用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間?
樓主: BBR
go

你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間? [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-11-14 11:53 發表
今朝去左GH交留位費,SFA雖然好好,但學校環境我唔鐘意,同埋唔想個女讀得太辛苦

hello
其實你囡囡都好叻 GOOD HOPE & SFA 都有offer, 但你住 HK side , HK side 都有好多好學校你有冇考呀, 想問問你 HK side 2 間學校我都好like st paul convent & sacred heat (am/pm) 你有咩comment

sacred heart我都會考, St. Paul Convent之前有人可以幫我人事入但我想個女用自己實力入所以算數,不過St.Paul太近Causeway Bay唔想, sacred heart考入我會考慮,我會等lucky draw想抽Marymount,如果唔係去返Good Hope搬去九龍

原帖由 pearjadema 於 08-11-14 14:05 發表

hello
其實你囡囡都好叻 GOOD HOPE & SFA 都有offer, 但你住 HK side , HK side 都有好多好學校你有冇考呀, 想問問你 HK side 有 2 間學校我都好like 架 st paul convent & sacred heat (am/pm) 你有咩comment 呀
...

點谷都唔夠SFA掛,所以我揀GH

原帖由 loy211 於 08-11-14 13:53 發表
GH會否也是一樣谷?多口問一句而已.

唔好灰心,寄多幾封信去學校,誠意打動

原帖由 siubobo03 於 08-11-14 14:02 發表
nothing on hand la, only waiting list on GH, applied 5 schools totally failed

bbr

我朋友d囡分別讀聖心同gh...我聽聽埋埋, 最谷係聖心, 跟住sfa, 跟住gh喎...

您又收到d咩風? 有咩高見?

原帖由 BBR 於 08-11-14 14:14 發表
sacred heart我都會考, St. Paul Convent之前有人可以幫我人事入但我想個女用自己實力入所以算數,不過St.Paul太近Causeway Bay唔想, sacred heart考入我會考慮,我會等lucky draw想抽Marymount,如果唔係去返Good Hope ...

哈哈你亂講野,我剛比人响第2個post到話我貶SFA因為話佢地課程深過GH ,叫我想個女讀得開心就GH都唔好揀, anyway如果聖心收我都唔知揀佢定GH,但我個朋友個女讀緊聖心,我又唔見佢好辛苦,重成日打NDSmouth:" /> ,不過成績就不是太好,我又唔覺佢父母好大壓力,因為佢地要求不是太高,我會再問下佢,至於Marymount個女入到最好,佢表姐讀緊讀得好開心,同埋學校好注重品德,我鍾意,你諗住點?我今朝坐的士去GH時個司機個女又係GH讀,不過幾年前已經畢左業去美國讀書,宜家响美國做建築師,佢話GH好好喎,不過係成10年前

原帖由 meowross 於 08-11-14 14:51 發表
bbr

我朋友d囡分別讀聖心同gh...我聽聽埋埋, 最谷係聖心, 跟住sfa, 跟住gh喎...

您又收到d咩風? 有咩高見?

sfa 我都應該唔留位...

我見到吖, 您俾人插吖嘛, 哈!

我都係講下自己收左d咩風啫, 就係唔清楚, 所以咪週圍問人lor, 三間都係好學校, 如果唔係我都唔會同自己個囡報la, 係想知多d, 等睇下邊間適合自己個囡多d 啫, 正所謂甲之熊掌乙之.....

我個同事個囡係聖心讀精英班, 我見個媽一d都唔担心, 因為佢個囡全自動波, 但往往講緊同學與同學之間既競爭好大, 又往往為一兩分總成績差距爭崩頭...我細胆, 嚇親啫!

gh我大概想像到個囡會面對d 咩生活 ~ 因我由細到大都係讀天主教女校, 佢地屬於同一類, 咁多年都一成不變....

sfa - 對當日申請同考試既安排簡直嘆為觀止, 又無中學backup....

