用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見 [複製鏈接]

支持!!!!
阿仔雖然明年升中,但我而家開始都經常上呢度收料.
逢有khmama及尹若藍發表既帖子,一定會入來睇下.

原帖由 尹若藍 於 09-4-9 07:04 發表
hi ! 大家好 !
我覺得khmama樓主好勁 , 咩都識 , 點解樓主唔考慮下做版主呢 ? 我諗會有好多人支持 。

khmama,
想請教
如小朋友成績屬校內band 1頭(x/172),你會否贊成報讀英華(直資)而放棄派位呢?因我個人很討厭大抽獎這遊戲,要擔驚受怕好幾個月,十分折磨,到頭來還可能好夢落空!

原帖由 一家的太陽 於 09-4-12 08:49 發表
支持!!!!
阿仔雖然明年升中,但我而家開始都經常上呢度收料.
逢有khmama及尹若藍發表既帖子,一定會入來睇下.

一家的太陽
我拍馬都跟唔上 khmama 樓主啦 !

原帖由 尹若藍 於 09-4-13 07:55 發表

一家的太陽
我拍馬都跟唔上 khmama 樓主啦 !

尹若藍, 你真係太謙啦, 我都有留意你既post架. 你呢個topic都不知幾有用,如果BK既大佬有做o野, 應該置頂唔使大家四圍搵啦. 版主係虛銜o黎啫, 我係閒雲野鶴, 唔知會唔會有日唔上bk, 依家純粹為興趣想研究升中既策略, 如果大功告成, 大家到時都唔使再搵我啦.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1694271&extra=page%3D11&page=1

原帖由 csk家長jj 於 09-4-12 16:57 發表
khmama,
想請教
如小朋友成績屬校內band 1頭(x/172),你會否贊成報讀英華(直資)而放棄派位呢?因我個人很討厭大抽獎這遊戲,要擔驚受怕好幾個月,十分折磨,到頭來還可能好夢落空!mouth:" /> ...

首先你要問下自己自行成功機會有幾大, 考既學校係咪同英華級數差不多, 你對英華滿唔滿意, 你怕唔怕去叩門. 如果你自行考既學校都係同英華咁上下, 你咪報英華囉. 你唔介意叩門的話, 到放榜咪叩番一兩間心儀學校試下, 唔叩都冇損失. 如果你好肯定自行實得, 而考既係超級名校 (好多時都會暗示收唔收), 咪放棄英華等放榜.

原帖由 khmama 於 09-4-13 14:03 發表

首先你要問下自己自行成功機會有幾大, 考既學校係咪同英華級數差不多, 你對英華滿唔滿意, 你怕唔怕去叩門. 如果你自行考既學校都係同英華咁上下, 你咪報英華囉. 你唔介意叩門的話, 到放榜咪叩番一兩間心儀學校試下 ...

khmama,
非常感謝妳客觀和有用的意見,妳令我的思路清晰了很多,謝謝!

原帖由 khmama 於 09-4-13 13:53 發表

尹若藍, 你真係太謙啦, 我都有留意你既post架. 你呢個topic都不知幾有用,如果BK既大佬有做o野, 應該置頂唔使大家四圍搵啦. 版主係虛銜o黎啫, 我係閒雲野鶴, 唔知會唔會有日唔上bk, 依家純粹為興趣想研究升中既策略 ...

我見呢 d 資料應該都有人想知 , 所以咪打落去囉 !
遲 d 唔分中中、英中 , 呢 d 就可能係一 d 好有用既資料 , 對日後升中既人都會有少少幫助 。
我同你都係一樣純粹為興趣。不過我鐘意傾計多 d 。

小兒是灣仔軒官上午校P.6學生,成績屬band 2頭,有什麽學校適合他呢?大抽獎可以怎樣安排呢?請賜教 !!
在此先謝.

khmama,
剛知道仔仔的 BANDING 係 2 尾, 好心痛.... 咁我現在選 band2頭,中
是嗎? 官塘區可點算呢? 第一輪我選了
(1)呂部碧鳳, 但冇得面試. (2) 梁季?
咁係未唔好選返呂郭第一呢?
好開心加入這個大家庭............

Pls check PM.   / yeegi

原帖由 khmama 於 09-4-10 13:37 發表

你又唔使咁down, 到時去他區band2同埋直資叩門, 都仲有機會既. 其實讀邊間中學都唔係咁緊要, 最緊要小朋友俾心機讀書, 一樣可以畫出彩虹. 我侄仔都係讀band3學校, 會考14分, 家陣係英國讀完博士畢業啦! ...

小兒kl3網,band 3頭,
自選:賽官(有見),胡兆熾(冇見)
甲部:賽官,胡兆熾,鄧鏡波
乙部:賽官,胡兆熾,鄧鏡波,九龍塘,彭學高,新亞,基道,聖母院,聖匠,余振強....

這樣的組合可以嗎
希望大家比d意見,萬分感激
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀

大坑真光,九龍城聖家,油麻地循道 Please help!

my girl is band 1, 怎排序校風&成績. 它們是band 1 頭,

中或尾?

Please help!

囝囝是band one 頭,有什麼九龍城學校可揀。
請問以下的中學排名和banding
黃笏南
英華
銀禧

khmama,
想請教:
小朋友係直資英小(屯門區只得這間英小)band 1尾band 2 頭,請問到時點選好﹖另亦想問會否贊成報讀英華(直資)而放棄派位呢?因我亦很討厭大抽獎這遊戲。另亦想問邊幾間是有"有派位既直資"中學

請賜覆。
謝謝

****未經本人許可, 不得轉載****

Hi Khmama,

請問我兒子在荃灣區今年升讀P6, 五年班呈分試考35/165 全部科目都是A, 沒有甚麼特別技能, 只有管樂, 如果在自行時選兩間, 那麼安柱,大角咀聖方濟, 還是何轉耀, 有沒有機會, 如果有那兩間較有機會?  謝謝

想問一問油尖旺band2頭的學校

dear khmama/若藍:

墾請你回答以下問題
1.小女讀廣x道官立小學,全級考30-35/90,屬band幾學生?
2. 有甚麼選校名冊略﹖
‹ 上一主題|下一主題