用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 終於見完民生喇
樓主: fc1668
go

終於見完民生喇 [複製鏈接]

看到很多家長interview完的留言, 我想借個位講幾句話, 我囡囡現讀k1班, 其實, 大家覺得interview時兒戲, 我估主要原因係因為interview時實在太多人了, 試想想一日要面見5000位幼兒, 有時唔係老師唔想問, 而係礙於時間有限.
至於有家長話唔知收生標準, 我自己覺得民生唔係要收好叻的小朋友, 同我囡同班亦有細囝細囡, 反而民生在乎家長與孩子的關係, 所以民生用觀察形式interview, 老師可以從旁看家長與孩子的親子關係.
另外亦有家長提到老師無愛心, 這點我絕對唔認同, 我囡囡的老師好關心小朋友, 跟小朋友跟得好足, 囡囡在校有任何問題都會聯絡家長, 我囡囡亦好鍾意老師, 好鍾意返學.

~以上只是我個人的意見和感受.

bbmuimui,
Hihi, I agree...
Too many candidate...
My son is in K2.  He love his school and teacher so much.  And, I sometimes even receive the phone calls from his class teachers.  They are very kind.  

It is not a school to train the kids to be very outstanding but one the kids love to learn and emphasize on good family relationship.

Anyway, my son can read all the books when come back home ...and the reading programmes ...stimulate him to read a lot...

Honestly, my son and my daughter also interviewed some other schools.  I don't think any of them give me the impression of very good arrangement in the process of interview...

The choice of kindergarten is of course up to you all ... But, if just look at one angle and give comments...it's not the proper way..Try to seek more advice from others first.  

Hope u all find a good kindergarten.  And, no matter how good the school is...., more communicate with kids...

^_^

外籍teacher 會計分嗎?  At my classroom, 1 local teacher mark 1 table, and that 外籍teacher asked my BB only for my table, but my BB didn't answer any questions

見完民生,覺得學校的整體安排真的有很大問題!我和老公帶埋大仔同細仔到校,首先要在窄窄的行人路排隊,巳經好唔好,接著有老師阻止我們入內,說只可以二位家長陪同小朋友入內,咁我老公即刻問佢咁唔通要我個大仔响門口等咩?(佢6歲)咁即係叫我老公唔好入啦!
入到去我唔記帶出世紙正本,叫我老公拎番比我,我响門口等佢,個老師又同我講話我老公可以有信入嚟,吓
咁即係你又比佢入啦?
咁我同細仔入到去,每一個童軍都好盡責咁問我見幾多號室(係每一個),咁我即係比人問左好多好多次!上到課室場面混亂,十幾個小朋
友加十幾個家長,外耤老師不是所有人都有傾計,其餘3個老師又沒有分配清楚,有小朋友問完又問,有小朋
友不太回應老師問題,老師說好,轉頭再問,接著又沒有轉頭再問巳可離開,吓咁即係點呀?最終出世紙正本當然完全沒有看一眼,咁叫人帶來做咩呢?
完全給人很公式的感覺!太多人可以分多1日見啫,如果咁樣見法,同唔見又有咩分別呢?
小學幼稚園加埋我都見過十幾間,呢間既見法同安排真係...........都唔識形容!

不用show出世紙正本? 我interview個日無帶正本, 民生要我3日內帶返張正本去校務處俾佢check wor.

我大女依家讀緊k.3, 回想當日面試同今次細仔去見相差非常大.

大女嗰時係小學班房見, 每個時段10個小朋友, 係一個課室等, 無玩具呀, 啲小朋友如果係第8, 9, 10個都等幾耐呀.  見就係第二個班房見, 老師係每次見一對親子, 大人係班房尾, 小朋友係班房頭, 兩個老師係裡面, 非常認真.

今次細仔見係返幼稚園班房, 我都有啲出奇, 好以一般稚幼園咁, 一大班小朋友係同一個班房, 老師見完一個再一個, 等小朋友可以係處玩.

各有各好啦, 其實點做都唔會完美.

I think too much application in Munsang. and they need to complete it in one day. It's the only method!!

原帖由 coeyyeung 於 08-11-18 08:43 發表
I think too much application in Munsang. and they need to complete it in one day. It's the only method!!

咁點解佢地一定要一日完成先, 咪就係唔想浪費佢地自己既時間囉...我阿仔會見創價, 原先一路都係話22-23/11但係後來收到信, 因為佢地收到太多申請所以會加多一日...係29/11 in..雖然我未in..但係人地起碼會付出多d時間呀..

覺得好多學校可能都係有好多申請,從申請表資料己經做咗一次screening再shortlist一批出黎,咁再加埋佢地in既表現就作決定...佢地既criteria可能係,大仔,有讀nursery,家庭背景...呢d可理解之不過我覺得munsang門面功夫做得唔係咁好睇囉..

雖然,我都覺得今次民生o既面試欠妥善,但我又覺得唔可以單單憑面試o既模式and老師表現而去決定是否選擇呢一間學校。

大家試想想,同一日有咁多人面試,早o個批o個o的,可能會見到老師和顏悅色,下午in o個o的,可能會見到o的老師無表情,又黑口黑面咁。換轉係你,同一日,要不停去做同一樣野,你都一樣會好攰,會無表現吧!!!

我in o左另一間學校,個情況就如大家所講o既,老師黑口黑面,無表情,問野好求奇,但因為我係下午4點先in,佢地已經做o左一日野,所以我都好體諒佢地。呢間學校係同區點名讚好,老師很有愛心的學校呢!我唔會因為面試o個日見到o既,就一口否定老師沒有愛心。

民生面試當日,單單見童軍o既表現,我已經覺得好好。可能我早in(9am),老師面試好好,好nice,我見隔離位小朋友唔答問題,佢都會引導佢去答。

I think the arrangment is better than St. Cat. At least my daughter played happily during the interview and didn't feel the pressure.

有家長提意民生做多一日INTERVIEW, 其實民生亦有一定難處, 我小朋友讀民生K1, 每個星期六, 民生都會有興趣班, 例如畫班及舞蹈班俾民生的小朋友參加, 如果要開多一日INTERVIEW, 我相信對學校本身的行政亦有一定影響. 不過, 始終果句啦, 民生真係一間好學校.

回覆 # 的文章

請問當天要交一張由家長填寫點解要選民生的那封信重要嗎?如果家長寫得好,合他們意,不知道會增加取錄的機會嗎?還是只看當天bb和家長的表現呢?
徵求電影"似水流年Homecoming"VCD或DVD!!!!! 本人受朋友所托,尋找這套電影的VCD或DVD,可惜至今還找不到,不知有沒有朋友能割讓呢?

應該係睇運氣

但係若然連問卷都答得 "求其", 又怎可能令學校去考慮取錄呢???
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

我都覺得民生面試做得不夠妥善, 整體嚟講印象麻麻, 感覺唔到學校有幾重視今次面試,老師亦表現唔到愛心. 至於面試形式, 我只能說環境太嘈, 連埋家長有成廿幾人喺間課室裡面, 未in嘅家長就有佢地講, 有啲小朋友爭玩具. 老師有老師問問題, 小朋友唔答就算, 好似冇用心去in. 試問係啲咁嘈吵+迫嘅環境, 小朋友又點會專心?? 又點會有好表現??  我小朋友都冇好表現, 結果都應該係睇運氣.
‹ 上一主題|下一主題