用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間?
go

你地宜家有幾多間學校收?會揀邊間?

各位暫時有幾多間學校收?會揀邊間留位?定間間揀哂

醒目開學勳章

咁你呢?

Good Hope and SFA but i will choose Good Hope, how about you?

原帖由 Geni 於 08-11-13 19:57 發表
咁你呢?

醒目開學勳章

我個仔就冇你個女咁叻, 兩間等緊RESULT, 其他都FAIL哂, 手上乜都冇~~~

其實真係睇彩數,我都係好彩姐,不過收個D都唔係最想要個D,最想要個D一定唔收因為無咁好彩 ,加油啦

原帖由 Geni 於 08-11-13 21:54 發表
我個仔就冇你個女咁叻, 兩間等緊RESULT, 其他都FAIL哂, 手上乜都冇~~~

暫時我小朋友SMC和真道書院已經取錄, 優才書院就waiting list. 不過還未有最後意向, 因為太難取捨.

原帖由 BBR 於 08-11-13 19:31 發表

我哋暫時有GH同聖士提反,CKY 2nd interview 咗,未知得唔得,暫時未決定點揀,我大仔喺九龍讀書,津校 target 係 Marymount,但如揀聖士提反就冇得抽,大家有咩意見?

原帖由 BBR 於 08-11-13 22:08 發表
其實真係睇彩數,我都係好彩姐,不過收個D都唔係最想要個D,最想要個D一定唔收因為無咁好彩 ,加油啦

如果要Marymount就唔好揀聖士提反,但如果你跨區就難抽D, CKY我都覺得幾好,不過始終新式教學好驚個小朋友要轉返出黎時有問題,其實如果你唔一定要Marymount咁就唔好煩揀聖士提反算,因為我覺得這間ok,起碼唔駛担心英文同普通話先

原帖由 kaka01 於 08-11-13 22:45 發表
我哋暫時有GH同聖士提反,CKY 2nd interview 咗,未知得唔得,暫時未決定點揀,我大仔喺九龍讀書,津校 target 係 Marymount,但如揀聖士提反就冇得抽,大家有咩意見?

...

兩間都留哂先 ,其實到出年7,8月D學校就會不停call人問人讀唔讀

原帖由 fatfatbaby 於 08-11-13 22:40 發表
暫時我小朋友SMC和真道書院已經取錄, 優才書院就waiting list. 不過還未有最後意向, 因為太難取捨.

BBR

想請問如 net 12 聖保祿天主教同聖方濟各跟聖士提反比較,係咪聖士提反好啲呢?

原帖由 BBR 於 08-11-13 22:58 發表
如果要Marymount就唔好揀聖士提反,但如果你跨區就難抽D, CKY我都覺得幾好,不過始終新式教學好驚個小朋友要轉返出黎時有問題,其實如果你唔一定要Marymount咁就唔好煩揀聖士提反算,因為我覺得這間ok,起碼唔駛担心英文 ...

原帖由 BBR 於 08-11-13 19:31 發表

我考兩間兩都唔收 都唔知點算

BBR,

有問題想請教你, 請check pm.
thanks.

wpbdhhh

我會揀聖士提反,但就要比好多錢出黎,學費都6000加埋校車,lunch錢,雜費等我諗平均一個月都要7000幾8000, 不過米當比佢地去左學野,因為出面學英文同普通話都要比學費啦,宜家學校有得學幾好

原帖由 kaka01 於 08-11-13 23:04 發表
BBR

想請問如 net 12 聖保祿天主教同聖方濟各跟聖士提反比較,係咪聖士提反好啲呢?

same to you.
I have a offer from Good Hope School and ST Stephen Preparatory School.
I adore them very much but I live in Siu Lam.
Most probably, I will choose Good Hope School. I really admire the location, school compound and strong academic background teachers of SSPS.
原帖由 kaka01 於 08-11-13 22:45 發表

...

pm左你

原帖由 wpbdhhh 於 08-11-13 23:04 發表

我考兩間兩都唔收 都唔知點算

BBR,

有問題想請教你, 請check pm.
thanks.

wpbdhhh

原帖由 BBR 於 08-11-13 23:31 發表
pm左你

唔見呀  可唔可以再試一次

ok, you check

原帖由 wpbdhhh 於 08-11-13 23:50 發表

唔見呀  可唔可以再試一次  

原帖由 BBR 於 08-11-14 00:07 發表
ok, you check

thanks you. :loveliness:

今朝去左GH交留位費,SFA雖然好好,但學校環境我唔鐘意,同埋唔想個女讀得太辛苦

GH會否也是一樣谷?多口問一句而已.

nothing on hand la, only waiting list on GH, applied 5 schools totally failed