用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11月24當日可否即時扣門?
go

11月24當日可否即時扣門?

如果11月24日當日自行分配學位唔收 ,可否即時去同d學校扣門呢?
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

應該是不可以, 因為通常是在大抽獎后的, 因為若有人沒有註冊的話, 學位會留給大抽獎的.

原帖由 bbkiki1991 於 08-11-13 01:34 發表
如果11月24日當日自行分配學位唔收 ,可否即時去同d學校扣門呢?

據我所知是不可以,應該在大抽獎後叩門.

請問 24/11 個日返幼稚園/個間小學睇結果

你報邊間米去邊間睇

原帖由 CathyDannyBB 於 08-11-13 09:58 發表
請問 24/11 個日返幼稚園/個間小學睇結果

好似自行都有後補名單,沒有註冊的話,會留給後補者,直到冇人要,連同统一派位先留給大抽獎。
通常D學校一係滿灑人,一係唔夠人。好少just fit?

原帖由 smallmama 於 08-11-13 09:20 發表
應該是不可以, 因為通常是在大抽獎后的, 因為若有人沒有註冊的話, 學位會留給大抽獎的.

醒目開學勳章 王國長老

你可以試下叩, 學校可能肯收份野, 可能唔肯.........不過anyway學校一定唔會而家interview小朋友, 一定要過左大抽獎之後至可以做, 而家叩門, 算係誠意分啦
原帖由 bbkiki1991 於 08-11-13 01:34 AM 發表

學校有waiting list咩?我不知道呀!

點解唔去扣....放榜當日去扣....大抽獎完再去扣.....去扣門你有什麼損失...只係幾小時.

如果你唔去扣, 你一定唔中.
如果你去扣, 你可能係扣門中的其中一個.

果個係你小朋友, 最後得唔得都係影響你小朋友, 其他人...路人而已.
(我都係路人 )

請問怎樣叩?

咁個日使唔使帶小朋友一膂去,同要帶d乜ga?
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

吾使帶小朋友的, 因為只係交你小朋友的profile給學校, 如果學校要面試的話, 先要的.
原帖由 bbkiki1991 於 08-11-15 01:11 發表
咁個日使唔使帶小朋友一膂去,同要帶d乜ga?mouth:" /> mouth:" />

thans.咁小朋友可唔使咁辛苦,走來走去la.

醒目開學勳章

我想問, 24/11放榜, 26/11-27/11註冊, 咁如果有人無去註冊, 咁學校會點處理? 再抽定係比咗扣門的人?

醒目開學勳章

自行都有waiting list o家! 所以有位都會俾waiting o個d 先, 都仲有位就留番大抽獎.

原帖由 Mrsleaf 於 08-11-16 11:52 發表
我想問, 24/11放榜, 26/11-27/11註冊, 咁如果有人無去註冊, 咁學校會點處理? 再抽定係比咗扣門的人?

醒目開學勳章

係...若自行時若有位沒人註冊...
係會先比後補名單上的人,
但我同意一樣要做定profile唔得就照交,
校方唔收都希望可以放係(校務處)
只求盡一分力, 其他交比神

記住就算自行呢輪唔得唔好灰心,
大抽獎一樣有機會,
當年我仔仔的一班同學仔, 自行唔係好多入到
但大抽獎有大半入到1st,
其他叩門最終(接近開學)都入返1st
所以就算個遊戲難玩...千其唔好放棄. 大家加油!

好似自行都有後補名單,沒有註冊的話,會留給後補者,直到冇人要,連同统一派位先留給大抽獎。
通常D學校一係滿灑人,一係唔夠人。好少just fit?

...