用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南interview
go

迦南interview [複製鏈接]

今個星期六我個細B要去迦南(中環堅道o個問)interview 佢o地出年兩歲o既幼兒班喇, 但係佢現在只得14個月大, 又唔識講o野, interview o既時候會點in呢?
   0    0    0    0

我個仔仔係0705嘅, 11月1日in左窩打老道迦南
尋日收到取錄信啦~~

以下係我少少嘅經驗:
(1) 最好提早半個鐘去, 等baby玩下玩具&熟識環境, 無咁怕羞

(2) 其實老師主要都係問大人, 但係會細心觀察小朋友玩玩具

(3) 當然老師都會俾一d玩具佢玩, 考下佢地handle到or not

(4) 老師亦會同小朋友傾下, eg. say hello, 問佢開唔開心, 鍾唔鍾意呢個玩具etc...

我仔仔個日去到不停玩玩具, in個陣掛住自己玩都唔理我地大人傾計, 不過老師請佢做嘅野佢根本上都做到, 証明佢雖然仲未識講野不過已經識聽指示

你個baby仲細, 我覺得反而仲好, 因為太細唔識係正常嘅... 最緊要係精靈活潑就ok
Long Long mAMa
http://hk.myblog.yahoo.com/lovetoshare2008
有大量新貨上架呀!!!

咁樣問o左家長咩野問題呢?

Thank you 呀! 多謝你D寶貴經驗!

我個心情好緊張呀!

佢會問下大人:
(1) 小朋友有無兄弟姊妹
(2) 有無食奶 / 奶嘴 / 手指
(3) 有無用片
(4) 小朋友平時鍾意玩咩
(5) 邊個幫人湊小朋友

大致係咁, 唔係記得好清楚
Long Long mAMa
http://hk.myblog.yahoo.com/lovetoshare2008
有大量新貨上架呀!!!

原帖由 cheungb2007 於 08-11-14 12:56 發表
佢會問下大人:
(1) 小朋友有無兄弟姊妹
(2) 有無食奶 / 奶嘴 / 手指
(3) 有無用片
(4) 小朋友平時鍾意玩咩
(5) 邊個幫人湊小朋友

大致係咁, 唔係記得好清楚 ...

我都今日IN左窩打老道迦南呀, 希望收啦.

我15/11 in左窩打老道迦南, in 之前校長已講明lee個係第3 round interview, 其實佢地已經無mud位剩, interview d 題目好深,

1. 問我個仔叫mud名,
2. 比lego佢砌,
3. 問佢幾種唔同生果的名稱 (apple, banana, watermelon)
4. 比2架車佢, 問佢邊架車大d.

雖然我個仔係大仔, 但係都唔係所有識答, 其他interview的小朋友仲大過我個仔, Teacher 話佢地2006年出世, 佢地有成2歲幾, 其實應該in k1.

我預咗佢地唔收我個仔, 好彩我報咗好幾間nursery, 下次interview再努力.

死啦..我仲未收到約interview
咁阿囡唔使讀呢間啦...
歡迎參觀我的個人網頁

原帖由 bbautumn 於 08-11-17 21:55 發表
死啦..我仲未收到約interview
咁阿囡唔使讀呢間啦...

我都未收到interview slip!  即係一定唔收仔仔啦!!  你個囡囡幾月出世??我個仔仔7月!!
間間幼兒園都prefer收大啲的學生!!

囡囡8月呀....
歡迎參觀我的個人網頁

仲有第5題係要指公仔d眼耳口鼻, 當然仲要識講早晨, bye bye and thankyou 啦, 唉!

原帖由 Silverhawk 於 08-11-17 20:45 發表
我15/11 in左窩打老道迦南, in 之前校長已講明lee個係第3 round interview, 其實佢地已經無mud位剩, interview d 題目好深,

1. 問我個仔叫mud名,
2. 比lego佢砌,
3. 問佢幾種唔同生果的名稱 (apple, banana, waterm ...

原帖由 bbautumn 於 08-11-18 00:49 發表
囡囡8月呀....

