用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見

原帖由 小巴媽 於 09-1-8 11:20 發表
Dear hkmama,

本人的女兒就讀中西區小學, Band 2頭,她想入中中, 以下自行心儀中學, 請比較以下中學 :
(1) 鴨脷洲真光書院
(2) 鴨脷洲浸信會呂明才書院
(3) 銅鑼灣何東

謝謝你的意見 ! ...

三間排次序應該係何東, 真光, 呂明才.

原帖由 小丸子媽咪 於 09-1-6 10:23 發表
khmama,

小女係band1中間,我們住沙田,佢十分锺意崇真,如自行第一選崇真,第二選循道衛理,咁统一派位我應該點排,麻煩比d意見,另外我未收到試算表麻煩send到
  [email protected] 謝謝 ...

你抽獎係唔係都想入崇真? 如果放第一一定入到.

原帖由 meyonw 於 09-1-8 00:49 發表
Khmama,

請問小兒現4年級, 名次8x/156, 學校屬油尖旺區, 家住官塘, 想問吓如果把家住址轉往中西區, 是否可以有較高機會入好學校? (朋友話就算大抽獎, 都容易入到質數好學校)

中西區的學校可介紹吓嗎? 可提供議見嗎 ...

另一topic已覆.

原帖由 skngan 於 09-1-6 21:33 發表
但他不喜歡九華,我們自行應如何選擇?皇仁好像很多人選。他較喜愛La Salle College.

如果冇課外活動, 呢個成績喇沙未必收.

原帖由 samoh 於 09-1-7 03:07 發表
Khmama,

小兒就讀深水埗SFA, 學校90%入英中, 成績10x/14x 及 7x/14x, 請問是Band 1 中還是尾? 自行分配時可選那些中學? 抽獎時跨區到九龍城或油尖旺又如何? Thx! ...

你應該問老師你仔仔係band1中定尾, 因為SFA好TOP, 所以好難估. 學校先會知.

原帖由 sandylam199 於 09-1-8 09:06 發表
khmama,

好急啊

仔仔第一次呈分試考7/37(成績跌了少少),第二次未派成績表,讀瑪利諾神父教會學校(聽講直屬之中學比以前差了些),不知應選自己中學?還是試其他中學?若想試其他中學,可否報旅港(1)自行,聖芳濟(2)自行,會否 ...

另一topic已覆.

原帖由 khmama 於 09-1-9 00:06 發表

你應該問老師你仔仔係band1中定尾, 因為SFA好TOP, 所以好難估. 學校先會知.

老師沒有表示, 假設是band1中和尾之間,有那些在九龍城或油尖旺的英中可選? 銀禧是否有机會? :idea:

Thanks a lot.

原帖由 khmama 於 09-1-9 00:07 發表

另一topic已覆.

原帖由 khmama 於 09-1-8 23:36 發表

協恩係學界籃球既霸主, 所以如果你囡囡成績好, 籃球打得叻, 入協恩既機會好大. 你囡囡抽獎係邊區? 你可以第二志願報李兆基.

元朗區,應該系band 1 中,最想佢入趙聿修,但係佢自己鍾意體藝,其實游泳最好,不過學校無校隊,所以無學界成績,只有泳会成績,長跑第一次比賽就係屯門區賽10-17歲得優異獎,當時只有10歲。學校陸運會都有田項同徑項冠軍,但係學界就無攞過獎。希望揾一間區外重視體育的英中,協恩係好好,但係阿女唔想讀女校,而且都好遠!細佬重讀小學,暫時唔想搬。可唔可以再幫我想下,唔該曬!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

Dear khmama,
知你可能有太多查問致遺留了我, 但我真的很煩,仍未選定學校, 可否抽些時間幫忙, 在此先謝。

小女小學在九龍城網,兩次考試10x/180,88/180我估是band 2 , band 1 ., 小五小六也是校隊隊員(羽毛球,籃球),服務有女童軍、圖書館管理員及校車車長,三級鋼琴(merit), 兩年校際音樂節鋼琴獨奏取優良獎,自行報聖家,丘佐榮機會大嗎? 另外深水埗瑪利諾神父及油尖旺循好嗎?
又或可有其他選擇呢? 謝謝幫忙

