用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 終於見完民生喇
go

終於見完民生喇 [複製鏈接]

今日終於見完得唔得都好都叫做完成左,今日面試都唔似人地講得咁困難既,好輕鬆又夠快唔駛等成個鐘,真係20分鐘搞掂
   0    0    0    0

原帖由 fc1668 於 08-11-9 01:27 發表
今日終於見完得唔得都好都叫做完成左,今日面試都唔似人地講得咁困難既,好輕鬆又夠快唔駛等成個鐘,真係20分鐘搞掂

just change from this year!

yes,我個囡舊年in都係分開見ga,maybe因為今年轉左新校長啦, anyway,祝你小朋友成功.

原帖由 bbmuimui 於 08-11-9 02:11 發表
yes,我個囡舊年in都係分開見ga,maybe因為今年轉左新校長啦, anyway,祝你小朋友成功.

見完之後對呢間學校印象唔係咁好.

點解呀?

點解呀!可唔可以分享下呀!
我本來都有報民生,
但最後都係沒有面試,
當然我自己就唔會覺可惜,先作決定.

今年的安排,好似有好多家長唔太滿意,
但我自己又覺得呢種面試方式,
小朋友冇咁大壓力喎!

原帖由 jojoplanet 於 08-11-10 10:06 發表

見完之後對呢間學校印象唔係咁好.

我第一間in既係又一村, 感覺好好, d 人好親切, trainingpreparation咁, 你唔好理佢真定假起碼你覺得佢地又heart, 星期六早上我in咗協和先既, 感覺都係一般, 係等緊既時候阿仔因為個波"look'咗出班房出面, 當時有兩個先生係度傾緊計阿仔行出去攞返, 佢地都係無理佢....in既時候係一張長枱有6-7個小朋友加家長, 咁一路玩就問下小朋友, 問下我野咁...總括佢先生比我既印象唔係咁專業....但係去見民生時, d先生同樣比到呢d感覺我,

但係in既過程仲衰過協和,因為佢間房大d,有三張長枱,每張有5-6個小朋友,你可唔可以想象到有幾嘈。我個張枱d小朋友都係2.5歲,但係我個仔係未夠2歲,我之前都係bk知道d媽咪話佢地都係偏向選大仔,我預咗唔得當係比bb一個經驗啫,我見個先生問其他人係有心機d,問我同bb就好求其咁.佢地比我既感覺係覺得自己學校好醒唔憂做咁...唔係只係我覺得我朋友都有in..都係覺得d先生無愛心..

原帖由 stone940828 於 08-11-10 10:15 發表
點解呀!可唔可以分享下呀!
我本來都有報民生,
但最後都係沒有面試,
當然我自己就唔會覺可惜,先作決定.

今年的安排,好似有好多家長唔太滿意,
但我自己又覺得呢種面試方式,
小朋友冇咁大壓力喎!

...

之前果日, DADDY 同妹妹IN 過本區另一間...佢話INTERVIEW 既SITUATION 大至一様...都係OBSERVATION 為主...

今年妹妹都有INTERVIEW, 但DADDY 同佢入去, 所以我同仔仔係出面等...我大仔時, 都係DADDY 同佢去INTERVIEW...因為果年岩岩妹妹出生...DADDY 話比以前简單好多...家下妹妹係細女(接近兩歲), 比起哥哥當年(接近3 歲), 所以可以話MUG 都唔識...迫唔來...佢得自然做到...但係自侓(食飯, 自理能力相)好過哥哥...心諗係咁短INTERVIEW, 係睇唔到D MUG...收佢CHANCE 可能唔多...我報區外只有呢一間,...不過, 可能因為咁....縱使我希望兩兄妹同一間學校...我又好輕鬆...相信一定有一間幼稚園收佢...起碼, 同培正比起來, 妹妹有CHANCE IN 先...都幾阿Q架....

果日, 我係出面等...我印象好深...唔係學校...係有兩位家長...有個女家長遲到, D 童子軍叫住佢, LEAD 佢去課室,竟然XXX...罵個童子軍...佢唔係好大聲..不過係正我同阿仔前...HUH...

另外, 係出口等, 又有一位男家長唔肯聽過小童話講企後D...個小童子軍仔好有禮貌咁解釋老師叫佢地呼籲D 家長合作...之後..果位家長EEOO咁話佢...HUH, 可能D 家長好緊張, 又無留意呢D唔起眼 小童子軍仔...但係我欣賞佢地盡己份...

