用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 ...
go

香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 [複製鏈接]

各位,

你會揀那一間呢? 請give comments! Thanks!
   0    0    0    0

原帖由 Callas 於 08-11-9 22:37 發表
各位,

你會揀那一間呢? 請give comments! Thanks!

香港靈糧堂幼稚園, we love this school after the interview on Sat.  It was because our kid is not fluent in Cantonese, so the teachers and the principal were talking to her in English which we didn't get the same in some famous schools in central western district.

We can't make any comment on 天主教聖瑪加利大幼稚園, but i was told it's a good school, too far for us though.

我會選聖大, 因為我參觀過學校, 感覺都ok, 而且我睇過派位, 聖大就比較集中, 而靈糧堂就比較散d...

原帖由 Callas 於 08-11-9 22:37 發表
各位,

Thanks for your information!
I have heard a lot of good comments about Ling Liang Church Kinder, but seems seldom heard people comment about St. Margarate which i want to know more too........

SMM is a very good kindergarten, with Catholic background.

I prefer SMM to LLT.

原帖由 Callas 於 08-11-11 10:52 發表
Thanks for your information!
I have heard a lot of good comments about Ling Liang Church Kinder, but seems seldom heard people comment about St. Margarate which i want to know more too........

我有好多朋友都讀香港靈糧堂幼稚園, 不過佢地話讚石山都好好, 而且佢地既功課唔多, 多數都係以玩的為多......但有D家長就想多D功課, 因為感覺上好似學到多D野

原帖由 bebemommy 於 08-11-11 11:36 發表
我有好多朋友都讀香港靈糧堂幼稚園, 不過佢地話讚石山都好好, 而且佢地既功課唔多, 多數都係以玩的為多......但有D家長就想多D功課, 因為感覺上好似學到多D野 ...

Yes, i hv heard of that also, but if a school can trained a creative and initiated mind, happy and courtesy character, the academic part is comparatively less important for me, as the 'moral' is much easier for a child to develop natural in their peer group and teachers, apart from parent.  
For the academic side, as far as in the kindergarten stage, maybe i can provide her some extra activities or teach her at home,  some more excercise in K3 to prepare for the primary life. Please comment.......as i heard that graduates of some kindergarten seems difficult to adapt primary life, is it true?

原帖由 jlmammy 於 08-11-11 11:01 發表
SMM is a very good kindergarten, with Catholic background.

I prefer SMM to LLT.

Dear jlmammy,

Can you tell me more about the good thing about SMM? As i know really little about it.
And why you prefer it to LLT? Thanks!

SMM係活動教學, 小朋友從遊戲中學習, 功課幼班每日一樣, 唔算太多, 每班大約二十幾至三十人, 但係有3位老師.

我想請問smm的k1大約是學什麼??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-11 13:48 發表
SMM係活動教學, 小朋友從遊戲中學習, 功課幼班每日一樣, 唔算太多, 每班大約二十幾至三十人, 但係有3位老師.

原帖由 七點半 於 08-11-11 14:25 發表
我想請問smm的k1大約是學什麼??

佢地有唔同既主題去學習既, 有普通話及英文上既. 小朋友會分區學習, 師生比例大約1:10到啦.

原帖由 BoBo1021 於 08-11-11 19:47 發表

佢地有唔同既主題去學習既, 有普通話及英文上既. 小朋友會分區學習, 師生比例大約1:10到啦.

gum多唔多親孑活動和同家長溝通呢? 品德教得好ng好呢?
似乎多數比較喜歡SMM, why 呢?
SMM比 LLT 仲有何優勝呢? Thanks

原帖由 BoBo1021 於 08-11-11 19:47 發表

原帖由 Callas 於 08-11-12 20:01 發表

兩間都幾大唔同!

1. 宗教: LLT係基督教, SMM係天主教.

2. 教學方法:
LLT係活動教學中的典範, 小朋友愉快學習! 用晶晶出版的教科書, 所以相對會好淺! 如果妳想第時考聖保祿等的傳統學校, 就會好辛苦, 兼且果挺學校都極少收LLT的學生, 大家的path唔同!
SMM的教學方法甚好, 唔係催谷, 小朋友亦都開心讀書, 接駁小學亦都無問題, 同埋升學成績理想!