原帖由 samoh 於 09-1-9 03:35 發表

老師沒有表示, 假設是band1中和尾之間,有那些在九龍城或油尖旺的英中可選? 銀禧是否有机會? :idea:

Band1中至尾係得丘佐榮同陳瑞琪喇沙, 加埋油尖旺既循道.

原帖由 ChunChunMummy 於 09-1-9 17:32 發表
Dear khmama,
知你可能有太多查問致遺留了我, 但我真的很煩,仍未選定學校, 可否抽些時間幫忙, 在此先謝。

小女小學在九龍城網,兩次考試10x/180,88/180,我估是band 2 頭, band 1 尾., 小五小六也是校隊隊員(羽毛球, ...

唔好意思漏咗你. band2頭同band1尾係九龍城會有好大分別, 因為多人爭, 你未必可以升高一級黎考. band1尾可以搏丘佐榮, 聖家可能未必得, 反而你可以搏德雅. 但係如果你好肯定係band1, 就要問自己想唔想抽獎時搏間好既英中. 因為band尾入top英中未必適合小朋友. 如果想搏, 自行你就要放棄, 聖家都可以照搏. 如果想穩陣又程度適合, 就搏德雅. band2頭可以試下何官, 培道同真光.

原帖由 Noddy-mammy 於 09-1-9 13:50 發表

元朗區,應該系band 1 中,最想佢入趙聿修,但係佢自己鍾意體藝,其實游泳最好,不過學校無校隊,所以無學界成績,只有泳会成績,長跑第一次比賽就係屯門區賽10-17歲得優異獎,當時只有10歲。學校陸運會都有田項同徑項冠軍,但係學界就 ...

趙聿修似乎冇田徑隊, 如果想知道邊o的學校咩運動叻, 可以參考下面個網. 田徑叻而又適合你囡囡程度既有九龍城旅港開平同黃笏南.

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/ath_participation.htm

原帖由 samoh 於 09-1-9 03:35 發表

如果係band1中至尾,銀禧未必有機會. 迦密, 旅港開平, 黃笏南可以一試. 如果係band尾, 可以試下丘佐榮, 陳瑞琪喇沙同循道.

原帖由 happypigpig 於 09-1-6 12:14 發表

Dear Khmama,

我囡今年讀緊小四, 成績係全級10名內(全級18X人),現住新界,來緊想搬番港島住以便她升讀中學, 請問可以考慮中西區邊的中學? 謝謝!

中西區可以考慮英華同聖士提反.

女兒屬band2中,但英文科不太好,
是否選中中較好?
請問中西有那些校風較好的學校介紹?
請指導一下自行及抽獎應怎樣選擇?
十分感激!

原帖由 hiulam97 於 09-1-10 23:05 發表
女兒屬band2中,但英文科不太好,
是否選中中較好?
請問中西有那些校風較好的學校介紹?
請指導一下自行及抽獎應怎樣選擇?
十分感激!

如果英文唔好,讀中中較好. 中西區一係就英中, 一係就band3, 你要去第二區選. 南區可以試下真光, 灣仔可以試下何東, 兩間都係band2頭. 抽獎都係將南區真光放第一, 其他放他區較好既band2學校.

原帖由 khmama 於 09-1-9 00:01 發表

另一topic已覆.

不好意思, 是在哪兒呢? 我找不到.

女兒屬band2頭,深水埗4間應該係保祿六世書院,德雅中學,黃棣珊紀念中學,聖母玫瑰書院,可以點排次序?

原帖由 meyonw 於 09-1-11 13:11 發表

不好意思, 是在哪兒呢? 我找不到.

之前pm覆咗你.:D