用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進

原帖由 穎妍媽咪 於 08-12-3 11:16 發表
請問grade 6 學"足尖"未?

去考Major(IF-A2)exam先會on pointe ga

Pink,blue,white,yellow係按高度,major exam全港公開考都係計cm排colour,而通常老師會將程度+能力+高度去group,因為同group相比分數會影響到ga...即一個好勁+一個麻麻.......會令到麻麻個更低分,而且同group高度要相約,到Grade 6有d要攬腰同Partner一齊跳,一高一矮攬唔到ga....但當然有例外,全級得1-2group,根本無可能顧到咁多

Can you explain more about what is "一所較有出路的ballet school"? Does it mean that there are some schools not good for higher grade? Thanks.

原帖由 5354 於 08-12-10 10:37 發表

我係一個超齡生,我同個女同校ga..hhaa~~個人意見

RAD children exam- PP(5yrs old)>rimary> Grade 1 to Grade 8,到Grade 5-6可以同時去考Vocational試(要on pointe la!)-IF,Inter,AF,A1,A2,即一年考2個試,年 ...

原帖由 馬媽媽 於 08-12-10 12:22 發表
Can you explain more about what is "一所較有出路的ballet school"? Does it mean that there are some schools not good for higher grade? Thanks.

例如借地方開班d,或一問學校教多樣興趣班d,到higher grade越越小人就會開唔成班,到時又要轉ballet school,通常technic都好難執得番

考澳州試d...ballet最認可係英國試,千奇咪浪費$$$

學校為錢/名氣多過教ballet,會偏重較'好'學生,有時大show出出去都係d學生,其他'普通'就一年一度大show,舞台experience小朋友都好緊要,廿年前我係好彩群,其他朋友就為考試而考試...有感而發

留意有d大校為慳錢請d國內或靚妹仔,質素....真人真事,今年十月去考major,同group全部係其他ballet school,有靚妹仔老師幫佢學生warm up,竟然問我個動作係咪咁做....驚...

我女跳第一間ballet school(我唔俾佢跳番母校),點知表演完幾十蚊張4R相,去表演要比錢先有得去,年幾後頂唔住走去依家呢間

I see. Would you mind PM your ballet school? Is it located in Kowloon side?

原帖由 5354 於 08-12-10 20:57 發表

例如借地方開班d,或一問學校教多樣興趣班d,到higher grade越越小人就會開唔成班,到時又要轉ballet school,通常technic都好難執得番

考澳州試d...ballet最認可係英國試,千奇咪浪費$$$

學校為錢/名氣多過 ...

原帖由 馬媽媽 於 08-12-11 10:36 發表
I see. Would you mind PM your ballet school? Is it located in Kowloon side?

no...@ Central ga.....pls check pm

Thank you. Please check PM.

原帖由 5354 於 08-12-11 11:47 發表

no...@ Central ga.....pls check pm

回覆 # 的文章

Hi 5354,
我女兒是你同學仔

原帖由 MM223 於 08-12-11 17:35 發表
Hi 5354,
我女兒是你同學仔

MM.......aiya....收埋幅相至duck la....你係邊個...快d講

Dear 5354,

好詳細呀!現在明白了.

不過,我想問
1)是否人人都可以考Vocational 試?有無年齡限制?
2)高級試會否很難合格?
3)如果拉不到根,是否很難去到高級?
4)大腿會否好粗?

謝謝!

回覆 # 的文章

Hi 5354,
真係睇到幅相先知.
唔開囡囡名啦!怕佢唔鍾意.不過俾D提示你,佢曾經借過件Leotard俾你的.知道未呀!

原帖由 MM223 於 08-12-12 18:08 發表
Hi 5354,
真係睇到幅相先知.
唔開囡囡名啦!怕佢唔鍾意.不過俾D提示你,佢曾經借過件Leotard俾你的.知道未呀!

omg....ca ca's mum....hhhhaaa...真係多謝佢,我件leotard考試前寄唔到HK,好down ar.....好彩得佢幫助jar!!! 我上兩星期收成績,希望ca ca都可以夢想成真!!!

by the way,你女女好乖,又勤力,樣樣自動自覺,我女第日有佢一半就好la!!

