用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 ...
樓主: Callas
go

香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 BoBo1021 於 08-11-13 13:26 發表

K2上學期已經要寫字啦.

有心啦, 小姐仔冇受影響, 好似係K3既小朋友受影響多d.
希望佢哋快d康復啦.

Is so good that they don't need the student to write in K1 which i know some kinder did.
As i know, in LLT, they will give them some activity cards or read aloud card, to present to friends,  they have the quota, then hand back to school, which i think is very fun.
They ask them to present in front of the school mates to train their confidence and brave, hv SMM have this too?
Thanks!

原帖由 Callas 於 08-11-13 14:10 發表

Is so good that they don't need the student to write in K1 which i know some kinder did.
As i know, in LLT, they will give them some activity cards or read aloud card, to present to friends,  they h ...

去年佢哋有個英語活動月, 有本活動冊俾小朋友返屋企同家人或朋友一起做(eg. 唱歌仔, 畫圖畫).
今年好似話會加埋普通話添.

原帖由 BoBo1021 於 08-11-15 13:11 發表

去年佢哋有個英語活動月, 有本活動冊俾小朋友返屋企同家人或朋友一起做(eg. 唱歌仔, 畫圖畫).
今年好似話會加埋普通話添.

Thankyou for your detail descripton, Bobo1021
咁SMM 的中英程度如何, 是不是no native teacher for both language?
上英文課是否全英話對話呢(same with mandarin lesson), 或是加插cantonese lei?
唔該曬

原帖由 Callas 於 08-11-15 22:07 發表

Thankyou for your detail descripton, Bobo1021
咁SMM 的中英程度如何, 是不是no native teacher for both language?
上英文課是否全英話對話呢(same with mandarin lesson), 或是加插cantonese lei?
唔 ...

佢哋上英文堂係要全英語對話架, 普通話亦一樣, 連平時小朋友見到英文或普通話老師, 都會用英語或普通話叫老師架.

嘩!! 好厲害!!! 但有沒有小朋友做唔到??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-16 10:24 發表

佢哋上英文堂係要全英語對話架, 普通話亦一樣, 連平時小朋友見到英文或普通話老師, 都會用英語或普通話叫老師架.

原帖由 七點半 於 08-11-17 12:15 發表
嘩!! 好厲害!!! 但有沒有小朋友做唔到??

小朋友適應力好強既, 多數都會好快適應.

咁都唔錯...我見有好多人都話聖大唔錯...我真係有d擔心女兒考不到或又是下午班...

原帖由 BoBo1021 於 08-11-17 13:33 發表

小朋友適應力好強既, 多數都會好快適應.

原帖由 七點半 於 08-11-17 17:25 發表
咁都唔錯...我見有好多人都話聖大唔錯...我真係有d擔心女兒考不到或又是下午班...

隨緣啦, 唔好俾壓力小朋友呀, 只要佢鍾意間學校, 佢就會讀得開心. 而你就可以放心啦.

我昨晚看見女兒學校的report...原來佢地n1已經要讀英文, 中文, 常識及語言訓練...我見女兒都算跟到, 所以我想問聖大程度深唔深, 每天的schedule又是怎樣??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-17 22:11 發表

隨緣啦, 唔好俾壓力小朋友呀, 只要佢鍾意間學校, 佢就會讀得開心. 而你就可以放心啦.

原帖由 七點半 於 08-11-18 09:16 發表
我昨晚看見女兒學校的report...原來佢地n1已經要讀英文, 中文, 常識及語言訓練...我見女兒都算跟到, 所以我想問聖大程度深唔深, 每天的schedule又是怎樣??

...

程度唔算太深, 佢哋每日好忙架, 有唔同既活動區俾佢哋自由選擇去玩, 又要去一d特定既活動(eg, 英文, 普通話, 音樂, 體能等), 所以多數放學如果搭校車都一定會瞓咗覺.
‹ 上一主題|下一主題