用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見

請教樓主,如果轉校網,小學的直屬中學的學位權利是否仍是保留給該學生?

Khmama,

小女屬中西區,band2頭,請介紹有那些學校作自行選擇,非常感謝!

原帖由 ylisam 於 09-1-4 00:23 發表
請教樓主,如果轉校網,小學的直屬中學的學位權利是否仍是保留給該學生?

如果轉校網, 網內冇你間直屬中學, 當然係放棄權利.

原帖由 rachaeltam 於 09-1-4 10:09 發表
Khmama,

小女屬中西區,band2頭,請介紹有那些學校作自行選擇,非常感謝!

中西區band2生抽獎都好有機會入英中, 何況你仲有一次呈分試, 有機會升上band1, 所以你應該選band1尾英中作自行. 想讀女校既可以選聖嘉勒同灣仔聖芳濟各, 男女校可以試下鄧肇堅.

原帖由 Hoba 於 09-1-4 15:21 發表
Dear khmama,
可否花些時間比你寶貴的意見,尤其是自行有沒有更好選擇?
hoba

你的女兒成績屬band1中, 如果考安柱機會比較微. 假如想用課外活動搭夠, 必須先查下間學校有咩出名. 以交響樂團計, 考林護,蕭明同黃笏南可能有用, 用黎考安柱,迦密同伊中就未必有用. 泳隊一向都係女拔,協恩,瑪利諾,德望呢o的名校既囊中物, 如果你囡囡攞過獎, 就有o的機會. 乒乓球就可以考下順德聯誼總會李兆基中學.

所以你可以根據上面既資料去決定考邊一間.

khmama

我個女全級45,全級人數有162人,佢老師話佢係屬於band 1尾。學校講座話自行最好簡高一線既學校駁下,一係兩間中中,一係兩間英中。但係我唔知佢應唔應該簡晒所有英中,一係兩間都係中中?咁應該點樣好?唔該妳幫我分析一下。我個女係天水圍讀小六,係元朗區。THX

可以給我意見參考嗎
?.
小女小學在九龍城網,兩次考試10x/180,88/180,小五小六也是校隊隊員(羽毛球,籃球),服務有女童軍、圖書館管理員及校車車長,三級鋼琴(merit), 兩年校際音樂節鋼琴獨奏取優良獎,自行報聖家,丘佐榮機會大嗎?又或可有其他選擇呢? 謝謝幫忙。

khmama
     小女在荃湾区,两次呈分式10/137,3/137,平均5/137。自行本来想去林护和何传耀,比较稳阵,但老师建议报林护和圣玛利或安柱。小女课外活动有钢琴5级和乐理5级,跳中国舞,还有校际朗诵节粤语冠军,参加学校合唱团,班长,风纪。荃湾区大抽奖英中名额不足,很担心万一自行失败,抽奖时number不好的话,入不到英中。麻烦你给我分析一下,好吗?

原帖由 khmama 於 09-1-3 23:17 發表

荃灣英中少, 競爭大. 可以考慮葵青區, 有6間英中.

李兆基如何?小女運動成績幾好,田徑和游泳都有啲小比賽的獎,籃球係校隊,去年元朗區亞軍。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

可否給我意見,小兒九龍城網,屬於band 2中-尾,自行有沒有好選擇?
Thanks!:)

原帖由 sumlammama 於 09-1-5 22:17 發表
可否給我意見,小兒九龍城網,屬於band 2中-尾,自行有沒有好選擇?
Thanks!:)

九龍城係得胡兆熾同五旬節. 如果跨區去沙田選擇會多o的.

原帖由 Noddy-mammy 於 09-1-5 20:33 發表

李兆基如何?小女運動成績幾好,田徑和游泳都有啲小比賽的獎,籃球係校隊,去年元朗區亞軍。

報協恩啦, 樣樣都係協恩鐘意既運動.:D

原帖由 xh13579 於 09-1-4 20:18 發表
khmama
     小女在荃湾区,两次呈分式10/137,3/137,平均5/137。自行本来想去林护和何传耀,比较稳阵,但老师建议报林护和圣玛利或安柱。小女课外活动有钢琴5级和乐理5级,跳中国舞,还有校际朗诵节粤语冠军,参加学校合唱团,班长,风 ...

你囡囡成績咁好, 都唔使擔心, 報林護同安柱都好正路, 即使真係抽獎運氣唔好, 相信叩門都仲有機會.

原帖由 ChunChunMummy 於 09-1-4 20:00 發表

可以給我意見參考嗎?.
小女小學在九龍城網,兩次考試10x/180,88/180,小五小六也是校隊隊員(羽毛球,籃球),服務有女童軍、圖書館管理員及校車車長,三級鋼琴(merit), 兩年校際音樂節鋼琴獨奏取優良獎,自行報 ...

你既成績屬band幾?

原帖由 hung1224 於 09-1-4 19:56 發表
khmama

我個女全級45,全級人數有162人,佢老師話佢係屬於band 1尾。學校講座話自行最好簡高一線既學校駁下,一係兩間中中,一係兩間英中。但係我唔知佢應唔應該簡晒所有英中,一係兩間都係中中?咁應該點樣好?唔該妳幫我分析一 ...

元朗雖然考生多, 英中少, 但band1中中相當多, 你要派入band1中中都好大機會, 所以你自行可以搏一間本區英中同一間他區band1尾英中.

原帖由 khmama 於 09-1-6 00:17 發表

你既成績屬band幾?

我估是band 2 頭, band 1 尾.. 請比意見. Many Thanks.

又係我啊! 現在要報名了, 好緊張.....
我屬官塘區的, 我知英中唔係好多間,
加上我小朋友成績一般, 級名次
70-80/176, 因老師沒有講, 我估計出來的.
我唔知應屬 bend 2幾? 我現想報
第一自願 : 官塘聖約瑟英文中學
第二自願 : 將軍澳宣道會宣基中學 or
               呂郭碧鳳中學
請問那間較好? or 有沒有其他中學可選呢?
謝謝
好開心加入這個大家庭............

KHMAMA

女兒屬band1尾,但英文科不太好,
是否選中中較好?
請問灣仔及東區有那些校風較好的學校介紹?
請指導一下自行及抽獎應怎樣選擇?
十分感激!