都幾明顯我和你的小朋友都與迦南無緣!!!

點解我仲未收到嘅...

迦南已經收左呀仔, 但我未去辦手續 (22 前),
各位媽咪可唔可以話俾我聽,
呢間學校有咩野令大家甘喜歡呢

原帖由 bowrisvanessa 於 08-11-17 22:52 發表

我都未收到interview slip!  即係一定唔收仔仔啦!!  你個囡囡幾月出世??我個仔仔7月!!
間間幼兒園都prefer收大啲的學生!!

真係?我bb係11/07,咁咪仲細過你仔仔,機会咪仲微,但之前有小姐打比我話等bb大d先会有interview wor,如果咁快收哂生,咪對我哋d細b唔公平?佢哋会唔会有一定嘅学位比細b呢????

唔係特別鐘意呢間學校, 只係用黎做後備, 宜家方方收咗我個仔啦, 我唔會再考慮迦南, 不過方方都係後備, my dream schools are keen mind, hk preschool and victoria.

原帖由 xoboy1125 於 08-11-18 13:31 發表
迦南已經收左呀仔, 但我未去辦手續 (22 前),
各位媽咪可唔可以話俾我聽,
呢間學校有咩野令大家甘喜歡呢

原帖由 Loky10 於 08-11-19 23:38 發表

真係?我bb係11/07,咁咪仲細過你仔仔,機会咪仲微,但之前有小姐打比我話等bb大d先会有interview wor,如果咁快收哂生,咪對我哋d細b唔公平?佢哋会唔会有一定嘅学位比細b呢???? ...

唉!!真係好唔公平!! 好似有一間其實都差不多收哂生, 但因收咗我們的報名費, 咪叫我哋去in lor(我相信我仔仔巳是第四至五round的收生), 封信話兩個禮拜通知收唔收, 我一星期內巳收信話無位, 仲問其它分校會唔會考慮!!

所以生bb都要識選時候

回覆 # 的文章

請問你報邊一間方方呀?
其實方方好唔好呢,因我好耐之前見到報紙寫方方哟師資学歷......?

對衝道果間.

佢一定唔係好top果d law, 不過佢都算係有d名,教師經驗好豐富,我都有睇過你講果編報導,話學卷推出已一年, 佢d 教師仲係零達標, 我覺有d偏見law, 方方唔係用學卷的學校, 無話達唔達標架,  而且只係推出一年啫, 都要比d時間d老師進修ma, 以下係佢2007年的資料:

專業資格 Professional Qualification
幼兒教育證書或以上
C(ECE) or above
合格幼稚園教師
Qualified KG teachers

而以下就係迦南(窩打老道)嘅資料:
專業資格 Professional Qualification
幼兒教育證書或以上
C(ECE) or above
合格幼稚園教師
Qualified KG teachers

點睇都係方方好d.

另外就係我個人親身經驗, 由於我個仔只係識講英文, 所以要用英文interview, 方方每個interview counter都有一個外藉老師 (雖然係indian), 一個本地老師, 佢地2個都用英文interview我個仔, 本地老師英文都好好, 迦南(窩打老道)得1個本地老師interview, 全間學校都見唔到外籍老師,個本地老師英文好差, 唔可以用一句完整英文問問題, 結果我個仔都唔知佢問嘜.

我唔係特別鐘意方方, 佢都係後備, 但你我個人認為佢比窩打老道迦南好.

原帖由 KLCHO 於 08-11-20 09:12 發表
請問你報邊一間方方呀?
其實方方好唔好呢,因我好耐之前見到報紙寫方方哟師資学歷......?

Silverhawk

Thank you

原帖由 Silverhawk 於 08-11-20 11:44 發表
對衝道果間.

佢一定唔係好top果d law, 不過佢都算係有d名,教師經驗好豐富,我都有睇過你講果編報導,話學卷推出已一年, 佢d 教師仲係零達標, 我覺有d偏見law, 方方唔係用學卷的學校, 無話達唔達標架,  而且只係推出一年 ...
‹ 上一主題|下一主題