用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進

回覆 # 的文章

小女4歲, 學校說可以考pp班, 但5月考試仍未足5歲.
(因其它學校要1月足5歲才可參加考試).
如再上grade, 未足歲數會否有影响?

如果你說的是真的話, 我相信你囡囡間學校應該有問題; 我之前都問過超過6-7間學校都係要12月-1月足5歲; 如果到考試5月都未足5歲好似報唔到考喎. 而且世界各地都係甘, 我相信有佢地既道理, 家長都係唔好甘心急!

原帖由 fatpooh 於 08-12-25 11:09 發表
小女4歲, 學校說可以考pp班, 但5月考試仍未足5歲.
(因其它學校要1月足5歲才可參加考試).
如再上grade, 未足歲數會否有影响?

我個細女1/6/2004出生, 都報咗明年的PP, 是考試局在2009年開始改報考的年齡, 我之前問過學校的OFFICE, 只要是30/6/2004前出生就可以報PP.

細年個班, 有D小朋友在30/6之後出生, 學校都無幫她們報.

原帖由 5354 於 08-12-17 20:36 發表
1.  Classical Technique--(傳ballet)技巧...如:turn out,point toes,手腳位置,轉頭etc
2.  Music - Classical--(傳ballet)音樂感,節奏感
3.  Performance - Classical--(傳ballet)feeling,spacing,整體表現 etc
4.  ...

我想講隻Character Dance係o係grade7以上先可以唔洗考ga...

原帖由 silvia_ng 於 08-11-13 12:04 發表

我都唔知呀, 佢話有英國皇家同埋咩澳洲分喎...我都唔知係咩, 如果佢叫我個女去考, 我應唔應該比呢? (我女而家3歲多d, 好似話出年先考, 而家報名) ...

英國果個叫做rad...而澳洲果個叫做cstd...cstd除左for ballet之外係有for jazz ge...
cstd係好似rad度ge vocation咁...不過就比rad ge vocation level高少少喇...如果我冇記錯的話2個rad ge vocation grade就等於一個cstd grade la...例如你而家係cstd grade 4 o係rad度你已經係inter ga la...
cstd ge passing mark係65分,而rad係40分...比較難d考...而且考cstd ge考生已經係有一定ge程度,所以隻dance係要自己作,冇syllabus比你睇ga...

原帖由 connie1214 於 08-12-30 22:55 發表

我想講隻Character Dance係o係grade7以上先可以唔洗考ga...

No.....

原帖由 5354 於 08-12-31 00:16 發表

No.....

我唔知道你果間學校點話比你知...
不過我個女前幾年考左grade7,佢冇跳character dance...

原帖由 connie1214 於 08-12-31 17:33 發表

我唔知道你果間學校點話比你知...
不過我個女前幾年考左grade7,佢冇跳character dance...

Dance會因應個人性格去選其1,唔會跳哂,Character dance跳得要好有風格先高分,咩grade咩學校都可揀可唔揀,我個人係Classical Dance型,好憎跳Free movement dance,3揀1Classical去取高分.

想問一吓各位, 如果囡囡係扁平足, 後足(弓)外翻等腳部問題, 是否適合繼續 跳芭蕾舞呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

芭蕾舞 隨感

Please check PM.

原帖由 bb_yuen 於 09-1-14 18:31 發表
我本身有芭蕾舞經驗的,已考完 G.8 同Advance或許可解答部份問題la...

Character Dance 除了 Pre-primary and Primary外, Grade 1- Grade 8都有 character 部份(即土風舞,穿黑色高跟鞋及圓枱裙跳的),
http://www.rad ...

Dear bb_yuen,

係Ballet學校要學生考試,唔係家長要.我都唔想考,

做家長可以點做?

請指教!

They don't allow you to stop for one year?

I think that examination, somehow, is not bad but it depends on how you treat it. I will treat it as a milestone to measure the standard. If not up to standard, I will let my daughter to repeat.

原帖由 Flowerlam 於 09-1-15 11:31 發表
Dear bb_yuen,

係Ballet學校要學生考試,唔係家長要.我都唔想考,

做家長可以點做?

請指教!

原帖由 Crabtree 於 09-1-5 14:16 發表
想問一吓各位, 如果囡囡係扁平足, 後足(弓)外翻等腳部問題, 是否適合繼續 跳芭蕾舞呢?

小女都有扁平足,但學ballet多年後,情況反而得到改善。

原來可以改善到, 咁我就讓囡囡繼續學下去了.  謝謝.

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-1-15 12:50 發表

小女都有扁平足,但學ballet多年後,情況反而得到改善。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

香港芭蕾舞團青少年計劃

http://www.hkballet.com/2007/chi/education/whatsOn.html

幫姨生女問, 兩歲, kln side有咩ballet school介紹?

我想問吓大家有冇聽過米雪爾芭蕾舞學校呀? 唔知好唔好呢?

Anyone will go to HKAPA open day - dancing?