地區band 1頭英中, 又或者係2間心儀嘅地區band 1頭英中。

策略C:
! 自行真係要俾啲心機。不過band 1頭考生始終叩門能力強, 都唔衰得晒, 所以你自行可以選2間心儀嘅地區band 1頭英中, 如果本區冇咁多英中俾你選, 不妨選一間中西區、灣仔、油尖旺、九龍城或沙田區中上嘅band 1英中, 因為呢啲區嘅band 1頭考生多數進取, 未必會吼中上嘅band 1英中。

策略D:
恭喜你! 雖然band 1中考生叩門能力差啲, 但勝在地區好, 抽獎入英中機會大, 冇理由自行選一間差過抽獎嘅, 萬一真係收咗你咪冇得抽獎? 所以明知冇機會, 你都要選2間地區band 1頭英中。如果收你就當中六合彩, 唔收都仲有抽獎。 當然有啲家長唔想咁搏, 想自行機會大啲, 就應該選2間中上嘅地區英中。記住唔好將價就貨, 為咗自行成功夾硬降低要求, 浪費咗入好英中嘅機會。

策略E:
考生要審慎一啲, 因為手上嘅籌碼唔多, 如果自行同抽獎都落空, 就得兩種做法: 認命 (派到邊間讀邊間) 同搏命 (四圍叩門)。所以你自行可以選2間心儀嘅地區band 1英中, 如果抽獎機會有80%, 可以選2間中上嘅英中, 本區或者中西區、灣仔、油尖旺、九龍城或沙田區均可。 家長如果想搏啲, 選心儀嘅地區band 1頭英中都得, 不過要預咗冇得面試。

策略F:
考生要自求多福, 唔好太心頭高! 所以你自行可以選2間心儀嘅地區band 1中英中, 如果本區冇咁多英中俾你選, 不妨選一間中西區、灣仔、油尖旺、九龍城或沙田區中上嘅band 1英中, 因為呢啲區嘅band 1頭考生多數進取, 未必會吼中上嘅band 1英中。

策略G:
真係要恭喜你! 英中你就入梗嘞, 不過自行你係陪跑, 等抽獎啦! 所以你自行填邊間都冇所謂, 咪照填自己最心儀嗰兩間啦, 反正預咗冇得面試, 一啲壓力都冇。

策略H:
考生要極之審慎, 如果自行同抽獎都落空, 就得一種做法: 認命。自行多數都冇機會, 所以可以選2間心儀嘅地區band 1中上嘅英中, 又或者中西區、灣仔、油尖旺、九龍城或沙田區band 1中上嘅英中。

策略I:
真係要祝你好運! 自行多數都冇機會, 所以可以選2間心儀嘅地區band 1中嘅英中, 又或者中西區、灣仔、油尖旺、九龍城或沙田區band 1中嘅英中。

好有用
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

Suggestions Clear and helpful!

Dear Khmama,

I began to follow your posts since last year,
Many thanks !

見意內容清楚頗合理, 很值得參考頗.:)

多謝大家捧場, 我會放o的實例印證下, 所以會將o的策略加以修改. 請留意最後版本.

好欣賞你的細心分析,謝謝分享。

Dear khmama,

i wonder why skipping the 2nd choice option in the allocation system is a good advice, as every band one pupil's choice will be matched according to their preferences.
All band 1 pupils'-1st choice
All band 1 pupils'- 2nd choice
And so on.

原帖由 jhuiwong 於 08-11-16 18:55 發表

i wonder why skipping the 2nd choice option in the allocation system is a good advice, as every band one pupil's choice will be matched according to their preferences.
All band 1 pupils ...

唔好意思, 唔係好明白你既意思, 可唔可講清楚係邊一段, 邊一句?

原帖由 jhuiwong 於 08-11-16 18:55 發表

All band 1 pupils ...

"記住band 1頭英中通常第一輪已經冇晒位, 千祈唔好填第二志願。" doesn't means skipping the 2nd choice, but don't put those top rank school in the 2nd choice as they will be already full in the 2nd choice round.

回覆 # 的文章

Dear hkmama

可否提供band2/3的策略?

thanks

Band 2/3選校策略

1. 你是否Band 2頭考生? , 第二條. , 第三條.
2. 抽獎成功率 > 100%. , 策略J. , 策略K.
3. 你是否Band 2中考生? , 第四條. , 第五條.
4. 抽獎派位成功率 > 100%. , 策略L. , 策略M.
5. 你是否Band 2尾考生? , 第六條. , 策略P
6. 抽獎派位成功率 > 100%. , 策略N. , 策略O.

