用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間?
樓主: BBR
go

你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間? [複製鏈接]

If your kid is tough, take SFA.
原帖由 jujumama 於 08-12-24 01:29 發表
1)蘇淅  2)聖方濟國   3)九龍塘小學, 都頭痛緊,請俾點意見.

我想問下各位經驗mami, 我女其實下年先讀k1, 其實有咩小學可報(私小和直資)因為我本身冇咩背境, 所以對派位都不存有厚望,我住沙田區的, thanks

依家有九龍塘學校(小學部) 九龍塘宣道小學
請大家比D意件我讀邊間好D,THANK!

娜娜媽:
    小朋友讀k1,不用太心急,開始留意下d學校的辦學理念,k2開始部署,有些直資k2下學期便要面試,大部份是k39月至12月,我報了7間,那段時間真係人都顛,你要有心理準備.

Dear BBR
Any suggestion if I want to apply Kowloon schools?  My schools on list are only Good Hope and SFA.  Can you suggest more for my reference?  You may also suggest HK schools if you find they are good.  Thanks.

FYI, re lucky draw, I will apply Maryknoll as we are Catholic.

My baby will be K1 next year, so I am not as knowledgable as you all mami so far.  I am so excited to have a better preparation in advance.

Thanks so much

原帖由 BBR 於 08-11-14 14:14 發表
sacred heart我都會考, St. Paul Convent之前有人可以幫我人事入但我想個女用自己實力入所以算數,不過St.Paul太近Causeway Bay唔想, sacred heart考入我會考慮,我會等lucky draw想抽Marymount,如果唔係去返Good Hope ...

唔係架,我剛剛打左電話去聖心問,佢地話唔洗放棄架。

原帖由 BBR 於 08-12-24 08:16 發表
SAF, St.Clare, Good Hope, St.Stephen同九龍堂小學,不過我只留左St.Clare's 同Good Hope,聖心就放榜,但聽講佢地係要放棄派位

其實好難比suggest你,因為每個人心目中好的定義唔同,邊間學校好又好難講,好似我覺得St.Clare's好,有D媽咪又唔係咁覺得,有D話聖心好唔又唔覺得,我鍾意DGS同SPCC不過唔收我個女,好似這裡起碼有成30間學校個個媽咪都討論緊,我自己就會買左d小學選校的書,上bk睇,上學校wedsite睇,之後睇下個女的性格去揀學校,因為無可能間間都去考,最多考6,7間,我唔敢比咩意見,因為我無親身讀過這些學校,我建議你最好搵10間出黎再比較下邊類型適合你小朋友之後再揀6,7間做目標,間間教學方式唔同,我驚比錯意見你.其實bk現在大家成日討論的30幾間學校你可以從中睇下大家的討論去為自己小朋友預備選校

原帖由 starmami 於 08-12-29 11:53 發表
Dear BBR
Any suggestion if I want to apply Kowloon schools?  My schools on list are only Good Hope and SFA.  Can you suggest more for my reference?  You may also suggest HK schools if you find they ar ...

原帖由 Chin-Chin 於 08-11-14 15:54 發表
我有3間收左囡囡: 祟真, 禮賢 和 真光, 我都唔知點揀, 請大家比d意見. 謝謝.

我都係3間收咗我囝囝:宣道,九龍塘學校,培道,
但我都諗緊..讀邊間好,可能讀宣小...等大抽奖!!

再揀6,7間做目標!?!?!?!!!! wahoo... quite a lot ah...
my elder son is in k2 this year....
after a long long research since last year, i only able to select 3 primary schools which we want to apply for him....
should i select 3 to 4 more?!?!?
i can foresee what the "killing field" will be during coming june to dec.....

原帖由 BBR 於 29/12/2008 17:39 發表
其實好難比suggest你,因為每個人心目中好的定義唔同,邊間學校好又好難講,好似我覺得St.Clare's好,有D媽咪又唔係咁覺得,有D話聖心好唔又唔覺得,我鍾意DGS同SPCC不過唔收我個女,好似這裡起碼有成30間學校個個媽咪都討 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

睇你自己對小朋友的信心啦,有D家長都係考2,3間都考到,睇你有冇信心 ,但有D家長就後悔考兩三間咁小(因為無間收),我就怕左我個女所以考左7間,5間收左. 如果你真係得3,4間喜歡咁米考咁多算 ,多2,3間都係backup姐

原帖由 flostangraphy 於 09-1-8 10:44 發表
再揀6,7間做目標!?!?!?!!!! wahoo... quite a lot ah...
my elder son is in k2 this year....
after a long long research since last year, i only able to select 3 primary schools which we want to apply fo ...

Congratulations!! So great you have 5 primary schools accept your girl.  Which 5 are they and which one your finally choose?

