用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見

Khmama:

小女是band2的學生,但是她的英文比較好,在中西區中有沒有band1尾的英中呢!或者其他香港區有否band1尾的英中介紹呢!而她選的學校次序名次什樣排法,請給我意見.謝謝!

原帖由 亞佩 於 09-1-14 17:45 發表
Khmama:

小女是band2的學生,但是她的英文比較好,在中西區中有沒有band1尾的英中呢!或者其他香港區有否band1尾的英中介紹呢!而她選的學校次序名次什樣排法,請給我意見.謝謝! ...

中西區band1尾英中有聖嘉勒, 灣仔既鄧肇堅都可以考慮.

原帖由 fionaskchan 於 09-1-14 14:11 發表
Dear Khmama,

可否分析鄧肇堅中學 (湾仔) 和九龍聖方濟 (大角咀) 那一間好些?banding 如何 (頭,中,尾)?

鄧肇堅係band1尾, 聖芳濟係band1中. 但係睇佢地兩間學校網頁內公佈既會考成績大家都差不多. 你可以根據你仔仔既成績去選擇.

原帖由 catnips 於 09-1-14 10:17 發表
KHmama,

Thanks.

Which one would you think is better in overall performance?  Marynoll or St. Stephens?

thanks for your advice.

Maryknoll 應該好過St. Stephen. St. Stephen 會考六科攞14分只係得79.1%, 相信Maryknoll應該唔止.

原帖由 dingdong98 於 09-1-11 23:08 發表
khmama,

屯門官立, 南屯門官立, 邊間校風好D? 邊間成績好D?

南屯門官立上年會考最叻9A, 另有一個6A2B. 屯門官立最叻係幾多就唔知, 平均合格率就82%. 表面睇似乎南屯門官立成績好o的.

khmama

之前我問過你闋于轉綱問題.現在先生叫我寫封信証明我已搬遷到這區住.請問是不是要 這樣做.如果是要點寫.請指教

Many thanks.

原帖由 khmama 於 09-1-14 21:47 發表

Maryknoll 應該好過St. Stephen. St. Stephen 會考六科攞14分只係得79.1%, 相信Maryknoll應該唔止.

原帖由 ksw 於 09-1-14 22:13 發表
khmama

之前我問過你闋于轉綱問題.現在先生叫我寫封信証明我已搬遷到這區住.請問是不是要 這樣做.如果是要點寫.請指教

你要寫信同提交住址証明, 例如煤氣單,電費單之類. 下面係教育局既指引.

問: 甚麼是跨網派位?
答:
統一派位乙部的學位分配是按學校網進行,而學生所屬學校網則以其就讀小學所在地區為依據。小六學生如因遷居或其他特殊原因,以致居住地區與小學所在地區不同,家長可為其子女申請跨網派位,即是由小學坐落的學校網改為其居住地區的學校網。有意申請的家長需於每年3月中前向其子女就讀的小學提出申請,並遞交認可的住址證明文件以作核實。小學在核實有關文件後會轉交教育局作進一步處理。學生如獲准跨網派位,便會在新轉的學校網參加乙部的統一派位。

原帖由 khmama 於 09-1-14 00:37 發表

聖芳濟各機會高o的.

Dear khmama,

Would you mind giving more information why St. Francis has higher chance.  I hope you don't mind as I have one seat left.  Many many thanks.

小女是band1尾的學生,但是她的英文比較好,現有以下問題,,請給我意見.謝!

1.女兒学校在深水埗區,家住葵青區,請問那一個校網較有利小女呢?又那些中学可揀昵?請建議.

2.我想向下列学校交表,面试機會大嗎?銘賢中学,沙田崇真中学,葵青區安柱中学.

備註:女兒今年獲得学屆英詩朗誦冠軍,去年曾獲得学屆英詩朗誦亞軍,中國北京舞蹈学院頒發中國舞優等奬(即一等奬),另外,小女是童軍,少年警訊會員及國際兒童基金會兒童大使.