Flowerlam ,

1)是否人人都可以考Vocational 試?有無年齡限制? 有teacher肯簽個個都可以考,major試有年齡限制架,但我不太清楚
2)高級試會否很難合格? graded試多數pass架,major試要pass都唔難,不過考ballet 人一定朝Merit and distinction望,pass得5x分叫好差架la!!
3)如果拉不到根,是否很難去到高級?唔會拉唔到,我20年無跳都得,但一定要恒心
4)大腿會否好粗? 多數小腿有muscle,用錯力去跳先會架

Hi 5354,
首先恭喜你Intermediate有好成績!
E剛考完Intermediate都好失落,她告訴我好唔開心,因為暫時冇得去Ms Tse度跳舞.但冇辦法啦!中四真係好忙.所以我同佢講,下學期一考完試就即刻去跳,直到開學先停.
我知道你還繼續跳,加油呀!
其實你唔好咁讚E啦!Ms Tse度D囡囡個個都好乖!

原帖由 MM223 於 08-12-13 10:10 發表
Hi 5354,
首先恭喜你Intermediate有好成績!
E剛考完Intermediate都好失落,她告訴我好唔開心,因為暫時冇得去Ms Tse度跳舞.但冇辦法啦!中四真係好忙.所以我同佢講,下學期一考完試就即刻去跳,直到開學先停.
我知道你還 ...

thx!!我今次真係好好彩,考官整到腳,我之前exam全部cxl哂,我要等,最後考官坐輪椅監考,打定輸數ga la...原來今年個考官fail2個inter ar...嚇死!!!

係我都乖'女'架....hhhaaaaa

我會繼續考AF,但唔知一年得唔得,d pointe work好恐佈....老人家la我

我等ca ca回歸ga~~

tmr christmas party la,遲d post 相俾你睇la!!

Dear 5354,

如果皇家Grade2試有79分,是否一般,証書有很多細項,如何理解那一項比較重要?是否一定要級級考?可不可以到某程度才考一次,因學Ballet只是興趣.

Thanks!

原帖由 Flowerlam 於 08-12-16 14:59 發表
Dear 5354,

如果皇家Grade2試有79分,是否一般,証書有很多細項,如何理解那一項比較重要?是否一定要級級考?可不可以到某程度才考一次,因學Ballet只是興趣.

Thanks! ...

79...ok ga la...distinction lu!! 通常考得會級級考,最多容許一年唔考,再下一年double entry 2個grade or 因遲學會一年考2級. 考ballet好少跳考,我未聽過....最多係因年齡而無考前面d grade.

如果佢跳大校更加唔比la,細校都可以問下老師比唔比

Dear 5354,

謝謝你的回應!

其實唔想級級考的原因,是如果上到中學會比較busy,可能無時間,但我唔想放棄,我都知學任何都要付出時間和努力.

所以希望到時可以學業與興趣都應付到.

Bye

請問成績單的分項是代表什麽?

1.  Classical Technique
2.  Music - Classical
3.  Performance - Classical
4.  Study - Technique
5.  Study - Music and Performance
6.  Free Movement Exercises
7.  Rhythm and Character Exercises.
8.  Character Dance

1.  Classical Technique--(傳ballet)技巧...如:turn out,point toes,手腳位置,轉頭etc
2.  Music - Classical--(傳ballet)音樂感,節奏感
3.  Performance - Classical--(傳ballet)feeling,spacing,整體表現 etc
4.  Study - Technique--dance Technic(每grade選一隻dance ga jar)
5.  Study - Music and Performance--dance
音樂感,節奏感
6.  Free Movement Exercises-free movement有2-3隻,似modern dance ga
7.  Rhythm and Character Exercises.--土風舞節奏,表現
8.  Character Dance--土風舞隻dance,可考可唔考ga

回覆 # 的文章

小女4歲, 學校說可以考pp班, 但5月考試仍未足5歲.
(因其它學校要1月足5歲才可參加考試).
如再上grade, 未足歲數會否有影响?