用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人考左 "根德園" ?
樓主: carol716
go

有無人考左 "根德園" ? [複製鏈接]

睇完甘多位 IN 完既 RECAP , 我女 11/15 IN 真係唔
水諗會收 !

1. 佢唔肯係陌生人面前唱歌
2. 10 問都係 6 - 7 應

不過都去見識一下 ... 甘出名既學校 , 睇下 D MISS
同學校係點都好呀 !!

其實比較怕羞o個啲真係好唔著數,明明全部野都識,只係因為面對著啲陌生人warm up得唔夠,再加上呢啲名校in小朋友時又好似幾趕時間咁,機會就係咁就錯失咗。

二話不說去攞糖咪就我個仔囉, hahaha.
原帖由 carol716 於 08-11-9 00:09 發表
我2個姨甥女都係讀根德園, 我知間學校會好嚴, 好多默書...好多功課, 但佢地現在讀緊德望...都幾好(根基好)
我家姐同我講, 出門口果part好重要, 係主任黎架, 睇下個小朋友有無禮貌, 佢真係問好多野架(不過都係重覆問: ...

原帖由 lkf_leung 於 08-11-9 00:41 發表

咁我想問我個囡今日in時, 老師比個木麵包她切完, 我個囡再自己在籃內自己取個木西瓜來切, 而且砌積木時, 我個囡怕自己唔夠高, 所以跪在椅子上, 這個老師都望望她, 唔知有這兩大缺點會不會唔取錄呢? 但女兒全部問題 ...

其實呢D interview 最重要係老師既印象...因為老師一睇就其實就知想唔想收...佢想收你做得唔係太好都收..唔想收你做到100%都可能唔收..有時又要講下運氣....考完都係唔好想太多....

我個仔interview期間唔多答問題,
但出口位老師都冇再問任何野,
只係有機會比囝囝講到"老師早晨", "多謝"同"bye bye",
唔知老師係咪放棄左, 問多次都慳返?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-8 23:41 發表
你諗諗.....如果淨係收form,使乜喺張form度寫咁多嘢,如果要寫嘢,應該interview時老師都寫晒啦,係咪?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

ivan媽,

in parco嗰2個老師都算有耐性,
好多問題都問幾次, 玩一陣又tum下佢,
可惜我個仔唔爭氣, 都係唔彩人﹗

咁ivan之後in左邊間呀?
其他嗰d表現好都唔錯啦, 仲有好多機會,
parco之後仲有創價咋,
大把人爭, 收生比例仲低過kv呀!

原帖由 Bear2004 於 08-11-8 23:53 發表
Parco媽,
係佢係只係喊左一陣, 但我見個2個Miss既態度就知凍過水!  可能一開始就喊真係大忌!  
佢地成個過程都唔係甘nice, 見到小朋友喊一d都無哄下佢既心態, 就拿拿臨比積木叫Ivan玩比佢睇, 問問題問得鬼 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

本來報都是想攞experience因為囡囡是細仔, 不過in完感覺都幾好. 囡囡不會唱歌in時form又唔太好.  機會應不大.  不過如果好采收都唔知入唔入好因不想囡囡太辛苦

If he doesn't sing but just moves the body and follows, is that OK? My son is going to interview this afternoon.

He did on average in SC yesterday. The teacher asked him what is the purpose of ears, he kept quiet. I think it is hard question for a 2 yr old as he just starts talking words.

原帖由 pandabonita 於 08-11-9 11:26 發表
本來報都是想攞experience因為囡囡是細仔, 不過in完感覺都幾好. 囡囡不會唱歌in時form又唔太好.  機會應不大.  不過如果好采收都唔知入唔入好因不想囡囡太辛苦 ...

囝囝噚日in 9點, 睇書嗰PART不肯答, 啲問題又不係全部不識答, 我唸答咗一半到, 給我個感覺, 啲老師都幾冷淡, 囝囝唱完歌, 淨得我一個自己係度拍手, 啲老師淨係望住, 一啲反應都無. 不知係不係見我囝囝之前啲問題答得麻麻, 所以冷淡啲呢?

後來去門口交FORM, 個女人掛住望住啲FORM, 望都無望下我囝囝, 淨係給咗粒糖, 都不知佢聽不聽到我囝囝講THANK YOU.

真係有啲DOWN, 囝囝表現得麻麻, 問題答咗一半半, 老師態度好冷淡呀, 係不係代表不收呀?

仲想問下大家, 你地選咩AM 定 PM呀? 定係 AM, PM都得呀?