策略J
抽獎成功率高既地區, 好多時都有英中位留俾band 2生抽, 抽到既機會由10% - 50%不等. 呢啲區既band 1生應該唔會考啲band 1尾既學校, 因為好大機會抽獎入band 1中上既學校, 冇理由自行選一間差過抽獎既學校, 萬一被取錄就冇得抽獎. 所以band 2頭既考生自行應該選2band 1尾既英中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願放本區或他區band 1尾英中, 如果有得選擇, 最好避免選有好多直屬/聯繫額但係又好少非保留額既中學, 因為呢啲中學既直屬/聯繫小學band 2生一定會填番自己間中學, 如果直屬/聯繫額唔夠派, 就會同你爭非保留額. 除非你覺得佢既直屬/聯繫額都夠派啦. 第二志願可以填本區或他區band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2.

策略K
如果抽獎成功率唔高既地區, band 1生抽完之後, 好多時都冇英中位留低. Band 2頭考生自行可以試下到抽獎成功率較高既地區考1band 1尾既學校, 理由係呢啲區既band 1生較為進取, band 1尾既學校比較容易爭. 另外考1間本區band 1尾英中或中中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願可以試下填本區或他區band 1尾或band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2.

策略L
抽獎成功率高既地區, 好多時都有英中位留俾band 2生抽, 抽到既機會由10% - 50%不等.
Band 2
中既考生競爭力較差, 自行應該選2band 2頭既中中. 如果抽獎機會好大, 可以略為進取, 自行選band 1尾英中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願放本區或他區band 1尾英中, 如果有得選擇, 最好避免選有好多直屬/聯繫額但係又好少非保留額既中學, 因為呢啲中學既直屬/聯繫小學band 2生一定會填番自己間中學, 如果直屬/聯繫額唔夠派, 就會同你爭非保留額. 除非你覺得佢既直屬/聯繫額都夠派啦. 第二志願可以填本區或他區band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2.

策略M
如果抽獎成功率唔高既地區, band 1生抽完之後, 好多時都冇英中位留低. Band 2中考生自行可以試下到抽獎成功率較高既地區考1band 2頭既中中, 因為呢啲區既考生通常會考高一級, band 2頭考生會搏band 1尾既英中, 所以band 2頭學校比較容易爭. 另外考1間本區band 2中上既中中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願可以試下填本區或他區band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2.

策略N
抽獎成功率高既地區, 好多時都有英中位留俾band 2生抽, 抽到既機會由10% - 50%不等.
Band 2
尾既考生其實都好難自行考到好學校, 可以選擇到抽獎成功率較高既地區或本區考校風好既band 2中中中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願放本區或他區band 1尾英中, 如果有得選擇, 最好避免選有好多直屬/聯繫額但係又好少非保留額既中學, 因為呢啲中學既直屬/聯繫小學band 2生一定會填番自己間中學, 如果直屬/聯繫額唔夠派, 就會同你爭非保留額. 除非你覺得佢既直屬/聯繫額都夠派啦. 第二志願可以填本區或他區band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2. 不過band 2尾學生入到英中或band 2頭中中都未必係好事, 如果唔想辛苦, 都係入band 2中既中中較好, 千祈唔好勉強.

策略O
如果抽獎成功率唔高既地區, band 1生抽完之後, 好多時都冇英中位留低. Band 2尾既考生其實都好難自行考到好學校, 可以選擇到抽獎成功率較高既地區或本區考校風好既band 2中中中. 抽獎甲部可以搏3band 1尾英中(全港各區), 乙部第一志願可以試下填本區或他區band 2頭中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2. 不過band 2尾學生入到英中或band 2頭中中都未必係好事, 如果唔想辛苦, 都係入band 2中既中中較好, 千祈唔好勉強.

策略P
Band 3生只可以順其自然, 自行可以搏下任何地區band 2尾校風較好的學校. 抽獎甲部可以搏3band 2中既中中(全港各區), 乙部第一志願可以試下填本區或他區band 2中既中中, 其餘既志願都係排番啲校風好既band 2尾至band 3尾既學校.