原帖由 BBR 於 09-1-8 11:09 發表
睇你自己對小朋友的信心啦,有D家長都係考2,3間都考到,睇你有冇信心 ,但有D家長就後悔考兩三間咁小(因為無間收),我就怕左我個女所以考左7間,5間收左. 如果你真係得3,4間喜歡咁米考咁多算 ,多2,3間都 ...

con咩鬼,最喜歡果兩間都無收 ,未知揀邊間

原帖由 starmami 於 09-1-8 11:18 發表
Congratulations!! So great you have 5 primary schools accept your girl.  Which 5 are they and which one your finally choose?

醒目開學勳章 王國長老

如果target果2,3間都係超級名校(spcc, dgs, db果d), 除非你小朋友好叻, or你有後台, 否則都係考多幾間backup好d(interview既野好難講架), 考6,7間真係唔算多, 申請左先啦, 到時有心儀offer可以唔再去考架嘛! 好過到時無著落(touchwood!)至黎後悔就遲喇
我果時考5間(加直升一間), 一間明知陪跑即管搏下, 果然衰左, 一間即刻ok自己都鐘意不過唔係first choice, 第3間唸唸下無去(因為第2間收左), 第4間完全無feedback無interview, 第5間(最心儀)waitlist, 叩門叩左好耐得左.......呢場仗真係要打好耐呢!

原帖由 BBR 於 09-1-8 11:09 AM 發表
睇你自己對小朋友的信心啦,有D家長都係考2,3間都考到,睇你有冇信心 ,但有D家長就後悔考兩三間咁小(因為無間收),我就怕左我個女所以考左7間,5間收左. 如果你真係得3,4間喜歡咁米考咁多算 ,多2,3間都 ...

我同你心態一樣,超級名校明知好難入,所以考多幾間,我報左8間,最後宣小無去interview,因為已有幾間收左. 個女月戰月勇,最衰心樣個兩間前頭考左,反而月後考月好,因為小朋友習慣左就唔會怕去interview.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 11:28 發表
如果target果2,3間都係超級名校(spcc, dgs, db果d), 除非你小朋友好叻, or你有後台, 否則都係考多幾間backup好d(interview既野好難講架), 考6,7間真係唔算多, 申請左先啦, 到時有心儀offer可以唔再去考架嘛! 好過到 ...

讚成Charlotte_mom~
6~7間真係唔算多,我報咗10間私/直來做backup,一來對小朋友唔係太大信心,二來可以比佢參觀吓不同的小學.都很有得著啊!只係冇考九龍塘學校,因為撞咗時間,很幸運9間當中有7間正取收了,那兩間最想入的超級名校沒我份兒.    好彩決定幫囝囝多報幾間!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 11:28 發表
如果target果2,3間都係超級名校(spcc, dgs, db果d), 除非你小朋友好叻, or你有後台, 否則都係考多幾間backup好d(interview既野好難講架), 考6,7間真係唔算多, 申請左先啦, 到時有心儀offer可以唔再去考架嘛! 好過到 ...

L

我都同個女考了六間,50% ok,最喜歡個間仲wait緊。  甘你揀了邊間? 還是未confirm?

原帖由 研一 於 09-1-8 12:56 發表
讚成Charlotte_mom~
6~7間真係唔算多,我報咗9間私/直來做backup,一來對小朋友唔係太大信心,二來可以比佢參觀吓不同的小學.都很有得著啊!只係冇考九龍塘學校,因為撞咗時間,很幸運8間當中有6間正取收了,那兩間最想入的 ...

還未confirm..2揀1仍頭痛中,其餘4間..一係冇去留位一係寫信放棄學位了!
原帖由 happyrain 於 09-1-8 14:55 發表
我都同個女考了六間,50% ok,最喜歡個間仲wait緊。  甘你揀了邊間? 還是未confirm?
  L

"呢場仗真係要打好耐呢!"
好緊張呀.....好緊張呀.....
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

雖然有幾間學校比我地揀,但係最最心儀果間唔收,依家好想去叩門,但係又非常渺茫!  我地仲未知點好呀?! ..
極度同意~~"呢場仗真係要打好耐呢!"
原帖由 flostangraphy 於 09-1-8 20:19 發表
"呢場仗真係要打好耐呢!"
好緊張呀.....好緊張呀.....
  L

dear 研一,
would you mind to share which schools you have applied for you child?!
will you try again the 2 schools which you really like for you child?!?!
thanks for sharing!

原帖由 研一 於 8/1/2009 20:35 發表
雖然有幾間學校比我地揀,但係最最心儀果間唔收,依家好想去叩門,但係又非常渺茫!  我地仲未知點好呀?! ..
極度同意~~"呢場仗真係要打好耐呢!" ...
‹ 上一主題|下一主題