中意邊種教學方法, 就各花有各眼啦! 睇下家長buy邊套!

3. Hardware & Software:
睇下教統局的師資分析&視學報告就會知道邊個係你杯茶!

4. 品德唔但之係親子活動! 品德係要有個環境來慢慢build up到, 仲要家校合作! 個人感覺SMM的宗教氣氛會濃厚些, 加上學校老師&嬸嬸都有耐性&有愛心, 咁小朋友自然會乖些!
希望幫到你!

原帖由 jjtseung 於 08-11-12 21:31 發表

兩間都幾大唔同!

1. 宗教: LLT係基督教, SMM係天主教.

2. 教學方法:
LLT係活動教學中的典範, 小朋友愉快學習! 用晶晶出版的教科書, 所以相對會好淺! 如果妳想第時考聖保祿等的傳統學校, 就會好辛苦, 兼且果挺學校 ...

Dear jjtseung,

好多謝你的helpful information.
聪講LLT teachs a creative mind and loving character, is SMM the same?
Do you mean that SMM 課程較深 或有其他因素令學生言容易 adapt traditional primary school?
K1 要寫字嗎?

[SMM的教學方法甚好, 唔係催谷, 小朋友亦都開心讀書, 接駁小學亦都無問題, 同埋升學成績理想!]
可唔可以舉些例孑呢?

Sorry for so many questions.
Thankyou!(sorry that i type in eng. sometimes, as 手寫版好慢)

原帖由 Callas 於 08-11-12 22:32 發表
Dear jjtseung,

好多謝你的helpful information.
聪講LLT teachs a creative mind and loving character, is SMM the same?
Do you mean that SMM 課程較深 或有其他因素令學生言容易 adapt traditional primary  ...

You are welcome!
我打國語拼音, 所以較快!

關於LLT的說法係岩ge, 活動教學係可以build up a creative mind... 我認為創意對孩童的早期教育很重要!  loving character就見人見智, 好睇個小朋友自己& the family, you know what I mean?

我覺得SMM唔係深, 係適中! 佢都係在遊戲中學習, mix with多元化教學方法! 你睇下佢地的學生活動就會明我講mud, 一樣係多元化+創意!
http://www.stmkg.edu.hk/html/frame.htm

可以順利銜接小學而唔係勁催谷學生, details佢地究竟點做, 我就不得而知, 希望有些SMM學生的家長可以解答!

SMM 既K1唔洗寫字, 功課係畫線, 填顏色等, 有親子功課, 父母要幫手找資料俾小朋友回校同其他小朋友分享.

到K2每日要寫一頁中文字(大約20個字), 及一頁英文或數字 (大約10幾個字).

K3好似要小朋友學寫手冊, 每星期有2日要自己帶茶點, 所以小朋友升小學好快適應到.

至於LLT唔太清楚, 只聽過有K3小朋友要去補習, 學寫中文字.

唔該Sai兩位
SMM is very good too, we will hv the interview in Dec.  Hope that we can get a place la.....

K2 上學期定係下學期開始寫字呢?? 另外, 聖大因流感要停學, 你小朋友有沒有受影響? take care!!

原帖由 BoBo1021 於 08-11-12 23:55 發表
SMM 既K1唔洗寫字, 功課係畫線, 填顏色等, 有親子功課, 父母要幫手找資料俾小朋友回校同其他小朋友分享.

到K2每日要寫一頁中文字(大約20個字), 及一頁英文或數字 (大約10幾個字).

K3好似要小朋友學寫手冊, 每星期 ...

原帖由 七點半 於 08-11-13 12:02 發表
K2 上學期定係下學期開始寫字呢?? 另外, 聖大因流感要停學, 你小朋友有沒有受影響? take care!!

K2上學期已經要寫字啦.

有心啦, 小姐仔冇受影響, 好似係K3既小朋友受影響多d.
希望佢哋快d康復啦.
‹ 上一主題|下一主題