用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
樓主: sandrawun
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

我也是1Nov interview 的, 以我所知, interview 日子編排係按小朋友出生月份所定的, 因我係9月中交from的, 但都要隔0甘耐先有得in, anyway, 真係唔知佢地的收生準則!!  至於係咪要賺錢而搏命接見小朋友, 我又唔多認同, 起碼interveiw後, 小朋友都有本精美貼子畫報丫, if 佢地只想"cap" 水, 洗乜晒呢筆錢呢??

本人唔太覺迦南有咩好,講啲miss nice,又一村呢間咪仲nice,而且大家質數都係差唔多,駛乜讀迦南咁受氣呢。

介意我加入講吓嗎? 我囝囝依家讀梗迦南n班, 可能我囝囝比較好彩, 班的老師好nice, 有問題亦主動搵媽咪傾!

以我所知, playgroup的學生係比較易入n班架, 而學校亦講過, n班學生可直升k班, 所以每年k班街外收生唔多!

我都相信你地的講法, 我朋友的囡囡讀另一班, 老師就比較靜啲, 每次都係我朋友自己主動去問老師囡囡的情況; 所以都幾講彩數...

不過我見playgroup好多人上, 仲以為好好, 又諗過如果我有一個細嘅, 都考慮比佢上吓... 點知果日傾開, 至知原來佢上嘅同n班差不多, 變相即係如果想讀佢幼稚園, 難道要由playgroup起, 讀n班入k班....

車! 間間學校都要收報名費家啦!! 點解淨係話迦南"掠"水啫!可能佢地預左實有n1的學生退學, 所以現在in定d人, 準備到時即刻比佢地補上呢?
又一村學校始終唔係九龍塘區呢!

大家都唔好唔開心la,
好過迦南ge幼稚園有好多,
被取錄左ge....咪開開心心lor,
如果冇被取錄ge....可能搵到間更好呢!!
唔好因為今次的"不滿".令小朋友感到壓力呀!

講真.....沒被取錄ge學生,
如果"爭取"得到ge,
又會唔會讀呢?我就唔會la,
我怕日後小朋友被"label"左......
學校又會唔會覺得我係一個好煩家長....

你問我的話,我都好鍾意呢間迦南ga,
環境好舒服,我之前遇過ge老師又好友善,
但交通對我嚟講...唔係太方便!!

大家加油!希望大家可以入到心儀ge學校.

其實每一間幼稚園都會o甘講o架啦, 唔好話幼稚園, 小學都係o甘話會優先處理有細佬妹d 學生tim, 但最後唔收就話間學校呃人呃錢, 好似對d 學校唔公平, 而且講真, 我由第一個睇到最尾依個家長, 都好似只係講緊interview 老師點唔識引導小朋友答問題(如果小朋友係都唔答, 唔通打佢咩, 小朋友只有2歲, 唔好諗住佢哋好似大人o甘), 老師點無奈性, 點無笑容, 收生少, 但收form收報名費多, 所以依間學校就唔好, 如果係o甘嘅話, 我諗全港幼稚園都有問題, 其實我希望家長理性d 去諗, 而且每間學校都有好處有壞處, 最重要唔好影響小朋友嘅學習. 最後希望大家搵到間適合小朋友嘅幼稚園.

I'm a Kln Tong Cannan N1 MaMa and I have to say that Cannan has provided a very happy environment to my daughter and has definitely trained her to be more independent just in a few months time.

Other BK mama don't just give up this chance as many N1 student will change KG when K1 (i'm one of them).  So, your chances are still there!  

Add Oil!!

My son has taken part in both Cannan and KV interview.

Both od them did not give a very good impression to me.

In Cannan, I even didn't know the interview started as the teacher didn't say "Good morning" to us and the kid but I asked my son to greet the teacher. You know, there are a number of round tables in a small room and it was quite noisy there.

In KV, everything is rush. When we entered the room, the teacher didn't greet us and said "Hurry Up! Come here! Sit down!" and she just tried to finish what she want to ask. She just asked the questions once and skipped to the next question if when my kid tried to think about the answer. The whole interview is about 2 minutes.

I can say they are robots during the interview...I am not sure if the result is reliable...

But they have a day-off on Monday after the interwiew...

You know, we are also choosing...

原帖由 stone940828 於 08-11-10 23:26 發表
大家都唔好唔開心la,
好過迦南ge幼稚園有好多,
被取錄左ge....咪開開心心lor,
如果冇被取錄ge....可能搵到間更好呢!!
唔好因為今次的"不滿".令小朋友感到壓力呀!

講真.....沒被取錄ge學生,
如果"爭取"得到ge,
又會 ...

講真, 見佢個 interviewer 係咁o既質素(無耐性, 無愛心). 佢肯收我個女. 我都唔會俾佢讀. 我冇理由把我最寶貴的小朋友. 放到一個唔會懂得珍惜她的人手上嘛. 同時... 對呢間咁o既學校, 亦都幾失望囉. :;pppp:

回覆 # 的文章

其實會唔會剩係九龍塘迦南先係咁, 阿仔見麗港城個間又好似ok喎, d 老師都有禮貌啊.

