用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.paul church 面試結果
樓主: yeehome1314
go

St.paul church 面試結果

上次問過老師話30人

原帖由 yeehome1314 於 08-11-19 00:14 發表
學校話K1班合共收60人, 唔係咩??

好唔開心, 我仔仔只係係備取名單中呀。。。

我不是Christian家庭。
我也知道真光面試當天有好小朋友去面試,只挑選約30人,其實是好榮幸,但另一方面,聖保羅堂又是1000人內挑選出來的,真的好難決擇,問了好多人,每個人都有不同說話,有沒有真光及聖保羅堂的家長,可以給多一些意見我?tks

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:04 發表
聽講要係Christian家庭先會accept to am class, 想問吓am class嘅mami, 你地係唔係Christian家庭?
妳健康快樂,所以我們都快樂!

聽說聖公會幼稚園星期五才寄出結果,家長最快都要星期六才收到通知信,而學校又不不會星期五貼出結果或接受查詢。

如果早點知道結果,可能有部份家長會選擇不交聖保羅堂的留位費。

點解咁多人喜歡聖公會多過聖保羅堂?
但聖公會沒有校服著的,會否沒那麼好?

原帖由 dwvmbb 於 08-11-20 10:18 發表
聽說聖公會幼稚園星期五才寄出結果,家長最快都要星期六才收到通知信,而學校又不不會星期五貼出結果或接受查詢。

如果早點知道結果,可能有部份家長會選擇不交聖保羅堂的留位費。 ...

其實我對兩間學校認識都不深,只是從小學派位作判斷。聖保羅堂的出路多是有名的男校,或許是學校與男校有聯系或是本身聖保羅堂多收男仔,頭幾位是聖保羅書院小學,英皇,高主教等,而且考到直資及私立小學只得28%...

而因為我的小朋友是女,所以單憑小學派位,聖公會幼稚園至少有56%可考到直資或私立小學,所以感覺女孩子讀聖保羅堂不及聖公會吸引...

所以現在還十五十六,不知道會否註冊!

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 10:36 發表

我地係 christian family, 不過都係 pm class ....

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:04 發表
聽講要係Christian家庭先會accept to am class, 想問吓am class嘅mami, 你地係唔係Christian家庭?

我地唔係Christian家庭,但收咗am class,所以應該無關系.

Momi
(1) 妳還有沒有幫妳個女報其它學校?
(2) 星期六妳是否會去 spc 交留位費?
(3) 認識真光(堅道)嗎?有報嗎?

原帖由 momi 於 08-11-20 13:34 發表
我地唔係Christian家庭,但收咗am class,所以應該無關系.

我打電話問過學校, 佢哋話今年上午班收30人, 下午班收60至80人呀...但最快要到明年3月先知備取生嘅入學結果呀...

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:06 發表
上次問過老師話30人

hi 小凱澄,

我都幫女女報咗其它學校, 例如SKH, St Clares, 大坑真光, 聖心, 聖瑪加利大, & 聖保祿.

SPC 唔係我的first choice, 好似男仔出路比較好, St Clares又發覺不太適合我女女, 太斯文太靜. 聖心, 聖瑪加利大, & 聖保祿是我的top priorities.

如果Sat前未收到SKH通知, 我會去 spc 交留位費, 始終spc都係一間很好的學校ma.

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 14:38 發表
Momi
(1) 妳還有沒有幫妳女個幫報其它學校?
(2) 星期六妳是否會去 spc 交留位費?
(3) 認識真光(堅道)嗎?有報嗎?

Hello bb-blue,

Congrats
my son got PM class too!!
They will be class mate.:))
原帖由 bb-blue 於 08-11-17 12:36 發表
得左喇! 收左我個女了, 下午班啊, 22號去交留位費呀, 開心過中六合彩啊, 有無其他媽咪收到好消息呀?

yes, they will be classmate

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 10:36 發表

其實無校服咪仲好!起碼唔需要花多筆錢。依家間幼兒園冬季校服都要HK$800一套!

雖然校服要錢,但如果著便服,會否令他們或先生,比較衣服上的一切,這樣會否沒那麼好呢?

原帖由 nnmama 於 08-11-21 22:18 發表

其實無校服咪仲好!起碼唔需要花多筆錢。依家間幼兒園冬季校服都要HK$800一套!

原帖由 小凱澄 於 08-11-22 12:26 發表
雖然校服要錢,但如果著便服,會否令他們或先生,比較衣服上的一切,這樣會否沒那麼好呢?  

如果要比較的話,比較住址不就好了嗎?放在身上的東西可以值多少錢?

我個仔只報了兩間,兩間都收,我最終還是揀SPC。其實我個仔in得超差,唔理人又周圍走...所以收信時好驚喜。

另一間我知佢點解收。小組玩玩具時,我個仔想玩另一個小朋友玩緊既積木,點知果個小朋友一野推我個仔跌落地,全場當然呆曬啦 ,但係我個仔完全冇野咁起番身繼續玩囉...我個仔雖然唔理人,但係好好脾氣既,所以當場我就知呢一間一定收我個仔。 反而果個小朋友個媽媽就好緊張扯住個仔追住我地道歉...

SKH以前好似係聖保羅男女既附屬幼稚園,不過依家應該冇咩聯繫。我又唔覺得SKH環境好過SPC。SPC除左interview既禮堂,其實還有其他地方既,又可以使用教堂,地方算OK。SKH有點陰森,樓梯又高,印象唔算太好。

我話大家聽我interview skh時,個miss真係好睇個地址架。

我一入倒去,佢就攞住我張表,然後就自問自答咁話:「哦,你哋住喺xxx。」

我差d想問佢我哋住喺邊關你乜事。

原帖由 nnmama 於 08-11-22 16:24 發表

如果要比較的話,比較住址不就好了嗎?放在身上的東西可以值多少錢?