用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見 [複製鏈接]

原帖由 kpt333 於 09-1-16 12:48 發表

在wanchai區是中等又如何?

BPS太多人爭, 機會唔大. 如果你上直屬一定得既, 咪試下St. Paul同MaryMount, 唔得都冇咩損失.

Hi Khmama,

Thanks for yr reply.  How about St. Catherine in Kwun Tong?  People said it is also a very good & active school which suits my daughter ?  MaryMount has primary school, seems quite difficult.  THANKS.

原帖由 khmama 於 09-1-16 22:57 發表

如果以你囡囡既性格, 讀MaryMount幾適合.

原帖由 MinnieMum 於 09-1-16 23:17 發表
Hi Khmama,

Thanks for yr reply.  How about St. Catherine in Kwun Tong?  People said it is also a very good & active school which suits my daughter ?  MaryMount has primary school, seems quite difficu ...

聖傑靈係一間唔錯既band1英中, 唔同類型既活動有好多, 同埋藍田聖保祿都係九龍東女生既首選. 因為佢有6班兼且冇直屬/聯繫, 位會多o的. 以你囡囡既成績可以一試.

請check pm.

原帖由 khmama 於 09-1-15 20:24 發表

灣仔區有band1生872人, 東區有band1生1509人, 假如男女校有一半自行位比男生, 灣仔區比女生既英中自行位就有234個, 東區就有240個. 以比例計灣仔區會少人爭o的. ...

Dear khmama,

How about the chance of St. Paul Secondary School?  It seems that few people discussed about this school.  Many thanks.

原帖由 rachaeltam 於 09-1-17 20:16 發表

How about the chance of St. Paul Secondary School?  It seems that few people discussed about this school.  Many thanks.

SPSS屬中上, 唔係好top, 2008年既會考成績比MaryMount差少少.  理論上, 聖保祿小學147人收番111人, MaryMount小學158人收番88人, SPSS起碼冇小學既band1生去爭自行. SPSS有5班而MaryMount有4班, SPSS自行既機會應該較高.

原帖由 khmama 於 09-1-17 22:32 發表

SPSS屬中上, 唔係好top, 2008年既會考成績比MaryMount差少少.  理論上, 聖保祿小學147人收番111人, MaryMount小學158人收番88人, SPSS起碼冇小學既band1生去爭自行. SPSS有5班而MaryMount有4班, SPSS自行既機會應 ...

Thank you for your prompt reply.  Please check you PM.  Many thanks.

原帖由 rachaeltam 於 09-1-18 16:47 發表

Thank you for your prompt reply.  Please check you PM.  Many thanks.

覆咗啦.:loveliness:

原帖由 khmama 於 09-1-18 18:06 發表

覆咗啦.:loveliness:

Thank you for your advice and I'll think over again tonight.  Thank you so much.

Dear Khmama,

We have finally decided and submitted the form to St. Catherine today.  

Thanks for giving me valuable advice during our difficult time. Thanks again.  All the best.

原帖由 khmama 於 09-1-17 10:53 發表

聖傑靈係一間唔錯既band1英中, 唔同類型既活動有好多, 同埋藍田聖保祿都係九龍東女生既首選. 因為佢有6班兼且冇直屬/聯繫, 位會多o的. 以你囡囡既成績可以一試.

請check pm. ...

原帖由 fionaskchan 於 09-1-19 13:30 發表

点解兩間會考成績差不多,一間係band1尾,一間係band1中?

我都有o的奇怪, 再上鄧肇堅個網見佢6科14分既比率得56.x%, 之前見到個會考圖表搵唔番, 好大可能去錯地方. 真係唔好意思.

Khmama

你好,收到兩個不同版本的大抽獎形式,不知誰是誰非,亦覺得會影響選校的取向,請確實一下。
有說(1) 全港小六生會按其組別每人分配一個電腦隨機編號,第一組別學生配號後,輪到第二組別學生,再第三組別學生,派位便按隨機編號的先後(唔再理其組別),照學生的心儀中學次序派位﹔(2) 配號方式如(1),派位亦是第一組別學生中按隨機編號的先後派完位後,才輪到第二組別學生,再第二組別學生派完位後,才輪到第三組別學生。
兩者我會覺得情況(1)對組別二和三學生有利,學生如幸運地配了靚靚編號,如200前,加上填表排位進取,佢還可有機入 band1 2的中學﹔相反情況在(2)中,第二或三組別的學生入band1的中學一定無望,再加上所屬區域band1中學學位不足,組別二學 15/16甚至跌落band3中學!