I didn't think the arrangement is that impressive anyway..  especially the powerpoint presentation, it is not informative. Parents are just there, waiting, and they don't even bother offering a Q&A session.
我係爸爸! 大家請多多指教

Oh..my interview was at 4:30 pm and didn't have any presentation wow...and before I called to check if there was any briefing to parent and they said NO.

原帖由 Jackdude 於 08-11-10 16:38 發表
I didn't think the arrangement is that impressive anyway..  especially the powerpoint presentation, it is not informative. Parents are just there, waiting, and they don't even bother offering a Q&A se ...

我星期日都同個囡去in咗, 印象麻麻, d先生好似唔係好俾心機佢咁啱問著我個囡的弱項colour, 跟住佢都冇再問佢其它嘢
但隔離果位小朋友答到佢d問題佢就問佢好多嘢, 唔鐘意佢哋咁囉, 顏色唔識你可以再問吓其它都得但佢就咁算啦
所以唔係幾好俾我個感覺係要子識嘢果d小朋友先得囉
同埋如果小朋友答得佢d嘢唔多佢同家長的談話都係冇乜兩句

嘩!!聽講有外籍老師面試,好彩我個仔見慣外籍朋友所以沒有怕羞,相反也看到其他bb的面試,很能夠看到真實的一面,書得也服!!!!

嘩, 咩有外籍人咩,唔覺既?果日iNTERVIEW係真係幾嘈架,10幾個小朋友係間房度,都唔知聽唔聽到佢地答野野既,不過是但啦,反正答晒問題又唔一定收既,是是但求求其啦,最緊要亞仔玩得開心 到最後咩學校斬無我都無法~

I also feel the progress of the interview is not so impressive. Quite noisy, many people in one room. Teacher 無愛心. only ask 2 questions for my child. (1) 你玩咩?(2)你叫咩名? (3) Bye Bye

妳都好過我見果個,個老師又係無咩愛心咁,見我個女答得唔好,就好尤其咁問我兩句就算,全程黑口黑面,連拜拜都無一句,認真無禮貌!

原帖由 jojoplanet 於 08-11-10 17:07 發表
Oh..my interview was at 4:30 pm and didn't have any presentation wow...and before I called to check if there was any briefing to parent and they said NO.

Hi Jojoplanet,

The presentation i refer to is for parents who waited outside while baby is having their interview.

My wife went into the interview with my daughter, while I attented the interview. but trust me, you didn't miss anything AT ALL!!!
我係爸爸! 大家請多多指教

I see...well....even if they accept my son, I even won't pay the reservation fee.....those teachers disappointed me so much...

原帖由 Jackdude 於 08-11-11 13:11 發表

Hi Jojoplanet,

The presentation i refer to is for parents who waited outside while baby is having their interview.

My wife went into the interview with my daughter, while I attented the interview ...

I also have same feeling with sweetcouple. 好似內定左, Interview 只係做樣比父母睇.唔想我地問唔公平.

o個日interview o個個老師總共兜左三個圈,問左我個囝囝同埋我共三個問題:
1)問我個囝囝:你叫咩名呀?你幾多歲呀?(我個囝囝好快咁答完佢,老師就好快咁走左)
2)問我:平時同囝囝會有d咩親子活動?(我都未答完佢,佢個身就已經向左我地右邊o個個小朋友同埋家長,我覺得佢完全唔在意我既答案,只係好似敷衍了事)
3)問我個囝囝:佢攞起其中一籃玩具問我個囝囝邊個係綠色?(我個囝囝雖然係知道綠色係邊個,但係我個囝囝就攞左個紫色話俾老師聽呢個係紫色,之後先至答老師個個係綠色,我以為我個囝囝今次答得咁精靈,應該冇問題啦,但係老師又再一次行左去,究竟係唔係真係內定左o架,有d失望)

我有留意到同我個囝囝同一group interview既小朋友,個個都被lee位老師問colour,雖然有d bb答到亦有d bb答唔到,但係lee位老師完全冇諗過再問其他問題,枱上面仲有d車d動物puzzle,我覺得可以問下其他野囉?
經過lee次interview我就有個問題想問番lee位老師:除左colour之外,其他既常識就唔重要嗎?同埋想問民生既收生定義係咩呢?

我知道今年既interview同過往唔同,但係我真係覺得民生真係要檢討下佢地個收生interview程序呀!

‹ 上一主題|下一主題