我都係想搵個地方申下啫, 大家家長經過呢幾個月既艱苦歲月...我覺得我有d痴痴地, 思覺失調....亞門!

原帖由 BBR 於 08-11-14 15:15 發表
哈哈你亂講野,我剛比人响第2個post到話我貶SFA因為話佢地課程深過GH ,叫我想個女讀得開心就GH都唔好揀, anyway如果聖心收我都唔知揀佢定GH,但我個朋友個女讀緊聖心,我又唔見佢好辛苦,重成日打NDSmouth:" />mou ...

haha一陣你比人插,話人地SFA安排唔好,其實我都係想個女有個清潔又美麗的學習環境,我睇GH新校舍D相真係好正喎,小朋友返學都精神D(一陣我又比人話要好環境不如咩咩咩 ),講真無得揀就話姐,有得揀一定會揀間自己覺得好的比個女讀,我都無話過這幾間容易,不過相對GH一定深唔過SFA,其實我相信我個女讀SFA都應付到,所以我米揀間靚D比佢 ,我响到淨係見D媽咪成日話SFA有幾深,反而好小話GH有幾深,我會再問清楚我個friend聖心,不過問都多餘,佢連聖心有精英班都唔知要我話佢知,重問我邊到有得睇

原帖由 meowross 於 08-11-14 15:26 發表
我見到吖, 您俾人插吖嘛, 哈!

我都係講下自己收左d咩風啫, 就係唔清楚, 所以咪週圍問人lor, 三間都係好學校, 如果唔係我都唔會同自己個囡報la, 係想知多d, 等睇下邊間適合自己個囡多d 啫, 正所謂甲之熊掌乙之.....
...

我有3間收左囡囡: 祟真, 禮賢 和 真光, 我都唔知點揀, 請大家比d意見. 謝謝.

好好喎有3間比你揀,不過3間我都無報,所以唔清楚

原帖由 Chin-Chin 於 08-11-14 15:54 發表
我有3間收左囡囡: 祟真, 禮賢 和 真光, 我都唔知點揀, 請大家比d意見. 謝謝.

我仔仔有崇真、音小收,得緊培喬出RESULT

咁你地諗住要邊間?

原帖由 ernie 於 08-11-14 16:06 發表
我仔仔有崇真、音小收,得緊培喬出RESULT

依家有ST.CLARE同聖瑪加俐,請大家比D意件我讀邊間好D,THANK!
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

請問邊間聖瑪加俐, 我有St. Clare's , Good Hope 同 St. Margaret's Co-ed 即深水埗嗰間....

原帖由 sanlocama 於 08-12-22 12:44 發表
依家有ST.CLARE同聖瑪加俐,請大家比D意件我讀邊間好D,THANK!

1)St. Margaret Co-ed in Sham Shui Po, 2)HKUGA 3)St. Clare and 4)True Light? Any suggestions?

1)蘇淅  2)聖方濟國   3)九龍塘小學, 都頭痛緊,請俾點意見.

SAF, St.Clare, Good Hope, St.Stephen同九龍堂小學,不過我只留左St.Clare's 同Good Hope,聖心就放榜,但聽講佢地係要放棄派位

BBR,

係咩!  聖心收咗就要放棄大抽獎, 真的嗎? 你從何處收料呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 jujumama 於 08-12-24 01:29 發表
1)蘇淅  2)聖方濟國   3)九龍塘小學, 都頭痛緊,請俾點意見.

3)九龍塘小學

If you are living in HK island, ST.Clare is better because it has direct connection to the secondary school. I have a colleague's daughter studying there and it is a good school in all aspects.
please consider
原帖由 beark 於 08-12-24 00:24 發表
1)St. Margaret Co-ed in Sham Shui Po, 2)HKUGA 3)St. Clare and 4)True Light? Any suggestions?
‹ 上一主題|下一主題