原帖由 rachaeltam 於 09-1-15 16:26 發表

Would you mind giving more information why St. Francis has higher chance.  I hope you don't mind as I have one seat left.  Many many thanks.

灣仔區有band1生872人, 東區有band1生1509人, 假如男女校有一半自行位比男生, 灣仔區比女生既英中自行位就有234個, 東區就有240個. 以比例計灣仔區會少人爭o的.

請問wanchai區女子小學考全級24考BPS or
英華有無機會面試.
kpt333

原帖由 naffan 於 09-1-15 17:42 發表

小女是band1尾的學生,但是她的英文比較好,現有以下問題,,請給我意見.謝!

1.女兒学校在深水埗區,家住葵青區,請問那一個校網較有利小女呢?又那些中学可揀昵?請建議.

2.我想向下列学校交表,面试機會大 ...

深水埗區,英中多,英中女校多,不同級數的
band 1英中都有。葵青區----多數會去了band 1中中/
band 2中中。

原帖由 kpt333 於 09-1-15 20:36 發表
請問wanchai區女子小學考全級24考BPS or
英華有無機會面試.

你抽獎都一定上到你自己間直屬中學, 冇理由搵間差過自己間中學自行架啦. 如果你間小學唔係好top, 考24去搏BPS同英華機會就好微.

原帖由 naffan 於 09-1-15 17:42 發表

2.我想向下列学校交表,面试機會大 ...

深水埗會好小小. 自行安柱同銘賢冇機會. 沙崇可以一試. 聖母玫瑰都可以試下, 你預咗未必得, 但抽獎深水埗都唔錯, 所以不防試高一線既學校.

我的姪女今年小五,應是band1尾的學生,但是她的英文比較好,她的学校在深水埗區,現家住葵青區.今年年中租住的房子將約滿,正在找房子,他們想搬入沙田區,方便女兒入讀Band 1英中.請問以band1尾的學生來看,沙田區,深水埗區,葵青區.那一區容易在統一派位抽到Band 1英中呢?請賜教,謝謝!

另外,現在香港有多少間Band 1英中,可有其名單?請告之,謝謝!

Dear khmama (anyone can also help me)

I also have one seat left.  1st selected BPS, 2nd to be - St. Mary ? or Canossa College in East District (We are moving to East District)?   Still haven't decided !!!!

My daughter likes girls school, last 2 exams' average - no. 4 in the form (band 1 頭 but TKO school only).  Good Eng, outgoing, a lot of speech, music competitions - merit. Some friends said if I choose Canossa College is too conservative & Canossa is band 1 尾 school , we should try band 1 top school for the 2nd choice (like St. Mary), but we are afraid that it too risky to select two top schools or have chance? We think Canossa is more secure ?  Do anyone know about Canossa College as I don't know much of Canossa, what is it banding and is it a good school?    Kindly comments.

I am not a smart mummy.

原帖由 khmama 於 09-1-15 23:47 發表

你抽獎都一定上到你自己間直屬中學, 冇理由搵間差過自己間中學自行架啦. 如果你間小學唔係好top, 考24去搏BPS同英華機會就好微.

在wanchai區是中等又如何?
kpt333

原帖由 MinnieMum 於 09-1-16 12:32 發表
Dear khmama (anyone can also help me)

I also have one seat left.  1st selected BPS, 2nd to be - St. Mary ? or Canossa College in East District (We are moving to East District)?   Still haven't decide ...

如果以你囡囡既性格, 讀MaryMount幾適合.

原帖由 naffan 於 09-1-16 10:52 發表

我的姪女今年小五,應是band1尾的學生,但是她的英文比較好,她的学校在深水埗區,現家住葵青區.今年年中租住的房子將約滿,正在找房子,他們想搬入沙田區,方便女兒入讀Band 1英中.請問以band1尾的學生來看 ...

以抽獎計就梗係沙田至好啦, 有13間英中, 抽獎必入. 香港依家有112間英中, 三百幾間中中. 成個list我就冇, 你想知邊區既英中可以睇中學一覽表.