用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
樓主: sandrawun
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

yan321,

你報呢3間,雖然唔係一線,
但都係唔錯ge學校.一樣唔少人報.

其實啟思我都係最近開放日去過,
覺得環境幾好,不過當時至交表,
我都知已經冇乜位,所以冇報名.
反而課程深淺我唔介意,
如果小朋友返學返開心,我已經好開心ga la.

我之前問過d bk媽咪迦南playgroup ge 資料,
而家有時我都會pm問下迦南d野,
佢地評價都相當高,而且你都返緊lor,
最緊要係你自己ge感覺,有時真係人夾人緣,
而且每個人對老師要求都唔一樣,
咁你小朋友返得開唔心呀.

原帖由 yan321 於 08-11-13 13:55 發表
CKAU06:
我無報啟思呀!有D人話程度較淺,其實我首選係迦南,另外仲有報創價同九龍靈糧堂,我只報了這些二線學校。
丁丁諾:
雖然我唔係成日帶個女返PLAYGROUP,但我見D老師都唔差,好笑容,尤其我班的佩儀姐姐,佢好好人,有耐性。 ...

啟思環境好, 學校主重母語教育和活動教學, 這樣今小朋友在快樂中成長 (是在講座時, 校監說的)! 所以如果你唔介意程深淺, 我諗係一個好好的選擇; 但係啟思今年好多人報, 同咪已寄出acceptance letter, 但唔知現在有無位, 你有興趣可以問下有無位, 試試都無訪呀!

原帖由 CKAU06 於 08-11-14 10:39 發表
yan321,

你報呢3間,雖然唔係一線,
但都係唔錯ge學校.一樣唔少人報.

其實啟思我都係最近開放日去過,
覺得環境幾好,不過當時至交表,
我都知已經冇乜位,所以冇報名.
反而課程深淺我唔介意,
如果小朋友返學返開心,我已 ...

其實如果大家想英文好嘅, o甘麻煩大家去報國際幼稚園, 因為講得話兩文三語, 當然中文都著重啦. 仲有就係唔係間間幼稚園教嘅英文都係一樣, 如果o甘嘅話, 大家不如報屋村留下o個d 幼稚園, 因為都係一樣啫, 又點解要報迦南呢?

其實大家都知道迦南課程不嬲都唔差(學校教高半級), 當然無得同第一線學校比啦, 人哋所有嘢都教得深d, 但係咪比到小朋友開心呢? 無壓力呢? 依樣我就真係唔知啦!

不過可能我好彩啦, 又或者係教我兩個小朋友嘅老師都教得好好啦, 所以小朋友考小學時, 考4間,4間都收晒. 所以我到而家都對迦南課程相當有信心.

原帖由 BBR 於 08-11-13 19:50 發表
兩文三語你唔好信,主要中文教,一個星期只得1或兩堂普通話,英文米都係間間都會教個D,重未必係外籍教,佢地所謂兩文三語間間幼稚園都係架la,我個女個間就真係兩文三語,直情外籍做班主任,維多利亞都係,一個外籍一個普通 ...

The Chinese curriculum is quite good. Students will know a lot of words. For Waterloo Cannan, its PTU is very good.

P.S. It is easier fo u to find English courses than Chinese courses in HK!

醒目開學勳章

原帖由 yan321 於 08-11-13 13:55 發表
CKAU06:
我無報啟思呀!有D人話程度較淺,其實我首選係迦南,另外仲有報創價同九龍靈糧堂,我只報了這些二線學校。
丁丁諾:
雖然我唔係成日帶個女返PLAYGROUP,但我見D老師都唔差,好笑容,尤其我班的佩儀姐姐,佢好好人,有耐性。 ...

佢好好, 好錫我囡囡ka

醒目開學勳章

原帖由 CKAU06 於 08-11-12 21:58 發表
唉! 真係冇計呀!
其實我都好鍾意佢地ge環境,
但收唔收到呢....隨緣啦!

今年真係好多小朋友報k1,
我諗每間學校的要求都會變得高左,
之前見有媽咪話,佢小朋友讀緊n1,
佢地真係由playgroup直上,唔使面試.

如果 ...

咪就係我lor, 我係3月份報名,11月插班n1

丁丁諾:
我咪報返金巴倫道迦南囉,應該呢間最爆。

CKAU06:
啟思又係好爆架,其實而家迦南咁樣(機會咁微),我都有D想報埋啟思,但又見BK媽咪講,九龍塘校有部份人就算取錄咗,都叫佢拎住封信去第二區登記。所以我唸而家咁遲都係無架啦。
你呢?報了邊幾間?參考吓。因為我囡囡面試了3間,仲有創價未見,2間表現都唔多好,1間就OK,OK呢間係沙田浸信會,啱啱收到信收咗,之前都無同你講。不過呢間只係做定Back Up,驚無書讀, 如果有其他好d既,我都會放棄。

yan321,

我in左迦南,九龍城靈糧堂,
今日in埋聖三一曾肇添,
而家還有創價未in..

