用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 試算表修正 - 最後版本 (停用, 請在2009派位試算表留言) ...
樓主: khmama
go

試算表修正 - 最後版本 (停用, 請在2009派位試算表留言)

原帖由 emmi801 於 09-3-15 17:46 發表
Dear khmama,
想請教你我的諗法是否正確?
我女讀聖家小學成績Band2尾,入返聖家中學應無機啦!兩間小學有7班共240人,明年中一得4班共160人左右.揀佢1st choice都無行啦!而家諗住揀真光,五旬節,胡兆熾,培道,等 你點睇呢 ...

聖家得111個附屬位比小學, 240人爭, 除非band1人數少或者叻既band1自行得咗或者抽獎唔選番聖家. 如果唔係band2都冇機. 真光同培道係band2女仔首選, 起碼冇男仔爭.

聖家小學band1生一定有人自行得咗(無論聖家/其他中學), 看聖家中學不似有超過30%外來生, 相信自行也收了不少聖家小學生

當聖家小學 45%?? band1, 即108人, 若當中10人自行得咗, 即只有98 band1生參加抽獎, 即有13附屬位留比band2生, band3就無話可說, band2生(無論頭尾)點解唔博?

如果知道去年聖家中學有多少外來生及小學band1%, 就可以計到值博率如何:

聖家小學band2生入到聖家中學人數
= 160-外來生人數-(240*小學band1%)

原帖由 emmi801 於 09-3-15 17:46 發表
想請教你我的諗法是否正確?
我女讀聖家小學成績Band2尾,入返聖家中學應無機啦!兩間小學有7班共240人,明年中一得4班共160人左右.揀佢1st choice都無行啦!而家諗住揀真光,五旬節,胡兆熾,培道,等 你點睇呢 ...

Dear Khmama,
可否給我一份試算表,是大埔區的!另外想請教妳一些問題,小女上兩次的報分成績,老師說她是屬於Band1中,本身小學不是區內top的,過往約有40-50%入band1,請問大抽獎時應否填前4間都是英中呢?(CPU or MST只可選其一)我心目中是1.CPU2.沐恩3.恩主教4.王肇枝5.救恩6.圓玄...煩請妳指教!Thx!
My e-mail adress is [email protected]

原帖由 chrisjones 於 09-3-16 23:48 發表
可否給我一份試算表,是大埔區的!另外想請教妳一些問題,小女上兩次的報分成績,老師說她是屬於Band1中,本身小學不是區內top的,過往約有40-50%入band1,請問大抽獎時應否填前4間都是英中呢?(CPU or MST只可 ...

大埔既band2學校比較多, 所以你咁樣排都冇問題, 因為最差既情況都派到band2頭既學校. 不過恩主教好似比沐恩好少少, 我會將兩間掉轉排.

Sent already, please check mailbox.

Dear Khmama

Can you send me the one for Sham Shui Po & Kowloon City.

Many Thanks

原帖由 khmama 於 09-3-15 17:43 發表

我地不防先睇番中西區實質既數字. 如果計晒所有英中學額, 有946個, 佔總學額既57.68%. 相信中西區抽獎既band1生再多都唔會多過57.68%. 假如附屬學額最終有70%派比附屬小學band1生, 咁除非中西區抽獎既band1生多過4 ...

回覆 # 的文章

Dear Khmama

Can you send me the one for Shatin & Kowloon City.

Many Thanks

[email protected]

E-MAIL AGAIN

E-MAIL AGAIN

pls send me tsuen wan ,many thanks

原帖由 khmama 於 09-3-17 23:38 發表
Sent already, please check mailbox.

多謝妳的分享!我會認真考慮妳的意見!Thx!

Dear hkmama,

Hope all is well.  Could you please kindly also send me one, I have selected the Eastern District. My email address is [email protected].
Have a nice weekend !

hkmama,

please send me some new infromation to [email protected] Thank you.

回覆 # 的文章

Dear Khmama

Can you send me the one for Shatin & Kowloon City.

Many Thanks

Thanks!!
原帖由 khmama 於 08-11-8 14:30 發表
最近發覺小妹'老眼昏花', 計錯咗灣仔區非保留學位個數, 應該係342, 唔係229. 所以灣仔係最好既派位區. 煩請收到試算表既家長自行更正. 如有懷疑, 可以自己根據中學一覽表加一次.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx ...

小女屬於band 1尾的學生, 曾经取得多個跆拳道公開獎。得知以下的英中有跆拳道會,請問是否有機會及那間比較好呢?

黃笏南中學
丘佐榮中學
黃棣珊中學

謝謝!

I would want to get one for my "projection". Could you please send me a copy? My email address is [email protected].

Thanks a lot

Dear Khmama

I've read the past message about your analysis on different districts, however I'm so stupid that Im not really get the result for my daughter's district, could you please send me the one for Kowloon City only.

Many Thanks

khmama,
Sorry I just forget to inform you my e-mail address

for Kowloon City.

Khmama,

Please send me Kowloon City. Thanks