用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進

I know that 小公主 provides courses of 'Ballet'+ 'Jazz'.  Is it good??

原帖由 silvia_ng 於 08-11-19 11:34 發表

我女係長沙灣廣場小公主跳呀。我女係兩歲四個女開始跳。

原帖由 ChinChinMammy 於 08-11-19 14:23 發表
I know that 小公主 provides courses of 'Ballet'+ 'Jazz'.  Is it good??

好好呀! 我女跳得好開心, miss lee又教得好! 5月時可以比我地家長睇一次上堂, 見到班上小朋友都跟到老師教既野。我女返到黎會跳返比我睇。價錢都ok, 如果一個月4堂就500, 一個月8堂就720。

有冇人知道曾雪麗好唔好?

我囡囡有位低她一年級的同學在那裏學了兩年,都好似沒多大進步,所以今年都轉了另一間Ballet School。聽說這間學校的學費都幾貴。
原帖由 gloriahung 於 08-11-19 19:52 發表

Silvia_ng
Is the kid attend the class alone (no need parent to attend)?

原帖由 silvia_ng 於 08-11-19 18:10 發表

好好呀! 我女跳得好開心, miss lee又教得好! 5月時可以比我地家長睇一次上堂, 見到班上小朋友都跟到老師教既野。我女返到黎會跳返比我睇。價錢都ok, 如果一個月4堂就500, 一個月8堂就720。 ...

原帖由 gloriahung 於 08-11-21 20:36 發表
Silvia_ng
Is the kid attend the class alone (no need parent to attend)?

係呀, 家長冇得陪架。不過有D小朋友咁細個可能會喊, 老師都比家長陪一次半次既。

妳囡囡是否2.5歲便開始學

原帖由 silvia_ng 於 08-11-21 23:29 發表

係呀, 家長冇得陪架。不過有D小朋友咁細個可能會喊, 老師都比家長陪一次半次既。

我覺得有些小教室比某些"大機構"教得好好多!

原帖由 gloriahung 於 08-11-19 19:52 發表

Dear MsChanChan,

如果5級先拉根,但小朋友(over 11 yrs old) 會唔會因太大年紀拉唔到,是不是耍放棄,有無方法可以改善?

Thanks!

香兒的芭蕾舞團有冇人學過?有冇任何意見可以參考?他們会比学生參加表演嗎?

原帖由 gloriahung 於 08-11-22 08:01 發表
妳囡囡是否2.5歲便開始學

我女係2歲4個月開始學。而家佢差唔多學左一年啦!

我囡囡由primary 跳到g3, 到ballet考試就很煩, 一定要補足堂, 每個星期上兩日, 如撞正學校考試就更煩, 時間上真很難安排, 但ballet考試的成績又不是很好, 所以有些想不繼續, 但囡囡就很喜歡到不得了

Dear Candylau,

Grade 5 is 3 lessons per week.

點解成績不好,有沒有想過是什麼原因?

我都擔心5級之後,如何安排時間和做唔做到高級的動作,
例如拉根等等......

Thanks!

原帖由 candylau 於 08-11-24 16:31 發表
我囡囡由primary 跳到g3, 到ballet考試就很煩, 一定要補足堂, 每個星期上兩日, 如撞正學校考試就更煩, 時間上真很難安排, 但ballet考試的成績又不是很好, 所以有些想不繼續, 但囡囡就很喜歡到不得了 ...

都係一個難題, 我囡囡E+GRADE 2, 如果佢考完試話唔學, 我都會由得佢.

原帖由 Flowerlam 於 08-11-23 19:18 發表
Dear MsChanChan,

如果5級先拉根,但小朋友(over 11 yrs old) 會唔會因太大年紀拉唔到,是不是耍放棄,有無方法可以改善?

Thanks!

其實都唔係grade 5 先開始,之前已經開始壓腿。 但考完grade 5 後老師嚴格好多。 小女的同學之前不能做到一字馬的經幾個月苦練,雖未完全做到但都差不多了。

唔使擔心啦,如果小朋友有興趣,同同學仔一切笑下叫下就會做到!

即是說:到了grade 6,同學們會做到一字馬.會否有小朋友真的做不到呢?

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-11-26 20:30 發表

其實都唔係grade 5 先開始,之前已經開始壓腿。 但考完grade 5 後老師嚴格好多。 小女的同學之前不能做到一字馬的經幾個月苦練,雖未完全做到但都差不多了。

唔使擔心啦,如果小朋友有興趣,同同學仔一切笑下叫下就會做到 ...

原帖由 *dora* 於 08-11-27 14:07 發表
即是說:到了grade 6,同學們會做到一字馬.會否有小朋友真的做不到呢?

小女有些同學仍未能落晒一字馬,但已經比前進步好多,再練下應該就可以。

After Grade 5, is it really required a lot of time to practise ballet? How many lessons per week?

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-11-27 14:43 發表

小女有些同學仍未能落晒一字馬,但已經比前進步好多,再練下應該就可以。

原帖由 馬媽媽 於 08-11-27 15:23 發表
After Grade 5, is it really required a lot of time to practise ballet? How many lessons per week?

My daughter takes two lessons per week but each last for 1.5 hours plus extra time for 拉筋,sit up 等。

我囡囡剛剛收咗通告,如果要考英國皇家芭蕾舞考試,Grade 5以上的同學需要每星期上3堂。
原帖由 馬媽媽 於 08-11-27 15:23 發表
After Grade 5, is it really required a lot of time to practise allet? How many lessons per week?