原帖由 yan321 於 08-11-14 20:03 發表
丁丁諾:
我咪報返金巴倫道迦南囉,應該呢間最爆。

CKAU06:
啟思又係好爆架,其實而家迦南咁樣(機會咁微),我都有D想報埋啟思,但又見BK媽咪講,九龍塘校有部份人就算取錄咗,都叫佢拎住封信去第二區登記。所以我唸而家咁遲都係無 ...

[quote]原帖由 midcochow 於 08-11-14 15:44 發表
其實如果大家想英文好嘅, o甘麻煩大家去報國際幼稚園, 因為講得話兩文三語, 當然中文都著重啦. 仲有就係唔係間間幼稚園教嘅英文都係一樣, 如果o甘嘅話, 大家不如報屋村留下o個d 幼稚園, 因為都係一樣啫, 又點解要報 ... [/quot

請問你考左邊4 間小學?

原帖由 ddby 於 08-11-10 14:11 發表
我仔仔係九龍塘迦南返n1,我問老師佢話我地可以直上k1,所以其實得好少位比新生.

是呀, 下學期就會派紙, 我都係呢個原因, 比囡囡讀迦南n1

囝囝考到九龍塘小學, 播道, 真道同聖方濟各英文小學.

原帖由 Janicelobby 於 08-11-16 11:12 發表
[quote]原帖由 midcochow 於 08-11-14 15:44 發表
其實如果大家想英文好嘅, o甘麻煩大家去報國際幼稚園, 因為講得話兩文三語, 當然中文都著重啦. 仲有就係唔係 ...

AGREE

原帖由 0604mama 於 08-11-11 13:44 發表
Cannon is good, but not just the best one for me.  So, I planned from Day 1 that I will change to other KG for my daughter with an aim to find stronger academic education from K1.

Nevertheless, if we ...

我個囡上星期返playgroup時比個老師推到佢成個扒左係度(因為佢爬左去老師度), 我都呆左.....佢仲唔扶番佢起身, 最後我自己扶佢, 我係度佢都咁對佢如果N1都係佢地教的話死緊啦!!! 一D愛心都冇:;pppp:

原帖由 丁丁諾 於 08-11-13 02:39 發表
我都好驚呀 ! 因為我個case同你相似, 我囡囡都係返九龍塘綠苗play group, 但k1無報九龍塘, 報麗港城個間, 但未出結果 !

九龍塘個間地方好大, 環境設施都好, 真係好吸引, 我之前都有諗過報九龍塘迦南, 但 ...

簽名被屏蔽

我女女亦係返緊金巴倫道迦南 n1,佢8月6日開始返預備班,佢係下午班Star fruit組,可能我比較好彩嗰班啲老師幾nice,職員我亦feel到佢地幾有禮貌和親切,九龍塘個間校舍算幾大和乾淨,因預備班頭三天是家長陪同一齊上,我地都覺得整體算okay,本來到2010年上K1諗住轉第二間,不過如果讀得開心都可能直上迦南K1啦,至於報名方面我亦覺得有嗌多啲人報名有做勢之嫌,不過我諗九龍塘school多數都係咁,而且諗深一層佢谷埋同一日interview對佢地可以更有成本效益,我印象中交$30報名費都攞返好多禮物,不過唔太記得係的乜,我相信佢地都唔係全心想掠水。

原帖由 hyto 於 08-11-11 09:37 發表
My son has taken part in both Cannan and KV interview.

Both od them did not give a very good impression to me.

In Cannan, I even didn't know the interview started as the teacher didn't say "Good m ...

me 2 in kv, 我個仔未玩完配對教材, 個miss”pop”一下收左,我個仔重:) 都無 .佢當時2 1/2 yrs six 咩jack, 又無讀n 班, 我覺得好好 , 好rush 呀,但我都明名校好多人in,唔想左佢地, 只係想見識下,我諗佢有一套教到小朋友好叻方法,我之後諗唔讀佢既小朋友都可以讀到好既小/中/大學, 所以,用了平常心去處理,總算體曾過明校係點

原帖由 midcochow 於 08-11-19 00:14 發表
囝囝考到九龍塘小學, 播道, 真道同聖方濟各英文小學.

嘩你個仔都好叻喎 ! 但係你有冇比佢係出面再報dcourse報呀 ?

我都覺得九龍塘迦南總校好揾老襯.我個仔是11/07出世,於今年二月開始就讀它的 Playgroup,就是想N1有位隨時有得插班才每月$1500去讀.即是已經用咗過萬元讀佢個Playgroup.

今天(8/9)去交表,老師已經話K1上午班已經收晒,下午得返好少位,但佢明明話昨天(7/9)才開始收表喎.個老師話因為有N1的學生直上,所以K1機會好微,叫我個仔報 N1喎,N1機會就好大喎.好老實,如果我係想我個仔做大仔,我就不用讀你個 Playgroup啦,我相信機會都會好大啦. 我好怒.

想問下嘉林邊果間好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題