另想要 band2頭
,西貢區選校策略資料,謝謝解答和幫忙。

yeegi

我囡囡就讀港島東區小學想要一份分析表和試算表,
三次報分試總成績是: 全級52-162老師話屬於band1尾band2頭, 去年band1生到51名 ,請幫忙
1)屬意嘉諾撒是否有機會?

2) 可否建議大抽獎頭甲部和乙部頭10間應該點楝呢?

我的e-mail是 : [email protected]
無言感激 ~~~

原帖由 yeegi 於 09-4-8 12:32 發表
Khmama,

你好,收到兩個不同版本的大抽獎形式,不知誰是誰非,亦覺得會影響選校的取向,請確實一下。
有說(1) 全港小六生會按其組別每人分配一個電腦隨機編號,第一組別學生配號後,輪到第二組別學生,再第三組別學生,派位便按隨機 ...

正確既方式, 應該係全港小六生會每人分配一個電腦隨機編號(不分組別),派位是第一組別學生按隨機編號派完位後,才輪到第二組別學生,第二組別學生派完位後,才輪到第三組別學生。所以同一組別既學生不論成績好唔好, 只靠運氣。第二組別的學生想入band1的中學, 除非第一組別派完後, band1中學仲有位剩。

西貢區band1都難選校, 因為得1間英中, 更何況band2. 所以你都係填晒下面係西貢區較好既band2學校做頭三志願碰下運氣. 然後填番所有他區英中搏下, 因為你填band3都預咗叩門, 不如搏下先.
- 保良局甲子年中學
- 新界西貢坑口區鄭植之中學
- 仁濟醫院王華湘中學

原帖由 suenfunglam 於 09-4-8 19:32 發表

我囡囡就讀港島東區小學想要一份分析表和試算表,
三次報分試總成績是: 全級52-162老師話屬於band1尾band2頭, 去年band1生到51名 ,請幫忙
1)屬意嘉諾撒是否有機會?

2) 可否建議大抽獎頭甲部和乙部頭10 ...

你既banding都好邊緣, 咁你知唔知你既全港性banding? 如果你心儀嘉諾撒, 甲部第一志願可以填佢. 第二三志願咪搏下其他全港band1尾英中. 乙部第一志願填嘉諾撒, 其餘志願填晒band2學校. 下面係其中一o的可以填既band2學校, 其餘可以問下老師.
- 顯理
- 衛理
- 劉永生
- 寶血
- 何東

hi ! 大家好 !
我覺得khmama樓主好勁 , 咩都識 , 點解樓主唔考慮下做版主呢 ? 我諗會有好多人支持 。

唔該晒!  好 down , band2  生, 叩門都唔會比人優勝!!  

原帖由 khmama 於 09-4-8 23:10 發表

正確既方式, 應該係全港小六生會每人分配一個電腦隨機編號(不分組別),派位是第一組別學生按隨機編號派完位後,才輪到第二組別學生,第二組別學生派完位後,才輪到第三組別學生。所以同一組別既學生不論成績好唔好, 只靠運 ...

原帖由 尹若藍 於 09-4-9 07:04 發表
hi ! 大家好 !
我覺得khmama樓主好勁 , 咩都識 , 點解樓主唔考慮下做版主呢 ? 我諗會有好多人支持 。

太過獎啦, 小妹都係班門弄斧啫! 做版主責任重大, 我呢o的懶人做唔掂.

原帖由 yeegi 於 09-4-9 17:10 發表
唔該晒!  好 down , band2  生, 叩門都唔會比人優勝!!  

你又唔使咁down, 到時去他區band2同埋直資叩門, 都仲有機會既. 其實讀邊間中學都唔係咁緊要, 最緊要小朋友俾心機讀書, 一樣可以畫出彩虹. 我侄仔都係讀band3學校, 會考14分, 家陣係英國讀完博士畢業啦!

原帖由 khmama 於 09-4-10 13:29 發表

太過獎啦, 小妹都係班門弄斧啫! 做版主責任重大, 我呢o的懶人做唔掂.

我覺得你資料詳盡、熱心幫人 , 最重要係可以做到不偏私、中肯 , 你成日出黎幫人 , 咁都話自己懶 ?

khmama 樓主 , 你真係好有條件做版主架 , 再三考慮吧 !
‹ 上一主題|下一主題