我自己圈左am, 再mark (pm 2nd priority),
老師interview嗰陣問我係咪pm都考慮?
我話係呀, 然後佢就改左am or pm!

原帖由 happyfamilybaby 於 08-11-9 11:53 仲想問下大家, 你地選咩AM 定 PM呀? 定係 AM, PM都得呀?

Hi,
My daughter just finished interview this morning, the whole process only around 10 mins, all the teachers there are very nice and friendly!

啲老師會不會對啲考得好啲的小朋友特別NICE & FRIENDLY呀?

肯定唔係, 可能只係個別老師性格問題,
我個仔10問9唔應, 但老師very nice & friendly!

原帖由 happyfamilybaby 於 08-11-9 13:51 發表
啲老師會不會對啲考得好啲的小朋友特別NICE & FRIENDLY呀?

我個女今早9:45in, 我同阿女9:30分到達便立刻要入去見。 完全無warm up 的時間。In 完出來返回車都只係9:40,我老公以為我漏咗攞嘢添,真係快過打針。老實講,我自己的感覺幾差,大人去見工都需要時間定一定,何況是一個兩歲多的小朋友,你期望他們坐下對著陌生人要立刻唱歌、答問題是否要求高了些?還有,interview 間課室好嘈,小朋友說話會變造好細聲,老師真是未必聽到。以上只是我個人的意見,可能我個女真的不及別人!(在我眼中,阿女今早的表現已好好。)

我有個疑問,昨晚看到有些bk sister說有考顏色、配對,但我今早只是考她砌膠積木和問些問題,好似好簡單和兒戲咁,是否學校已把小朋友的年齡分了大小來in?我個女是067月中出世的,她119日早上面試。有冇其他的bk sister可提供資料?

回覆 # 的文章

100% 同意!  just like adult interview, no time for the children to think and response, already followed by another question, very pushy..., ie. KV interview = the teaching approach, very pushy, may not be good for 細B呀

原帖由 maryhar 於 08-11-9 14:08 發表
我有個疑問,昨晚看到有些bk sister說有考顏色、配對,但我今早只是考她砌膠積木和問些問題,好似好簡單和兒戲咁,是否學校已把小朋友的年齡分了大小來in?我個女是06年7月中出世的,她11月9日早上面試。有冇其他的bk sister可提 ...

我頭先兩點幾in咗,都係冇考到顏色同配對,不過就考咗切面包同問故內容等等,但好奇怪,我聽好多家長都話兩個miss,一個會問小朋友,而另一個就問大人,但頭先in時就一個問小朋友,而另一個就望著&比分,係最後叫佢唱完歌〈都冇唱到〉先至問大人好小問題,點解會咁?有冇人知?
我個仔係0603出世,佢係今日下午先in,我諗唔係分大細仔,而係分報名先後掛。

Parco媽,

之後去左IN啟思小學附屬幼稚園, 劍鳴同York呀!

講環境我最鍾意啟幼, 校舍同班房都好大, 好tidy感覺好舒服但又覺得佢地太少功課! York個校舍又係好大不過有d殘舊, 講interview既arrangement我就最鍾意劍鳴, 佢不單有單對單既interview, 仲有一part係同其他小朋友group activity, 好似平時上playgroup甘聽下故仔, 玩下遊戲甘, 從中觀察小朋友既反應. 我自己覺得佢好有心機law, 因我地既小朋友都係得2歲人仔, 真係好需要時間or 遊戲去warm up!  (好似諗得太多, 人地都未話收我囝囝...哈)

我之後都會in 創價& HKPS, 都係好多人爭! 唔知佢地有無遊戲室之類可以等小朋友warm up? 如果無....可能囝囝又會好似in KV甘

原帖由 BabyHilary 於 08-11-9 11:16 發表
ivan媽,

in parco嗰2個老師都算有耐性,
好多問題都問幾次, 玩一陣又tum下佢,
可惜我個仔唔爭氣, 都係唔彩人﹗

咁ivan之後in左邊間呀?
其他嗰d表現好都唔錯啦, 仲有好多機會,
parco之後仲有創價咋,
大把人爭, 收生比例 ...

見大家都好了解過程中老師問小朋友的問題.. 但IN我地的2位老師... 其中一位MISS係女女WARM UP左玩過積木開始做配對的時候,已經即刻問我野... 我中好詳細咁答... 答完已經聽見我個女唱緊歌... 我都唔知佢有無答同對不對....

不過臨行老師同我講多句: 2個星期到就有信通知...... 唔知其他家長有無老師咁同大家講呢?
Mqchris :>
‹ 上一主題|下一主題