原帖由 LovelyBB06 於 08-11-10 23:21 發表
車! 間間學校都要收報名費家啦!! 點解淨係話迦南"掠"水啫!可能佢地預左實有n1的學生退學, 所以現在in定d人, 準備到時即刻比佢地補上呢?
又一村學校始終唔係九龍塘區呢! ...

收報名費無話唔o岩. 不過佢收咁多人報名費, 但係派出o黎o既學位得咁少. 好難唔會比人懷疑佢係話收生為名. 收錢為實囉.

仲有. 教統局的香港學校分區表上係冇九龍塘區. 只有九龍城區. 迦南亦都唔係乜野九龍塘. 請查清楚.

醒目開學勳章

老實講,我上年同亞囡interview迦南經驗唔差,學校亦企理。 老師俾我的感覺尊業,細心有耐性! even亞囡當時唔係好合作, 個老師都非常有經驗地引導小朋友; 雖然最後考到我都冇去讀, 不過印象真的不是太差呢!

我覺得一o黎唔係間間學校有n1, 二o黎n1讀完唔讀k.1, 唔代表間學校唔好, 大家都知很多家長只係搵間學校讀n.1原因, 只係為左小朋友早一點適應, 其實一早已諗好考一d 所謂名校及有中小學幼稚園嘅學校.

原帖由 sandrawun 於 08-11-11 08:56 發表
如果間學校咁好,讀完N1咪升K.1囉,為咩要轉校?

其實每間幼稚園都得很少學位, 我相信大家家長都知道, 好似民生, 啟思o甘都係得好少學位, 但都不停收o甘多人報名費, 民生今年好似話有5000人考, 但佢哋學位又得o甘少, o甘唔收o個d 4760個咪又話呃錢咩? 其實如果大家一早知道間學校係呃錢嘅話, 點解又要去報名, 比人呃呢? 而且正如你o甘講, 分區表上係冇九龍塘區, 只有九龍城區, o甘全部九龍塘學校都係九龍城區啦, 而且就算係九龍城區又有乜問題呢? 我相信所有家長幫小朋友選學校時, 最重要係睇間學校係課程. 唔係地點lor.

原帖由 tscr701nt 於 08-11-11 09:54 發表

收報名費無話唔o岩. 不過佢收咁多人報名費, 但係派出o黎o既學位得咁少. 好難唔會比人懷疑佢係話收生為名. 收錢為實囉.

仲有. 教統局的香港學校分區表上係冇九龍塘區. 只有九龍城區. 迦南亦都唔係乜野九龍塘. 請查 ...

原帖由 sandrawun 於 08-11-11 08:56 AM 發表
如果間學校咁好,讀完N1咪升K.1囉,為咩要轉校?
Cannon is good, but not just the best one for me.  So, I planned from Day 1 that I will change to other KG for my daughter with an aim to find stronger academic education from K1.

Nevertheless, if we didn't get any other offer at the end, I'll be happily staying at Cannan.  So, I think it might not be the best KG, but not a bad one to my standard.

其實我中肯d咁講啦。
我自己就係9月尾交咗表,但我有個朋友响10月中左右打去查詢報k1事宜,當時d老師話已經滿哂額,不接受報名,所以我朋友連報到報唔到名添;所以我相信就唔係話人人都收$30報名費嚟呃錢既。
至於interview當日,面試既老師的確有d急趕,好似有個媽咪所講,佢問完一題問題之後,個小朋友可能未有即時反應,佢已經問第二題啦,整個過程其實真係好快。
同埋我覺得昨日我打電話返去同校長查訽,佢又真係比較無耐性答我,想快d收我線,又話搵主任覆我,到時真係唔知佢會唔會覆啦....
但係我囡囡而家返緊playgroup既老師又好好喎,係真係好好笑容,試過有次我同佢查詢上k1的資料時,佢真係好詳細咁解釋,同即刻幫我打去幼稚園部查詢添。
所以可能真係咁大間學校,有咁多老師,梗有d好,有d唔好啩。
所以我都唸住平常心啦,如果佢比我waiting既,到時佢再通知我有位咪讀,無位都算啦。
只不過我最唔明就係,點解唔係待全部人見哂之後,先比咗係本校既n1同playgroup優先,然後先再比非本校生呢?
因為我見响迦南topic入邊,有d小朋友响10月面試仲收埋添,反而我係playgroup既仲無優先。真係唔知佢收生準則係點。

讀完n1唔揀本校讀k1既原因好簡單。
有部份人係唸住比佢讀n1操fit咗之後,跟住去見一d一線既學校,如st.cath、根德園、培正、民生等等
話哂呢間响九龍塘區此終都只係二線學校

11月1日先interwiew playgroup學生,
會唔會好似之前位媽咪講,
真係以出生月份咁面試呢?

因為我諗playgroup的學生,
大多都未夠2歲吧!
會唔會係希望等小朋友大多dd,表現好d呢?
只係我自己諗咋,因為我知有校interview時,
會分批差不多年齡ge小朋友一齊in...

原帖由 yan321 於 08-11-11 14:55 發表
其實我中肯d咁講啦。
我自己就係9月尾交咗表,但我有個朋友响10月中左右打去查詢報k1事宜,當時d老師話已經滿哂額,不接受報名,所以我朋友連報到報唔到名添;所以我相信就唔係話人人都收$30報名費嚟呃錢既。
至於interview當 ...
‹ 上一主題|下一主題