回覆 # 的文章

Thanks

bwmama

您好! 有些問題, 希望你回覆.
選校真的令我好頭痛................唉

我仔仔全級應該70-90/170, 中等吧.
我屬官塘區, 自選學校可選那些呢?
另頭3個志願分別可選那些呢?
我想選基督教學校, 是否有宗教的中學校風都會好些呢? 謝謝
好開心加入這個大家庭............

thanks for sharing!

原帖由 khmama 於 08-11-13 22:57 發表
升中選校係一件令人頭痛的事, 大家不妨睇下小妹o既升中策略, 俾o的意見, 希望可以幫到大家。
(免責條款: 如果策略失敗, 小妹概不負責。)

1.  你是否band 1頭? 是, 去第2條。否, 去第4條。

2.   ...

小女band one 頭 5名, 全級3名, 但北區得3間英中, 自選1間大埔英中機會大嗎 ?

khmama,

小女學校在黃大仙網, 校內成績屬BAND ONE 但不知是頭中尾(小五時 40/170),在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇?
1)協和(本區) 2)旅港
OR 1)協和  2)觀塘官中
是否過於進取?還有什麼建議呢?
因本人對每間學校所知不多,望能多多指教,不勝感激!
另,升中試算表是否作統一派位之用?可否E-MAIL一份給我,謝謝!
[email protected]

原帖由 bigc 於 08-12-3 13:41 發表
小女band one 頭 5名, 全級3名, 但北區得3間英中, 自選1間大埔英中機會大嗎 ?

大埔有5間英中, 你囡囡成績咁好, 當然可以選大埔既英中啦.

原帖由 shirleylsl 於 08-12-3 23:39 發表
khmama,

小女學校在黃大仙網, 校內成績屬BAND ONE 但不知是頭中尾(小五時 40/170),在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇?
1)協和(本區) 2)旅港
OR 1)協和  2)觀塘官中
是否過於進取?還有什麼建議呢?
因本人對每間學校所 ...

你囡囡可能屬band1中, 協和可以試下, 旅港同觀塘官立機會唔大, 你可以試下選德愛. 下面有o的資料你可以參考下.

Band 1 :

01.
保良局第一張永慶中學 (男女校
)
Band1

校風:Very Good

02.
德望學校 (女校
)
Band1

03.
可立中學(嗇色園主辦) (男女校
)
Band1

校風:Good

04.
聖母書院 (女校
)
Band1
-

05.
德愛中學 (女校
)
Band1
-

06.
中華基督教會協和書院 (男女校
)
Band1
-

Band 2:

07.
保良局何蔭棠中學 (男女校
)
Band1
-Band2

08.
文理書院(九龍) (男女校
)
Band2

09.
佛教孔仙洲紀念中學 (男女校
)
Band2
-

10.
香港神託會培敦中學 (男女校
)
Band2
-

11.
天主教伍華中學 (男校
)
Band2
-

校風:OK

12.
潔心林炳炎中學 (女校
)
Band2
-

校風:麻麻

13.
聖文德書院 (男女校)
Band2

校風:唔好

14.
樂善堂余近卿中學 (男女校)
Band2
-Band3

15.
五旬節聖潔會永光書院 (男女校)
Band2
-Band3

Band 3:

16.
聖公會聖本德中學 (男校)
Band3
校風:唔知

17.
李求恩紀念中學 (男女校)
Band3

18.
彩虹天主教英文中學 (男校)
Band3

19.
樂善堂王仲銘中學 (男女校)
Band3
-

校風:

20.
龍翔官立中學 (男女校)
Band3
-

校風:

21.
救世軍卜維廉中學 (男女校)
Band3
-

校風:

22.
中華基督教會基協中學 (男女校)
Band3

校風:

21.
中華基督教會扶輪中學 (男女校)
Band3

校風:

德望學校真係Band1頭? 我真係孤陋寡聞, 除德望小學, 無聽聞身邊有人Band1頭最終去讀德望, 考到唔讀既就大把.

原帖由 khmama 於 08-12-6 21:11 發表

你囡囡可能屬band1中, 協和可以試下, 旅港同觀塘官立機會唔大, 你可以試下選德愛. 下面有o的資料你可以參考下.

Band 1 :

01.保良局第一張永慶中學 (男女校)
Band1頭

02.德望學校 (女校)
Band1頭 ...